Alzheimer’s konusuna daha evvel de değinmiştim, ama geçenlerde sevgili bir sınıf arkadaşım konuyu açınca, bir kez daha araştırdım.
Geçmiş bazı yazılarımda kesinlikle tüketmemenizi önerdiğim Früktoz ve daha da kötüsü mısır şurubundan yapılan yüksek früktozlu tatlandırıcı (HFCS) bu konuda da suçluymuş meğerse.
Özetle; beyaz şekerden daha tatlı ve çok daha ucuz olan HFCS, doğal olarak, gıda sanayiinde çok popüler. Hazır gıda almayın, alırsanız da içinde neler olduğunu okumadan almayın.
Früktoz birçok yiyeceğimize ve içeceğimize konmaktadır. İşin ilginç yanı, çok tükettiğimizde beynimiz de kendi früktozunu üretmeye başlıyor. Kötü haber ise beyinde fazla früktoz olması, Alzheimer’s hastalığına neden olabiliyor.
Bunu araştırıp yayımlayanlar Colorado Üniversitesindeki Tıp Fakültesi bilim insanları. Araştırmanın başında bulunan Richard J. Johnson adlı tıp doktoru, “Alzheimer’s hastalığının modern bir hastalık olduğunu ve yaşam tarzımızdaki “diyet” değişikliklerinin beyinsel metabolizmayı ve sinirsel işlevleri bozacağını saptamış bulunuyoruz” demekte. İki beyin yarım küresi arasında oluşan früktoz metabolizmasına müdahale etmenin hem hastalığı önlemek hem de tedavi etmek açısından değişik bir yöntem olabileceğini vurguluyor Dr. Johnson.
Araştırmacılar beyindeki früktoz metabolizmasının kökünde hayatta kalma mekanizmasının yattığını belirtmekteler. Ancak, bu mekanizmanın aktivasyonu fazla früktoz tüketildiğinde abartılı bir hal almaktadır.
Abartılı aktivasyon gören früktoz metabolizması, sonunda beyinsel, sinirsel bozulmalar ve ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bilimsel sözcüklerden mümkün oldukça kaçınıyorum, ama isteyenler yazının İngilizcesinde bunu görebilirler.
Araştırmacılar, fazla früktoz tüketimi nedeniyle aşırı aktivasyon gören früktoz metabolizması, metabolik sendrom, obezite ve şeker hastalığı olasılığını arttırarak, Alzheimer’s riskini de arttırmış olmaktadırlar.
Alzheimer’s veya demans ile içsel früktoz üretimi bağlantılı ise bunun saptanması ve tedavide kullanılmasının yolu açılmalıdır. Daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
HFCS dan ziyade, früktozun kendisine değindik daha çok. Yani meyve şekeri. Eminim birçok arkadaşımız, yahu meyve iyi bir şey değil mi diye sorguluyordur yukarıdaki yorumları. Evet, meyvede vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunmaktadır. ANCAK, bu meyve şekerini maalesef kurtarmıyor. Daha evvel de yazdığım üzere, vücut meyve şekerini alkolü metabolize ettiği gibi metabolize ediyor. Yani, fazla meyve tüketimi karaciğer yağlanması ve gut gibi hastalıklara da neden olabiliyor. Ben haftada sadece bir sefer büyük bir meyve salatası yerim.
Meyveyi iyi düşünerek tüketin ve HFCS dan UZAK DURUN.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.