BESLENMEİPUÇLARIÖNERİLER

ANTEP FISTIĞI VE ÇAM FISTIĞI

Yazar: 27 Temmuz 2018 Yorum yok

YÖNETSEL BİR NOT
Konuya girmeden, sevgili okurlarımı bir konuda tekrar uyarmak istiyorum.
Blog’da bir yorum yaptığınızda, gerek sizin yorumunuz gerekse benim yanıtım, yorum yaptığınız yazının altında çıkar.
Örneğin, geçenlerde sevgili bir okurum, 18 Aralık 2014 tarihli, ilk yazım olan “Merhaba” yazısının altında çok güzel bir yorum yapmış; hem yorumu, hem benim yanıtım bu yazının altında bulunmakta.
Konumuza dönelim.

Antep fıstığını sever misiniz? Her gün yerseniz neler olacağını özetleyelim!

Şam fıstığı demek hiçbir zaman hoşuma gitmedi. Ayrıca, bizim Antep fıstığı kadar lezzetlisi var mı?
Bu güzel kuru yemişin, metabolizmayı hızlandırdığını, kötü kolesterol (LDL) düşmanı olduğunu, ve yaşlanma sürecini yavaşlattığını biliyor muydunuz? Çoğumuz sağlıklı bir besin olduğunu düşünürüz ama, tercihimizi fındık ve bademden yana kullanırız.
Antep fıstığı, insan sağlığı konusunda bir çok yarar sakladığı için, her gün tüketmenizi tavsiye ederim.

Antep fıstığı yemenin sağladığı yararlar

1. Her gün Antep fıstığı yemek, kötü kolesterol (LDL) düzeyinizin % 20 inmesine katkı sağlar. Bunun nedeni, Antep fıstığının bol miktarda, önemli bir antioksidan olan, lutein içermesinden. Antioksidanlar kötü kolesterolün damar cidarına takılmasını/girmesini önleyerek, yangısal sürece (enflamasyon) mani olurlar.
2. Önemli miktarda lif (fiber) kaynağıdır, Antep fıstığı. Yüz gram fıstıkta, 10.3 gram besinsel lif bulunur. Metabolizmayı hızlandırıp, hazmı kolaylaştırır.
3. Antep fıstığı, kan şekeri düzenleyicisi olarak da öne çıkmaktadır. Bir küçük bardak Antep fıstığı, her gün alınması önerilen fosfor miktarının % 60 ‘ını karşılar. Bu mineral, proteinleri amino asitlerine dönüştürerek, şeker toleransını arttırır.
4. Evet, Antep fıstığı erkeklerin cinsel gücünü arttırır. Yapılan yeni bir araştırma sonuçlarına göre, düzenli Antep fıstığı tüketiminin erkelerde cinsel gücü % 51 arttırdığı saptanmış. Bunun nedeni fıstığın içerdiği gerekli (essential) yağ asitleri. Ayrıca, kan dolaşımını arttırıcı etkisi nedeniyle, seks hormonlarının ifrazatının da artması.
5. Antep fıstığı, içerdiği antioksidanlar açısından, diğer kuru yemişlere kıyasla, bir rekortmen. Bildiğiniz üzere, antioksidanlar vücudun yenilenme süreci için çok önemlidirler. Günde 5-10 fıstık tüketmek, yüz kırışıklıkları ve yaşlanmaya karşı çok önemli bir destek sağlar.

Antep fıstığınız kabuklu olarak temin etmenizi öneririm; ne kadar yediğinizi ölçmek için.

Çam “fıstığı” tüketmek 5 nedenle sizi gençleştirebilir

Çam fıstığı tüketimi, çok eskilere dayanmaktadır. Romalı askerlerin yediği gibi, MÖ 300 yıllarında Yunan yazarları tarafından da kaleme alınmıştır. Çam fıstığı, diğer kuru yemişlerin sağladığı yararları sağlar, ancak, bir kuru yemiş (fındık, fıstık) değil, bir tohumdur.
Çam fıstığı, çam ağaçlarının tohumlarıdır. Çam kozalaklarının kabuklarının altında bulunurlar. Eminim, birçoğunuz çocukluğunuzda çam kozalaklarını yere vurarak çam fıstığı çıkarmışınızdır.
Tüm çam ağacı cinsleri arasında, sadece 20 türün “fıstığı” tüketilebilmektedir. Genelde, çam fıstıklarının kıvama gelmesi 18 ay sürer, ancak bazı türlerde bu süre 3 yıla kadar uzayabilir.
Bu “fıstıkların” satışa hazır hale getirilmesi, zaman ve sabır isteyen bir iştir; fiyatından da bu anlaşılıyor sanırım.
Çam fıstıkları çiğ, veya kavrulmuş şekilde tüketilir. Ancak, Türkiye’mizde bir çok sebze, sarma ve salatada rastlarız. Benim favorim, zeytinyağlı pırasanın üstüne serpiştirilen çam fıstıkları ve nane.
ABD de 20 yıl yaşamama rağmen, çam fıstığına hiç rastlamadım diyebilirim.

Çam fıstığı tüketimini 5 yararı

1. Araştırmalar, çam fıstığındaki yağ asitlerinin, vücudun yüksek miktarda cholecystokini (CCK) olarak adlandırılan ve açlığı bastıran, bir hormonun salgılanmasına neden olduğunu belirlemiş. Yani, çam fıstığı yemek, açlık duygusunu bastırıyor.
2. Çam fıstığı, mono doymamış yağlar, protein ve demir içerdiği için, enerjinizi arttırır. Aynı zamanda, çam fıstığı iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bilindiği üzere, magnezyum eksikliği yorgun hissetmenin başlıca nedenlerinden biridir. Bir küçük bardağın yarısı kadar çam fıstığı, önerilen günlük magnezyum alımının yarısını sağlar. Yorgunluk hissinin tavan yaptığı dünyamızda, çam fıstığı tüketmenizin önemini aklınızdan çıkarmayın.
3. Çam fıstığı sinerjistik bir şekilde çalışan ve kalp sağlığını destekleyen bazı maddeler içermektedir. Bunları, mono doymamış yağlar, magnezyum, vitamin E, vitamin K, ve manganez olarak sıralayabiliriz. Yapılan araştırmalar, çam fıstığında bulunan pinolenik asidin de “sağlıklı” kolesterol düzeylerini desteklediğini ortaya sürmektedir.
4. Çam fıstığı, bol miktarda antioksidan, A, B, C, D ,ve E vitaminleri ve lutein içermektedir. Antioksidanların, serbest radikallere karşı verdiği savaş sayesinde, erken yaşlanma bir sorun olmaktan çıkmaktadır.
5. Çam fıstığı, lutein adlı bir karotenoid içerir, ve bu da maküler dejenerasyon adlı yaşla gelebilen göz hastalığına karşı sizi korur.

Şimdilik bu kadar; kalın sağlıcakla.

Yorum Yapın