ÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

BİLİM DÜNYASI MELATONİN KULLANIMININ SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞINI MERCEK ALTINA ALMIŞ BULUNMAKTA (BİLHASSA HER GECE KULLANILDIĞINDA)

Yazar: 1 Mart 2023 Yorum yok

BİLİM DÜNYASI MELATONİN KULLANIMININ SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞINI MERCEK ALTINA ALMIŞ BULUNMAKTA (BİLHASSA HER GECE KULLANILDIĞINDA)

 

  Uyku sorunu ister kaygı ister saat farkı ister kronik uykusuzluk nedeniyle olsun, çoğumuzun zaman, zaman karşılaştığı bir durumdur. Çok kişi bu nedenle doğal veya ilaç destek gereksinimi arar.

Yeni araştırmalar, reçeteli veya eczaneden reçetesiz alınan uyku ilaçları konusunda, bilişsel zayıflama başta olmak üzere birçok olumsuz yan etki sonucuna varmış bulunmaktadır. Dikkat çekilen önemli ve yaygın kullanımı olan melatonin takviyesidir.

Melatonin güvenilir bir takviyemi?

 

Hemen uykuya dalma ve kesintisiz uyuyabilme sorunları yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Melatonin ABD de yaygın kullanımı olan ve süper market ve eczanelerde reçetesiz satın alınabilen bir takviyedir. Araştırmalar, 1999 ve 2018 yılları arasında ABD de melatonin kullanımının 4 kat arttığını belirtmektedirler. Bazı ülkelerde, temini bu kadar kolay değildir.

Araştırmacıların belirttiği başka bir nokta, her gece ve yıllarca kullanıldığında melatonin ’in ne derece zararlı olduğu konusunda yeterli araştırma sonucu bulunmadığıdır. Bir araştırmanın sonucunu yazan kişilerin belirttiği üzere: “Genellikle melatonin in zararsız olduğu düşünülse de, olumsuz yan etkiler görülmüştür ve yüksek dozda ve uzun dönem kullanım konusunda araştırma sonuçları yetersiz bulunmaktadır.

Bazı uyku uzmanları, melatonin in devamlı kullanımının vücudun kendi ürettiği bu uyku hormonun doğal üretiminin azalmasında endişelerini dile getirmektedirler.

Pliladelphia kentindeki “Anti-Aging & Longevity Center” (Yaşlanma ve uzun yaşam merkezi) kurucusu ve tıbbi direktörü nü Dr. Seema Bonney’e göre: “Hatırlanması gereken melatonin in bir hormon olduğu ve bunun devamlı kullanımının vücudun kendi üretimini olumsuz etkilemeyebileceğidir.” Bunu destekler bir yorumu da. Dr. Jordan Ferira dan alıyoruz: “Devamlı melatonin kullanımının vücudun kendi üretimini olumsuz etkilemediği sonucuna hiçbir yerde rastlamadım.”

Melatonin in diğer riskleri

 

Bazı araştırmalar, melatonin kullanımının glikoz intoleransını da tetiklediğini belirtmektedir; bu da uzun vadede vücudun şeker sağlığını olumsuz etkilemektedir. Sleep (uyku) dergisinde yayımlanan bir araştırma sonuçları ilginç. Araştırmacılar, 21 sağlıklı kadının bir kısmına sabah ve akşam 5 miligram melatonin, diğerlerine de plasebo vermişler. Her dozdan 3 saat sonra vücudun glikoz toleransı ölçülmüş. Melatonin alanların kan şekeri belirgin bir şekilde yüksek çıkmış.

Ayrıca, melatoninin östrojen ve testosteron gibi seks hormonları ile de etkileştiği saptanmış. Bu da uzun vadede melatonin in cinsel sağlığı ve doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği sonucuna ulaşmalarına neden olmuşdur.

Melatonin in alternatifleri

 

Özetle, melatonin in uzun vade de alınmasının sağlıklı olabileceği konusunda kesin bilgi bulunmamakta. Ancak, iyi haber uyku sorunu açısından birçok hormon içermeyen seçenek bulunmaktadır. Aşağıda, bazı alternatifleri takdirinize sunuyorum.

Magnezyum

 

Magnezyum doğanın “gevşeme/rahatlama” minerali olarak bilinir. Sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle uykuya dalmanıza katkı sağlayabilir. Konunun uzmanları, yatmadan 2 saat önce 100 ila 200 miligram alınmasını tavsiye etmekteler.

Bilişsel davranış tedavisi (CBT)

 

Yapılan araştırmalar bu tedavi yönteminin uykuya dalmanızı, uyanmamanızı ve daha sağlıklı ve dinlendirici bir uykuya kavuşmanızı sağlamaktadır. İngilizcesi Cognitive Behavioral Therapy olan bu yöntem, uyku sorunu olan yetişkinlere ve ergenlere tavsiye edilmektedir.

Kendir, Kenevir yağı

 

Bu bitkide ve yağında bulunan phytocannabioyds maddesinin stres ve tedirginliği azalttığı nedeniyle tavsiye edilmektedir.

İş hayatınızda sınırlamaya gidin

 

2018 yılında, Virginia Tech üniversitesinde yapılan bir araştırma, eve geldikten sonra iş e-postalarını kontrol etme alışkanlığı stres ve tedirginlik düzeyini arttırarak uykunuzu sabote edebilmektedir.

Meditasyon

Yapılan araştırmalar, meditasyonun belirgin bir şekilde uyku kalitenizi olumlu etkilemektedir.

Sonuç

 

Melatonin kullanımı son yıllarda belirgin bir şekilde artmış bulunmaktadır. Ancak, uzun vadede ne derece güvenilir/sağlıklı olduğu konusunda bilgi eksikliği bulunmaktadır. Konunun eksperleri, hormonsal bu yaklaşımı ara sıra kullanmanız ve günlük kullanım için hormonsal olmayan seçenekler aramanız.

Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.

 

Yorum Yapın