İlk olarak ,“kin-wa” olarak telaffuz edilir, ikinci olarak da bir tahıl değildir. Quinoa aslında pancar, pazı, ve ıspanak ailesine mensup bir tohumdur.
Günde bir kase yemeniz, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle erken ölümünün olasılığını % 17 azaltır. Neymiş bu hastalıklar:
- kanser
- kalp hastalıkları
- solunum hastalıkları
- şeker.
Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Okulunun bir araştırması, 14 yıl 367.000 kişiyi izleyerek bu sonuca varmıştır.
İlginçtir ki Türkiye’nin en büyük gazetelerin birinde her gün sütunu olan bir profesör, ve hatta ABD ‘nin Tam Tahıl Konseyi bile hala quinoa’nın bir tahıl olduğu ısrarlarını sürdürmekteler. Benim tahıl konusundaki görüşlerimi bilenler, tahıl değil, tohum dememin neden altını çizdiğimi anlayacaklardır.
Quinoa Hem Protein, Hem de Sağlıklı Yağlar İçermekte
Quinoa, sıklıkla, en yüksek proteinli “tahıl” olarak tanımlanmaktadır. Bunun nedeni, aslında “komple protein” olmasından. Beslenmemizde 9 “gerekli” (essential) amino asidi almamız şarttır, zira vücudumuz bunları üretemez. Bu “gerekli” amino asitleri içeren besinlere bu nedenle “eksiksiz” protein, tümünü içermeyen besinlere de “yetersiz” protein denilmektedir. Tahılların çoğu, lysine ve isoleucine amino asitlerini yeterli miktarda sağlamazlar. Bu iki amino asit bağışıklık sistemi sağlığı, ve yıpranan kaslarımızın tamirinde çok önemli rol oynarlar. Hatta, kaygılarımızı azalttıkları bile söylenmekte.
Quinoa’daki yağ asitlerinin % 30 u oleik asitten gelmekte. Bu yağ asidi zeytinde de bulunmakta, ve yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini önlemede etkin olduğu bilinmektedir. Quinoa daki yağ asitlerinin % 5i de alfa-linoleik asit (ALA) olup, bitkisel omega-3 yararlarını içermektedir.
Bir çok besin, sağlıklı yağ asitlerini oksidasyon nedeniyle yitirirler. Quinoa kaynatıldığında, demlendiğinde, ve buhara tabi tutulduğunda bu oksidasyon zararını görmez.
Quinoa Bir Antioksidan Güç Merkezi
Quinoa phyto besinlerle yüklü bir tohum olup, antioksidan kapasitesi konusunda frambuaz, böğürtlen, ve yaban mersini ile kıyaslanabilir. Ayrıca, quinoa quarcetin ihtiva ettiği için histamin salgılamasını da sınırlamaktadır.
Quinoa da bulunan fenolik asit, yangısal sürece (enflamasyon) karşı önemli bir savunma oluşturmaktadır. Tahıl tüketimi ise vücuttaki enflamasyonu arttırıcı bir etkiye sahiptir.
Quinoa Tüketimi Kalp Sağlığını Destekler, Şeker Hastalığı Riskini Düşürür
European Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma, quinoa tüketiminin trigliserit ve serbest yağ asidi düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Bu da, kalp hastalıkları riskinin azalması anlamına gelmektedir.
Yüksek früktoz diyeti uygulanan fareler üzerinde yapılan bir araştırma, quinoa tohumu tüketiminin, früktoz ‘un lipit profili ve glikoz düzeyi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaldığı saptanmıştır.
Yani, yetişkin şeker hastalığı (tip-2 şeker hastalığı) riskinizi azaltmak için bu tohumu muhakkak tüketin.
Lif (fiber, posa) Alımınızı Arttırın
Bir su bardağı quinoa da yaklaşık 5 gram fiber bulunmaktadır. Diğer besinlerle kıyasladığımızda bu dikkat çekici bir özellik. Ancak, günde 20-30 gram lif tüketmemiz gerektiğini unutmayın.
Yapılan araştırmalar, lif tüketimi ile kalp krizi arasında ters bir ilişki ye işaret etmektedir. Bol lifli bir beslenme alışkanlığı olanlar, % 40 daha az kalp hastalığı riski taşımakta.
Çoğu kişi, lif tüketimlerini arttırmak için tahıl tüketimine ağırlık verir; quino tüketiminizi arttırmak çok daha etkin ve sağlıklı bir yöntem.
Tüm tahılların glüten içerdiğini, ve Homo Sapiens, yani bizlerin, genetik programlamasında tahıl tüketimi olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Quinoa, Sıcak veya Soğuk, Kahvaltıda, Öğle Yemeğinde, veya Akşam Yemeğinde Tüketilebilir
Quinoa’yı salatanıza, çorbanıza, veya sulu et yemeklerinize karıştırmayı deneyin. Sabah kahvaltısında veya yemeklerinizin yanında da tüketebilirsiniz.
Şimdi, sevgili karımın quinoa salatasının tarifini sizlerle paylaşacağım. Bunu neredeyse her öğlen tüketmekteyim.
Pinky’nin Quinoa Salatası
Haşlamadan önce, tohumları soğuk suda güzelce yıkayın ve suyu süzün.
Bir ölçek quinoayı iki ölçek suda haşlayın. Kapağı kapatmayın.
Suyu çekilince, ve pilav gibi göz, göz olunca ocaktan alarak üstüne kağıt havlu koyun. Biraz dinlendirin.
Sos:
Zeytin yağı
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Bu sosu, quinoa daha soğumadan üzerine dökerek karıştırın.
Ayrıca, daha sonra:
½ demet maydanoz
İnce dilimlenmiş kırmızı biber
Taze soğan
Salatalık turşusu
Kapari
Kuru nane, ve
Bol ceviz
Karıştırın salatanıza.
Bu sadece bir öneri, istediğiniz, sevdiğiniz malzemeleri koyabilirsiniz haşlanmış quinoa nıza.
Afiyet olsun.
Haftaya görüşmek üzere.