Evvelki yazılarımızda, yoganın fiziksel ve beyinsel yararlarına değinmiştik. Bazı yoga pozlarının üstesinden gelmek zor olsa da, Viparita Karani, herkes tarafından uygulanabilecek bir postür.
Hatırlarsanız, 15 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan, “Daha İyi Uyku İçin 6 Yoga Pozu” yazısında bu postür’e de değinmiştik.
Viparita Karani, acı dindirmek ve kaygı azaltmak da ki başarısı nedeniyle, sporcular, koşucular, dansçılar ve stres altında kıvranan ofis çalışanları arasında yadsınamaz bir popülarite kazanmış bulanmaktadır.
Viparita Karani yaptığınızda, bacaklarınızı kaldırmanız nedeniyle, genelde şiş ayak bilekleri, ve şişkin/tıkalı pelvis (kalça kemikleri arası boşluk) ile sonuçlanan lenf akımını alt mide boşluğunuza yönlendirerek, sizi rahatlatır.
Viparita Karani Yapmanın Yararları
- Bel ağrılarını azaltır
- Bacak arkası kaslarının esnekliğini arttırır
- Yangısal Süreç’i (enflamasyon) azaltır
- Kanı akımını arttırır
- Gevşeme sağlar
- Stres azaltır
- Ayak ve bacaklardaki ödemi azaltır
- Ayakların yukarda olması tansiyon regülasyonu sağlar
- Hazmı kolaylaştırır
- Sinir sistemini sakinleştirir
- Beynin aşırı aktivitesini engeller
- Baş ağrısını geçirir
- Enerjinizi arttırır
Bu postürün, yeteneğinize göre yapabileceğiniz, değişik iyileştirici etkileri olan , bazı varyasyonları bulunmakta. Yogaya yeni başlıyorsanız, en basit versiyon ile başlayıp, yetenekleriniz geliştikçe, daha ileri tekniklere geçin.
- Duvar Versiyonu
Bu en basit Viparita Karini postürü olup, sırt üstü yatarken bacaklarınızı duvara dayalı bir şekilde tavana dikme olarak özetlenebilir (yukardaki resme bakın). Hamile iseniz poponuzun altına bir yastık koyun. Ayaklarınız tavana bakıyor olmalı.
Kollarınızı yana açarak denge sağlayabileceğiniz gibi, göğsünüzün üstüne de koyabilirsiniz.
Bacak arkası kaslarınızın, ve kalçalarınızın esnekliği, veya esnek olmayışı, bacaklarınızın duvara yakınlığını belirleyecektir.
- Geniş “V” Versiyonu
Bu seçenek yukarda tarif ettiğimiz postür’ün aynı olup, tek farkı, bacaklarımızın geniş bir “V” formasyonunda olmasıdır. Bu, kasık bölgesinin daha etkin bir şekilde esnemesini sağlayacaktır.
- Tabanlar Bir Arada Versiyonu
Dizlerinizi dışa doğru çevirin, ve ayak tabanlarınızı birleştirin. Bacaklarınızın duvara yapışık olması gerektiğini unutmayın. Bacaklarınızı kasığınıza doğru indirebilirsiniz. Bu kasık bölgesini esnetecek ve, hatta, acı verebilecektir. Acı aşırı ise, durmanızı öneririm; vücudunuz bu pozisyonu kaldıracak aşamaya henüz gelmemiş demek.
- İleri Düzey Versiyonu
Bu versiyon, esneklik ve denge gerektirmektedir. Rahatlıkla yaptığınız versiyon da kalın ve zamanla ileri versiyonlara geçin. Üçüncü versiyonu da rahatlıkla yapabildiğinizde, ileri düzey için hazırsınız demek.
Acı hissetmediğiniz zaman, bir sonraki postüre geçin, ve sonunda ileri düzeyi denemeden evvel aşağıdaki videoyu izleyin.
https://www.youtube.com/watch?v=BbTDjjeMzYY
Uyarılar
Boyun ve sırt sorunlarınız varsa Viparita Karani uygulamasından imtina edin. Böyle durumlarda, ilk önce fizyoterapistinize danışın. Glakom, fıtık ve yüksek tansiyon sorunu olanlar bu postürü uygulamamalıdırlar. Adet gören kadınlarda, bu dönemde Viparita Karani yapmamalıdırlar.
Yukarıda saydığımız hastalık/sağlık sorunları durumunuz yoksa, atletik karşılaşmalardan evvel Viparita Karani uygulamanızı öneririm. Bunu yaparak, stresi azaltabilir, acıyı dindirebilir, gevşeme sağlayabilir, ve kan akımını arttırabilirsiniz. Bunu her gün 10-15 dakika uygulamanızı iyi olacaktır.
Bu sefer de bu kadar. Hoşça kalın.