BESLENMEİPUÇLARIİPUÇLARIÖNERİLERÖNERİLERSAĞLIKTARİFLERUYARILARUYARILAR

BİRLİKTE TÜKETMEMENİZ GEREKEN SAĞLIK TAKVİYELERİ

Yazar: 4 Mayıs 2017 Yorum yok

Esas konumuza geçmeden, ufak bir sapma: Birkaç gün önce, değerli bir okuyucum karbonatın “yararları” konusunda görüşlerimi rica etti. Sosyal medyada ve internette okuduklarının abartılı olduğunu düşündüğünü, ve karbonat kullanmanın dizlerindeki kıkırdak erimesine yararlı olabileceği konusunda ne düşündüğümü sordu.

E-postasına kısa bir yanıt verdim, ancak vücudun asit / alkali dengesi, ve karbonatın yararları konusunu gelecek haftaki yazıda etraflıca irdelemeye karar verdim. Vücudun aşırı asidik olmasının eklem sorunlarına neden olabileceğini bir yere not edin.

Gelecek haftaki yazıdan evvel, 21 Ağustos 2015 tarihli, “Limon Suyu ve Karbonat-Harika İkili” yazımı okumanızı öneririm.

 

Birlikte ne tüketilmemeli?

 

5 Ocak 2017 tarihli, “Neyle, Ne Yememeli” yazısını hatırlarsanız, bu yazı onun devamı gibi. Geçenlerde, yakın bir arkadaşım “Yahu, Aydın sen bir yazında bazı ilaçlarla beraber greyfurt yenmemesi lazım demiştin, doğrumu?” diye sordu. Cevap kesin bir EVET yanıtını verdim. Herhalde, benden duymayı okumaya tercih etmişti.

SAĞLIK KONUSUNDAKİ YAZILARI DİKKATLE OKUMANIZI ÖNERİRİM; YAŞAMINIZ BU BİLGİLERE BAĞLI OLABİLİR.

 

  1. BALIK YAĞI (Omega-3)

 

İlaç etkileşimi: Balık yağını, tansiyon düşürücü ilaçla birlikte alıyorsanız, ilacın etkisi artabilir ve tansiyonunuz gerekenden fazla düşebilir. Doğum kontrol hapları, balık yağının trigliserid düşürme fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir.

Sağlık takviyesi etkileşimi: Yüksek dozda balık yağı alımı, kan pıhtılaşmasını yavaşlatan şifalı bitkilerle birlikte (ginkgo gibi) alınırsa kanamaya neden olabilir.

 

  1. KALSİYUM

 

İlaç etkileşimi: Kalsiyum bir çok ilacın emilimini kısıtlayarak etkisini azaltabilir. Örneğin:

  • Osteoporoz ilacı bisphosphonates,
  • Tetrasiklin ve quinalone cinsi antibiyotikler (Cipro gibi),
  • Hipotiroidizm ilacı levothyroxine.

 

  1. EKİNESYA

 

İlaç etkileşimi: Ekinesyanın bağışıklık sistemini uyarma özelliği, bağışıklık sistemini yavaşlatan ilaçlarla zıtlaşmasına neden olabilir; örneğin, prednisone steroit gibi.

 

  1. MELATONİN

 

İlaç etkileşimi: Melatoninin uyku getiren özelliği, onu sedatif (uyuşturucu) ilaçlarla birlikte aldığınızda sizi aşırı bir uyku konumuna sokabilir. Melatonin ‘in kan pıhtılaşmasını yavaşlatıcı niteliği, onu kan sulandırıcı, heparin ve warfarin (Coumadin) gibi, ilaçlarla birlikte kullandığınızda, kanama ve morarmalara neden olabilir. Tansiyon düşürücü ilaç kullananlar, aynı zamanda melatonin kullanmamalıdırlar; melatoninin tansiyon yükseltici etkisi vardır.

Sağlık takviyesi etkileşimi: Melatonin’i St. John’s wort ve valerium gibi sakinleştirici takviyelerle birlikte almanız, onun etkisini ve yan tesirlerini arttıracaktır.

 

  1. JOHN’S WORT

 

İlaç etkileşimi: St. John’s wort’u başka antidepresanlarla birlikte aldığınızda aşırı bir serotonin salgılaması gerçekleşebilir. Bu olgu, istenmeyen yan etkilere, hatta kalp sorunlarına bile neden olabilir. St. John’s wort doğum kontrol haplarını etkisizleştirebilir. Ayrıca, sumatriptan ve zolmitiptran gibi migren ilaçlarıyla birlikte alınması tavsiye edilmemektedir.

 

  1. D VİTAMİNİ

 

İlaç etkileşimi: D Vitamini, kolesterol düşürücü atorvastatin (Lipitor) ilaçlarının etkisini azaltabilir. Düretik (su kaybettirici) ilaçlarla beraber, yüksek dozda, D Vitamini kullanımı, vücutta aşırı kalsiyum birikimine, ve dolayısıyla, böbrek sorunlarına neden olabilir.

 

Eee, ne demeye çalıştık?

 

Tüm hastalıklar, sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklanır. Yaşam tarzınızı düzene sokun, böylece ilaç etkileşimini devre dışı bırakın.

 

GERÇEK BESİNLER TÜKETİN, HAREKET EDİN/EGZERSİZ YAPIN, DİNGİNLEŞİN.

 

Haftaya görüşmek üzere.

 

 

Yorum Yapın