Beyninizin öğrenme ve bilgi saklama yetisini belli bir koku ile arttırabileceğinizi gerçekleştirebilecek olmanız mümkün olabilir mi? Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma sonucuna göre gül kokusu ile bunu gerçekleştirmeniz mümkün. Gül kokusunun bu gizemli etkisi varmış meğerse.
Araştırma için iki guruba ayrılmış, 50’den fazla 6. Sınıf öğrencisi kullanılmış. Her iki guruba da yatmadan evvel, çalışmaları için dil dersi verilmiş. Bir guruba, çalıştıkları masanın üstüne gül kokulu tütsü koymaları istenmiş. Öteki guruba böyle bir şart koşulmamış.
Ayrıca, öğrencilerin söz dağarcığını ölçmek için çalıştıkları bir konuya ilişkin test yapılmış.
Sonuçlar oldukça ilginç; gül kokusuna maruz kalan öğrencilerin %30 düzeyinde daha fazla bilgi saklayabildikleri gözlemlenmiş. Bu gurubun hem ders çalışırken hem de uyurken gül kokusuna maruz kalmaları istenmiş.
Ders çalışırken ufuk açıcı özelliğin dışında, gül kokusuna gece uyurken de maruz kalınması aynı etkileri vermektedir. Araştırmanın iki yazarından biri olan Dr. Jürgen Kornmeier’e göre, “gül kokusu kullanımının günlük yaşamda da tatbik edilebileceği saptamıştır.”
Özetlersek, gece uyurken gül kokusuna maruz kalmak, gün içinde öğrenilenlerin beyin tarafından daha iyi hatırlanmasını sağlamaktadır. Güzel bir beyin takviyesi bence.
Burnumuzun bu konuda destek sağladığını hiç düşünmemiştim doğrusu.
Gerek kendinizin gerekse çocuklarınızın öğrenme kapasitesini arttırmak için gerek çalışma masanızda gerekse baş ucunuzda gül yağı bulundurmanızı öneririm.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.