Sağlıklı yaşamanın dışında iki ilginç konuyu sizlerle paylaşmak bir değişiklik olur diye düşündüm.
x’in y’ye yüzdesi (%) = y’nin x’e yüzdesi (%)
Bu basit matematik “oyunu”, Twitter takipçilerini o kadar ilgilendirmiş ki, okumamış olanlarınızla paylaşmadan edemedim.
İki sayı arasındaki yüzde (%) ilişkisini kafanızda çözmek bazen pek mümkün olmaz. Bu basit matematik “oyunu” size bu imkanı sağlıyor.
İngiliz Ben Stephens’in Twitter’de paylaştığı yöntem, sayıların yerini değiştirmek kadar basit. Yeni keşfedilmiş bir uygulama olmamasına karşın, çoğu kişinin bunu bilmediği, Twitter paylaşımının gördüğü ilgiden anlaşılıyor.
Stephens’in izah ettiği üzere, zor bir yüzde (%) hesabını kağıt kalem veya hesap makinanız yoksa, sayıların yerini değiştirerek yapabilirsiniz.
Örneğin, 75 sayısının % 4 ‘ünü hesaplamanız gerekiyor, sayıların yerini değiştirerek, 4 sayısının % 75 ini hesaplamak çok daha kolay değil mi?
Hesabı yapın; % 75, üç çeyrek, yani 4 sayısını 4’e bölüp, 3’le çarpın. Sonuç, 3. Yani işi basit bir bölme, çarpma işlemine indirgediniz. Evet, 75 sayısının % 4’ü de 3’e eşit.
Başka bir örnek: 50 sayısının % 18’i? Yer değiştirin, ve 18 sayısının % 50’sini hesaplayın, yani 18’i ikiye bölün. Cevap, 9.
Basit, değil mi?
Bazı kişiler ‘in sivrisinek sokmasına daha sık maruz kalmalarının nedenleri
Genelde, sivrisinek “ısırması” dense de, sivrisinek kan emmek için “sokar”.
Belki de bilmiyorsunuzdur; bunun sorumlusu sadece dişi sivrisinektir. Yani, erkekler masum.
Kızım, damadım ve torunlarımı ziyaret için Charleston, South Carolina sıklıkla seyahat ettiğimiz bir şehir. Sivrisineklerin beni ne kadar sevdiğine ilk defa burada şahit oldum. Kimsede olmayan tahribat bende oluyordu; kaşına, kaşına kendimi kanattığım olağandı.
Bira içmeyi kestikten sonra, durum biraz “normalleşti”.
Yapılan araştırmalar, insanların % 20’sinin sivrisinekleri mıknatıs gibi çektiğini ortaya koymakta.
Bazı nedenlerine bakalım:
- Karbon Dioksit ve Yoğun Nefes Alıp, Verme
Sivrisinekler, nedense karbon dioksite çok düşkün. Charleston’da gördüğüm bir aparat, karbon dioksit üreterek, oldukça geniş bir açık hava alanını bu yaratıklardan temizleyebilmekte.
Sivrisinek 50 metreden karbon dioksit mevcudiyetini saptayabiliyor. Derin nefes, alıp veren kişilerin, örneğin spor sonrası, hedef olma olasılığı çok yüksek.
Astım, obezite, ve hamilelik de aynı sonuçları doğurabiliyor.
- Terimizdeki Bazı Meddeler
Laktik asit, amonyak, ve ürik asit gibi terimizde mevcut kimyasallar da sivrisinekleri çeken maddeler. Yani, çok terleyen ve vücut ısısı yüksek olan bir bünyeniz varsa, saldırıya hazır olun.
- Alkol Tüketimi
2002 yılında yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, alkol aldığınızda nefes ve terinizde yoğunlaşan etanol, sivrisinekleri çekmektedir. Yükselen vücut ısısı da bunu takviye etmektedir.
- Vücut Kokusu
Daha evvelki yazılarım da değindiğim üzere, mikrobiatamız , 100 ila 300 trilyon arasında olduğu tahmin edilen, mikro organizmaları barındırmaktadır. Bunların çoğu derimizde konuşlanmış olup, vücut kokusu yapabilir. 2011 yılında yapılan bir araştırma, ciltte ortalamanın üstünde bakteri bulunduğunda sivrisinek sokmalarına daha açık olunduğunu saptamış.
- Giysilerin Rengi
Anlaşıldığı üzere, sivrisinekler insan bulmak için gözlerini de kullanmakta. Bu nedenle, koyu mavi, kırmızı ve siyah renklerde giyinildiğinde, hedef olma olasılığı artmakta.
- Kan Tipi
Bazı araştırmalar, sivrisineklerin O ve A tipi kanı olanları tercih ettiklerini saptamış.
Belki de benim Charleston deneyimim de bundan kaynaklanıyor; kan tipim A???
Sivrisinekten korunmak için önerilen “spreylere “ karşı olduğumu peşinen belirteyim. Tümünde gayet zararlı kimyevi maddeler bulunmakta.
Benim önerim, lavanta yağı ile Hindistan yağı karışımını bir denemeniz.
Bu seferde bu kadar; sağlıcakla kalın.