Konumuza girmeden, safran konusundaki bir önceki yazıya tekrar girerek yazdığım yorumu okumanızı öneririm. Makula ödemi (sarı nokta) rahatsızlığı için de önerilmekte.
Gelelim bugünün konusuna.
Daha mutlu olmak için zaman harcar çoğumuz. Beyin sağlığı için yeni şeyler deneriz. Örneğin terapi, yeni egzersiz programları ve meditasyon.
Bizi mutlu eden şeyleri düşündüğümüzde/uyguladığımızda çoğumuz diyet konusunu es geçeriz. Ancak, yediklerimizin kendimizi nasıl hissettiğimiz üzerinde önemli bir rol oynadığını unutmamalıyız. Beyin sağlığı ve beslenme ilişkisi son 10 yılda araştırılmaya başlanmış ve bazı besinlerin beyindeki serotonin hormonunu arttırdığı saptanmıştır. “Mutluluk hormonu” olarak da adlandırılan serotonin ruh halimiz üzerinde oldukça önemli bir etki yaratmaktadır. Düşük serotonin düzeyi ruh halinde dengesizlik yaratabilmektedir.
Mutluluk yaratan 7 besin
Bizi mutlu yapan besin önerilerimiz.
- Siyah çikolata
Sistematik bir inceleme, siyah çikolatanın ruh halini olumlu şekilde etkilediğini gözlemlemiş bulunmaktadır. Çikolatanın içerdiği 3 maddenin kişinin kendini mutlu hissetmesine neden olduğu düşünülmektedir. Bunlar, “trypyophan”, “theobromine” ve “phenylethyl alanine”. İlk madde bir amino asit olup beynin serotonin üretmesini sağlamaktadır. İkinci madde, hafif bir uyarıcı olup ruh haline üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Son madde ise, değişik bir amino asit olup vücudun dopamine üretmesini destekleyerek, anti depresif etki yapmaktadır.
- Muz
“İyi ruh hali besini” olabileceklerin arasında, her halde muz ön sırayı almaktadır. Muzda serotonin olmasına rağmen, kan-beyin bariyerini geçemediği için beyine ulaşamamaktadır. Ancak, muz tüketmek dolaylı yollardan ruh halini olumlu etkileyebilmektedir. Vücudumuz serotonin üretebilmek için B6 vitaminine ihtiyaç duymaktadır; muzda da mebzul miktarda bulunmaktadır.
- Hindistan cevizi
Kışın soğuğu sizde tropik iklim özlemi uyandırıyorsa, hindistan cevizi tüketmek bunu bir nebze karşılayabilir. Hindistan cevizi bol miktarda orta-zincir trigliserid (MCT) içerdiğinden, enerjinizi arttırabilir. 2017 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Hindistan cevizi sütünde bulunan MCT lerin kaygıyı azalttığı saptanmışdır.
Hindistan cevizi tüketiminin insan üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için, araştırmaların sürmesi gerekmektedir.
- Kahve
2016 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kahve tüketiminin depresyon riskini azalttığı saptanmıştır. Başka bir araştırma, kafeinli veya kafeinsiz, kahve tüketiminin, plasebo içirilen deneklere göre, ruh hali daha iyi olarak gözlemlenmişdir.
Kafeinin olumsuz etkilerini düşünerek, kahve tüketimini abartmamanızı öneririm.
- Avokado
Bu kaygan ve yağlı “meyve”, birçok besleyici madde içerdiği gibi, sinir sistemini ve ruh halini dengeleyen “choline” de içermektedir. 2020 yılında yapılan bir araştırma, avokadonun içerdiği sağlıklı yağlar nedeniyle kadınların endişelenme duygusunu azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, avokadonun içerdiği B vitaminlerinin de stres düzeyinin düştüğü gözlemlenmiştir.
- Beriler (frambuaz, yaban mersini, dut ve böğürtlen gibi)
Daha çok meyve tüketmenin, beyin sağlığını desteklediği iddia edilmektedir. 2016 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre bol miktarda sebze ve meyve tüketiminin daha sağlıklı bir beyin oluşturabileceği saptanmıştır. Beriler bol miktarda antioksidan içerdikleri için depresyon belirtilerini azaltmaktadır. Yapılan başka bir araştırmanın sonuçlarına göre, yaban mersini (blueberry) suyu içirilen deneklerde, ileri yaşlılarda görülen bilişsel zayıflama çok daha düşük düzeyde gerçekleşmiş.
Meyve şekeri olarak bilinen “früktoz” un zararları bilindiği üzere, meyve tüketiminizi abartmamanızı öneririm.
- Fermente besinler
Turşular, kefir, kombuça çayı ve yoğurt gibi mayalanmış ürünler bağırsak sağlığı için büyük önem taşırlar ve buna ek olarak ruh halinizi de olumlu yönde etkileyebilirler. Fermentasyon (mayalama) süreci probiyotik üretmesi nedeniyle, bağırsak sağlığına da önemli katkıda bulunurlar.
Bağırsak sağlığının, ruh halimizle ne ilgisi olduğunu sorguladığınızı tahmin ediyorum. Çok ilgisi var. Vücudun ürettiği serotonin hormonunun %90 ı, bağırsaklarda oluşmaktadır. Yani, fermente besinler tüketmek, daha fazla serotonin üretimi demektir.
Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.