Çoğunuzun farkında olduğunuzu düşündüğüm bağırsak sağlığı günümüzün en popüler konularından biri. Bunun nedeni, birçok araştırmanın bağırsak mikrobiatasının beyin sağlığı, ruhsal sağlık, kalp/damar sağlığı ve başka birçok sağlık sorunu ile ilişkilendirilmiş olması.
Bağırsak sağlığınızın ne durumda olduğunu ve değilse ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz acaba? Mikrobiata üzerinde araştırma yapan Mahmoud Ghannoum, Ph.D.nin Total Balance kitabında değindiği konular size yol gösterebilir.
Sağlıksız bir bağırsağın 4 belirtisini ortaya koyan araştırmacının önerileri size yol gösterebilir.
- Mide/ bağırsak sorunları
Eğer mide ağrıları, kabızlık, ishal, gaz, mide bulantısı, şişkinlik veya mide yanması sorunlarınız varsa, büyük bir olasılıkla sağlıksız bağırsak sorununuz var demektir. Dr. Ghannoum’a göre, “bu durumlar bağırsaklarınızda zararlı bakteri ve mantar olduğundan ve yararlı olanların orantısının düşük olduğundan emin olabilirsiniz.” Bu dengesizlik, besinleri hazmedemediğinizin ve bu nedenle yukarda sıralanan sorunları yaşadığınızın kanıtı olmaktadır.
Bu sorun nasıl çözülür: Diyetinizi probiyotiklerle destekleyin. Örneğin, yoğurt (tercihan ev yapımı), lahana turşusu, kombuça, kefir (tercihan su kefiri), diğer turşular, şalgam suyu tüketmeniz bozulan yararlı bakteri/ zararlı bakteri dengesini düzeltebilir. Ayrıca hepsi de çok lezzetli besinler.
- Yetersiz uyku
Tüm gece yatakta dönüp duruyor musunuz? Veya normal saatte yatsanız bile, sadece bir iki saat mı uyuyabiliyorsunuz? Uyku sorunları, bağırsak sağlığınızın yetersiz olduğuna işaret edebilir. Neden mi? Serotonin hormonunun (bu hormon ruh hali ve uyku için çok önemlidir) büyük yüzdesi bağırsaklarda üretilir. Serotonin hormonu yetersiz üretildiğinde de uyku sorunu yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.
Bu sorun nasıl çözülür: ABD’nin Ulusal Uyku Vakfı (National Sleep Foundation) yetişkinlerin her gece 7-9 saat uyumasını önermektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için, her gece (hafta sonları dahil) aynı saatte yatmanız ve yatmadan evvel “GEVŞEMENİZ” çok önemlidir. Yani, yatakta Instagram’ı kontrol etmek gibi huylardan vazgeçmelisiniz. Yatak odanızda Zen ortamı yaratmalısınız; sıcak değil ılık ve mavi ışık saçan ekranlardan arındırılmış bir ortam.
Ben, yastığınıza lavanta yağı sıkmanızı da öneriyorum; bu sizi gevşetecek ve mışıl mışıl uyumanıza yardımcı olacaktır.
- Cilt/deri sorunları
Bağırsak mikrobiotamızdaki dengesizlik, sivilce, sedef hastalığı ve atopik dermatit gibi cilt/deri sorunlarına neden olabilir. Bağırsaklarımız ve cildimizin birbirine bağlı olması, bağırsaktaki dengesizliğin enflamasyon (yangı) yaratması, bununda cilt/deri üzerinde etkin olması anlamına gelmektedir.
Bu sorun nasıl çözülür: Makyaj malzemelerinin büyük çoğunluğu cilt mikrobiatasını ve bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Cildinizi sağlığına kavuşturmak için, mümkün olduğu kadar, organik malzemeler kullanın. Cildinize nefes aldırın; devamlı makyaj malzemesi kullanmayın.
Ben ayrıca kullandığınız sabun ve şampuanınızı da dikkatle seçin derim. Ayrıca, ne sıklıkla duş yaptığınızı da gözden geçirin. Bu konudaki yazılarımı da okumanızı öneririm.
- Artan kaygı ve bilinç kararması
Bağırsaklardaki mikrobik dengesizlik (dysbiosis) beyindeki bazı hormonları etkilemektedir. Tabii ki, bunların başında seratonin ve dopamin gelmektedir. Bu iki hormon ruh halimizi etkilemektedir. Bu hormonlar yeterince üretilmediğinde, kaygı artması ve depresyonu direkt olarak etkilenmektedir.
Bu durum, yeme/içme alışkanlıklarını da etkileyerek, bağırsak mikrobiatasının daha da dengesizleştirmektedir.
Bu sorun nasıl çözülür: Sakinleşin arkadaşlar. Kronik olarak stres altında olan kişiler, iyi beslenseler bile, mikrobiata dengesizliği yaşarlar. Stresinizi azalmak için, yoga ve meditasyon denemenizi öneririm. Buna “Duygusal Özgürleştirme Tekniğini” de hararetle öneririm. Bu konudaki yazımı da lütfen okuyun.
22 Nisan 2019 tarihli “Mikrobiyotanızı Bir İlk Bahar Temizliğine Tabi Tutmaya Ne Dersiniz?” yazımı da okumanızı öneririm.
Bu sefer de bu kadar, kalın sağlıcakla.