Bilinç bulanıklığı, hafıza ve hatta ruh halinize katkıda bulunmak için beslenme çok büyük önem taşımaktadır. Birçok bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre, beyin sağlığınız açısından beslenmeniz, yeşil yapraklı bitkiler, sert kabuklu yemişler, tohumlar, etli ve zarlı meyveler, baklagiller, tahıllar, balık, tavuk, hindi ve zeytinyağı tüketilmesi önerilmektedir.
Kabuklu kuru yemişler ve tohumlar beyin sağlığı açısından öne çıkmaktadırlar. Bunun nedeni olarak, içerdikleri yağ asitleri, vitaminler, mineraller ve antioksidanların beyini destekleme özellikleri belirtilmektedir. Bir araştırmanın sonuçlarına göre, 65 yaş üzerinde olan 3.266 kişilerden sürekli olarak sert kabuklu yemiş tüketenlerin, tüketmeyenlere kıyasla, beyin sorunu yaşaması %17 daha düşük olarak saptanmış.
Beyin sağlığı konusunda ihtisas yapan uzmanlara göre, kuru yemişler arasında bir tanesi bilhassa önerilmektedir.
Beyin sağlığı için en iyi kuru yemiş hangisi?
Beyin sağlığı açısında önde gelen kuru yemişin hangisi olduğu Dr. Raphael Wald, ün yapmış bir nörolog ve Dr. Annie Fenn, Alzheimer’s hastalığını önleme çalışmaları ile ün yapmış bilim insanına soru yöneltilmiş; ikisi de tereddütsüz CEVİZ yanıtını vermişler.
Dr. Wald’a göre bunun nedeni Ceviz’in içerdiği besinler ve sağlıklı yağlar. Bilhassa “çoklu doymamış yağlar” ve “mono doymamış yağlar” kan şekerini kontrol edebilmeleri nedeniyle kalp hastalığına karşı önemli bir etken olmaktadırlar. Dr. Wald’a göre kalp sağlığı ve beyin sağlığı bire bir bağlantılı bulunmaktadır. “Bunun nedeni, kalp/damar sağlığı vücudun beyne besin ve oksijen sağlamasını kolaylaştırmasında yatmaktadır.”
Ceviz de “Çoklu doymamış” ve “Mono doymamış” yağların bulunmasının yanı sıra, vitamin E ve polifenol gibi antioksidan içeriği yangıyı (enflamasyonu) engelleyerek beynin erken yaşlanmasını engellemektedir. Dr. Fenn, 2022 yılında yapılan bir araştırmanın, “Akdeniz Diyetine” ceviz takviyesi yapıldığında beyinde çok olumlu etkiler yaptığı gözlemlendiğini belirtmektedir.
Cevizin, küçük bir beyni andırdığını hatırlarsak bu kuru yemişin beyin koruyucu özelliğini unutmayız.
Gerek Dr. Wald, gerekse Dr. Fenn, ceviz veya herhangi bir kuru yemiş alındığında tuzlanmamış olmasına dikkat etmenizi önermektedir.
Günlük diyetimize cevizi nasıl dahil edebiliriz?
Yukarıda atıfta bulunduğum 2 doktorun ceviz içeren yemek tariflerine hiç girmeyeceğim; Türkiye’mizde bu işler çok daha olağan.
Ben cevizi nasıl tükettiğimi basitçe sizlere aktaracağım.
- Aklınıza geldikçe atıştırmalık olarak ağzınıza atın birkaç tane.
- Ben uzun süredir aralıklı oruç yöntemiyle besleniyorum; çoğu gün saat 13:00 de iki rafadan yumurta ve bir zeytinyağlı yemek tüketirim. Yumurtaları, bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı, 2 -3 ceviz ve baharatlarla karıştırıp tüketirim.
- Bazen yumurta yerine, 250 miligram yulaf ezmesini Hindistan cevizi sütü ile karıştırıp akşam buzdolabına koyarım. Ertesi gün, bu yumuşamış yulaf ezmesine, bolca yaban mersini (blueberries), ceviz, tarçın, chia tohumu, bir çay kaşığı kestane balı ile karıştırıp afiyetle yerim. Deneyin; hoşunuza gidecek.
Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.