BİYORİTM
Geçenlerde, gazetede “sağlık/tıp” yazıları yayımlayan bir sütunda, “biyoritm” konusunda bir yazıya takıldım. Vücutta bir çok biyolojik ritm olmasına karşın, örneğin uykumuzu ayarlayan sirkodyon ritmi gibi, bu yazının biyoritmin klasik tanımlanması ile alakası yoktu.
Bu eskiden çok popüler bir konuydu, bende her gün kendi biyoritmimi izleyen biriydim. Senelerdir aklıma bile gelmedi. Tartışılan ilginç bir konudur. Kararı sizlere bırakayım.
Yunancada hayat ritmi anlamına gelen bu sözcük, basit matematiksel devirler (cycles) yoluyla, kişinin bazı yaşamsal konularda öngörü sahibi olabilmesini hedeflemektedir.
Bu teori, 19. Yüzyılda, Wilhelm Fliess tarafından geliştirilmiş, ve 1970 li yıllarda ABD de popülarite kazanmıştır. Birçok bilim adamının bu teorinin öngörü gücüne inanmamakta olmasına karşın, inanalar da bulunmaktadır.
Biyoritm teorisine göre, kişinin hayatı bazı biyolojik devirler tarafından şekillenir. Bu da akli, fiziksel, ve ruhsal alanlarda kişinin yeteneklerini etkiler. Devirler doğumla başlar, ve kişinin hayatı boyunca sinüs eğrileri olarak dalgalanırlar. Bu olguyu matematiksel olarak “modellemek”, kişiye devrin neresinde olduğunu, gün be gün, bilerek, davranışlarını ona göre ayarlamak imkanını tanır.
Biyoritm modellerinin çoğu üç devir kullanmaktadır:
- 23 günlük fiziksel devir
- 28 günlük ruhsal devir, ve
- 33 günlük akılsal devir.
Yukarıda gördüğünüz benim bugün ki, 29 Mart 2018, grafiğim.
Bu devirlerin her biri, sinüzoidal olarak, tavan (+ %100) ve taban (- % 100) yaparlar. Devrin “0” çizgisini, yukarı veya aşağı, kestiği günlere “kritik günler” denir ve bu günlerde risk ve belirsizlik yüksektir.
Devrin + % 100 noktasında olmanız, o konuda, size yüksek potansiyel sağlar. Eğer – % 100 noktasında iseniz hayatınızı zorlaştırır.
1970 lerde, bir Amerikan uçak şirketi, 3 konuda da ( fiziksel, ruhsal ve akılsal) – % 100 olan, yani en dipte üst üste olan pilotlarını uçurtmazdı. Bunu gayet iyi hatırlıyorum.
Diğer taraftan, eğer 3 konuda da + % 100 de iseniz, piyango bileti, şans oyunları önerilirdi.
Biyoritm teorisi etkisini hisseden
- Aristotle Onasis
- Clark Gable
- Jimi Hendrix
- Bikila Abebe
gibi ünlülerin hikayelerini okumak isteyenler, Google’dan
girebilirler.
Uzi’min yeni deneyimi
Aşağıdaki resimde gördüğünüz Uzi’m (Uzay) olurlar. Annesi, Melis’in resmi, geçen haftaki yazıda çıkmıştı. Kendisi en iyi arkadaşım olur.
Melis’in anlattığına göre, Uzi son zamanlarda huysuz, sinirli, aksi bir tutum sergilemiş ve sonucunda iPad kullanım hakkı bir süreliğine iptal edilmiş. Tevekkeli değil, son zamanlarda aramıyor Uzi’m beni FaceTime’den.
Dün yuvadan almaya gittik Uzi’mi. Tam arabaya biniyorduk ki bana göstermek istediği resimleri unuttuğunu söyledi; hemen okula döndük. Ağlayarak merdivenlerden indi ve bulamadığını söyledi. Resimlerin sırt çantasında olduğunu öğrenince sustu,
Bu hiç bir şekilde Uzay’ın davranış biçimine uymuyordu.
Aşağıda gördüğünüz Uzay’ın bugün ki biyoritm grafiği.
Göreceğiniz üzere Uzay’ın ruhsal devir’i 5 gün önce dip noktada; – % 100. Bu tesadüf olabilir mi???
Kendi biyoritm grafiğinizi çıkartmak istiyorsanız, Google dan
Biorhythm-calculator.net
web sitesine girin. Sonra, sadece doğum tarihinizi girmeniz yeterli.
Şimdilik bu kadar: sağlıcakla kalın.
Aydın Bey
Site Açılmıyor :
Sevgiler
Sizden kaynaklanan bir sorun olmasın Funda Hanım?
sagliklayasamak.com
a girmeyi deneyin.
Selamlar, sevgiler.
Aydın
İnsan bazen düşünmeden hareket ediyor; dünki cevabım bunun iyi bir örneği.
Site açılmıyorsa, yorum’u nasıl yolladınız Funda Hanım?