İPUÇLARIMEDİTASYONÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

BAZI YENİ ARAŞTIRMALAR PROBİYOTİKLERİN ZİHİNSEL DEPRESYON SEMPTOMLARINI NASIL HAFİFLETEBİLECEĞİNE ODAKLANMIŞ BULUNMAKTA

Yazar: 9 Mayıs 2023 Yorum yok

 

 

  

Ruh sağlığı sorunları, eskiye kıyasla, daha açıkça tartışılmaya başlamış bulunmakta. Depresyon gibi sorunlarda insanlar kendilerini nihayet rahatlatabilecek çözümler aramaya devam etmekteler. Yeni bir araştırma sonuçları, yaygın bir şekilde bilinen bir maddenin bazı depresyon semptomlarını hafifletebileceğini belirtmektedir.

Probiyotikler ve depresyon

 

Depresyonun bazı semptomları kayıtsızlık, kendini suçlu hissetme, ümitsizlik, vücut ağırlığında değişmeler, uykusuzluk ve asabiyet olarak özetlenebilir. Bu semptomlar uygulanacak tedavi açısından önemsenmekle birlikte, zihinsel semptomlarda uzun bir liste oluşturmaktadır; örneğin, odaklanma sorunu, kararsızlık, hafıza kaybı gibi.

Yeni bir araştırma, popüler kullanımı olan bir probiyotik takviyenin depresyonla ilişkili zihinsel sorunlarda destek sağlayabileceğini belirtmektedir. Kırk denek üzerinde ve 4 hafta uygulanan bu deneyde yüksek dozda probiyotik alanların belirgin bir şekilde hafıza ve depresyonun neden olduğu zihinsel sorunlarda iyileşme gözlemlenmiştir.

Probiyotik alan gurupta, benimizin hippocampal bölgesinde (hissiyat ve hafıza işlevlerini sağlayan bölge) belirgin düzelme gözlemlenmiş. Araştırmayı yürütenlerin beklentileri gerçekleşmiş olmuş. Araştırma gurubunun başkanı olan Else Schneider, Ph.D. sonucu şöyle özetlemekte: “Sonuçlar, hipotezimiz olan probiyoteklerin bilhassa hippocampus’u etkilediğini ve bu nedenle hafızada düzelmeler olduğunu, fakat hippocampus’a bağlantılı olmayan diğer bilişsel alanlarda aynı başarının izlenmediğini kanıtlamaktadır.”

Bağırsak-akıl sağlığı bağlantısı

 

Araştırma küçük çaplı olmasına karşın, Journal of Psychiatry and Neuroscience dergisinde yayınlanmış, ve kanıların giderek arttığı, bağırsak mikrobiatasının sağlığı ve bilişsellik/kavrama  ilişkisine katkı sağlamış bulunmaktadır.

Örneğin, birçok araştırma depresyonda olan kişilerin bağırsak mikrobiatasının, sağlıklı olanlardan değişik olduğu gözlemlenmiştir. Depresyonun bağırsak miktobiatası ile ilişkisi hala netlik kazanmış değildir. Yani, bağırsak mikrobiatasındaki değişim depresyondan evvel mi, sonra mı geliyor? Kesin olan şey, bu ilişkinin bulunması.

Başka bir araştırma, 30 gün probiyotik alanların depresyon ve kaygı semptomlarının azaldığını kanıtlamış bulunmaktadır.

Bu araştırmalar, bağırsak sağlığımızı destekleyerek ruh halimizi, bilişselliğimizi , ve beyin sağlığımızı iyileştirmemiz için yeterince özendirici olduğuna yürekten inanıyorum.

Başlamak için 3 öneri:

  • Probiyotik takviyesi alın: Yukarıda değindiğimiz tüm konular probiyotik takviyesi almamızın beyin sağlığı ve bilişsellik açısından önemini belirgin bir şekilde ortaya koymaktadır. Aldığınız takviyenin insanlar üzerinde araştırılmış bakterileri de içerdiğinden emin olun.
  • Egzersiz yapın: Egzersiz gerek bağırsak sağlığımız gerekse beyin sağlığımız açısından çok önemlidir. Araştırmalar, egzersizin ruh halimizi olumlu etkilediğini kanıtlamaktadır.
  • Şeker tüketiminizi azaltın: Şeker tüketimi bağırsaklarımızdaki mikrobiatayı olumsuz etkileyerek ruh halimizi bozabilir.

Sonuç

 

Yukarıda özetlediğimiz üzere, 4 haftalık bir probiyotik takviyesi alımı, ruh sağlığınız ve depresyon semptomlarınız açısından denemeye değer bir yaklaşımdır.

Not: Yazılarımda prebiyotik ve probiyotik konularını tekrar okumanızı öneririm; doğal yolları unutmayalım.

Bu sefer de bu kadar: kalın sağlıcakla.

 

 

 

Yorum Yapın