BESLENMEİPUÇLARIÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

ALZHEIMER’S – SEVGİLİ BİR SINIF ARKADAŞIMIN RİCASI ÜZERİNE BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERİM – 1.BÖLÜM

Yazar: 30 Eylül 2016 2 Yorumlar

16 Aralık 2015 tarihindeki “Nezle ve Grip Mevsimi Geldi, Hazırlıklımısınız?”  yazımda tanıştığınız sevgili sınıf arkadaşım Ali Arda her gün Alzheimer’s konusunda, yine sevgili bir sınıf arkadaşımız Mahir Ülken tarafından, grup e-posta adresimize yollanan videoları izleyip, görüşlerimi belirtmemi istedi.

Aşağıda resmini gördüğünüz yakışıklı sınıf arkadaşıma ayrıca teşekkür borçluyum, çünkü yeni çıkan yazılardan haberdar olabilmek için grup adresini Bloğa kaydetmiş; sağ ol Mahir çiğim.

1939601_10152987960966506_753057476488587151_n

“Alzheimer’s dan Uyanmak “ başlıklı videoların 6.,7.,8.,9. ve 10. Günlerini izledim. Daha öncekileri izleyemedim, zira ilk 24 saatte izlemek zorundasınız; yoksa siliniyor.

İlk 5 günü niye izlemedim, çünkü eksperlerin söylediklerini ben daha önceki yazılarımda belirttiğim inancındayım.

Ne düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum, “hay Allah bu yine bize yaşam tarzına ilişkin önerilerini sıralayacak”. Evet bildiniz, ve eksperlerin de benimle aynı fikirleri/önerileri paylaştığını göreceksiniz.

İlk olarak şunu belirtmemiz gerek; bugün Alzheimer’s hastalığının bir tedavisi yok. Dolayısıyla, yaşam tarzımızı bu hastalığa yakalanmamak üzere düzenlememiz şart.

İkinci konu, Alzheimer’s hastalığı ile yaşamak zorunda kaldığımız zaman kötü etkilerini azamiye indirmek için ne yapmamız gerekiyor.

 

Dr. Jay Faber (6. Gün)

Görüşlerinin/önerilerinin çoğuna katılıyorum. Eski yazılarıma bakarak bunu teyit edebilirsiniz.

Ancak “statin ilaçlarına karşı değilim” açıklaması ve aynı zamanda CoQ10 önermesi beni rahatsız etti. Statin (kolesterol düşürücü) ilaçlar alındığında, sağlık için çok önemli olan, CoQ10 enzimin üretimini durdurduğuna hiç değinmemiş.

Alzheimer’s in başlıca sorumlularının:

         Kan akışının azalması ve enflamasyon (yangısal süreç)

olduğunu söylüyor Dr. Faber.

Buna tamamen katılıyorum. Lütfen 9 Eylül 2016 tarihli “Geçmeyen Enflamasyon” yazımı okuyun.

Dr. Faber, kan akışını hızlandırmak ve enflamasyonu sonlandırmak için kişilerin CoQ10, Vitamin E, Vitamin D, ALA (alpha lipoic acid), ve hindistan cevizi yağı almalarını öneriyor. Ayrıca, iyi bir multi vitamin, Omega-3, Ginco Biloba da tavsiye ediyor.

Yine, doktora tamamen katılıyorum, ancak NE YAPMAMIZ LAZIM konusuna pek değinmiyor.

  • Şeker, mısır şurubundan yapılan tatlandırıcı ve bunları içeren tüm yiyecek ve içecekten tüketmeyin
  • Tahıl, baklagiller, süt ve süt ürünleri (evde yapılmış yoğurt hariç)tüketmeyin
  • Plastik şişelerde satılan malları almayın, cam ambalaj tercih edin
  • Anti-prespiran (ter önleyici deodoran) kullanmayın
  • Klorla arındırılan havuzlarda yüzmeyin
  • İşlenmiş gıdalar tüketmeyin

Bu kısa, özet bir liste.

Dr. Faber sağlıklı beslenmenin önemine de değiniyor ve yüksek proteinli Akdeniz diyetini öneriyor. Sağlıklı beslenme tamam, ancak fazla protein zararlı olabilir.

Fazla yağ ve fazla karbonhidrat sağlığa zararlı diyor doktorumuz. Ancak, fazla karbonhidrat konusunda hemfikir olmamla birlikte, bol miktarda iyi yağ tüketilmesi taraftarıyım. Örneğin, Hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı, zeytin ve zeytin yağı, avokado, çiğ kuru yemiş, tereyağı, kuyruk yağı gibi.

Alzheimer’s başlangıcında depresyon önemli bir etkendir. Dolayısıyla yaşam tarzınız bu olguyu asgari düzeyde tutmalıdır.

Dr. Faber egzersizin ve yürümenin “mutluluk hormonlarının” salgılanması konusuna değinip, kişinin haftada 6 defa, 45 dakika egzersiz yapmasını öneriyor. Yeni başlayanlar, günde 5 dakika ile yetinebilirler diyor.

Bağırsak sağlığının da önemini vurgulayarak probiyotik tüketilmesinin öneminin altını çiziyor. TABİİKİ BUNA BÜYÜK BİR EVET.

Ensülin direncinin ve şeker hastalığının Alzheimer’s hastalığına yakalanma olasılığını arttırdığına değinen Dr. Faber, bu konunun üstesinden nasıl gelinebileceğine dair hiç bir öneride bulunmuyor.

“İyi bir yaşam tarzı” Alzheimer’s e yakalanma olasılığını % 50 azaltıyor ve bu hayat tarzının önemli bir ögesi beyni aktif tutmak.

Bu kadar yazmasaydım, işe baştan başlardım zira her gün videolar gelmeye devam ediyor. Bu nedenle, her videoyu teker, teker yorumlamak yerine, bir sonraki yazımda, sizlere neleri yapıp, neleri yapmamanız gerektiğini özetleyeceğim. Tabii ki, videolardaki uzmanların benim atladığım önerilerini de sizlere ileteceğim.

Kısa bir süre sonra görüşmek üzere.

 

 

2 Yorumlar

  • ALİ ARDA dedi ki:

    Aydıncığım çok teşekkürler.Mükemmel şekilde pazarlanan çok iddialı bu videoların ilkinden itibaren senin hayatının parçası olan bir çok doğruyu ve önerilerini tıp şöhretlerinin ağzından keramet şeklinde duyduğum zaman, en güvenilir süzgeçi senin tevazuyu elden bırakmadan sunageldiğin birikiminle yapabileceğine inanmıştım.Haklı olduğumu görüyorum.Videolardaki bir çok gıda katkı ürünü ve kitap pazarlama çabaları içinden gerçek yenilik varsa ayıklamayı ancak sen yapabilirdin.ALZ.konusunun-aslında doğru yaşam tarzı açısından değerlendirilmesinin-hepimiz için ne kadar yaşamsal önemli olduğunun inşallah başta bütün arkadaşlarımız olmak üzere olabilildiğince çok kişiye anlatılmasının sevabı hakkıyla sana ait olacaktır.Selam ve Sevgiler.A.A

Yorum Yapın