Bu şaşkınlığımın nedeni, SAĞLIKLI OLMANIN kişiye bahşettiği tüm avantajlar düşünüldüğünde, niye hala kötü beslenmekte ısrar edilmesi ve iyi beslenme, daha doğrusu SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI, koşullarını yerine getirmekte karşılaşılan DİRENÇ.
Bir kaç gün evvel karşılaştığım gerçek bir olayı sizlerle paylaşacağım. Yakın arkadaşlarımız bizi Bodrumdaki yazlık evlerine davet ettiler ve güneş, deniz, yeme, içme keyfiyle inanılmaz bir beş gün geçirdik.
Aşağıdaki resimde nefis teraslarını ve resmi çekerken cama yansıyan imajımı göreceksiniz.
Neyse, hikayeme dönelim. Bir kaç yıl önce bizi Bodrum’da ağırlayan arkadaşlarımız Istanbul’da bize akşam yemeğine geldiler. Bir şişe ÇÖREK OTU YAĞI getirmişlerdi. Bunun ne işe yaradığını sorduğumda, arkadaşım her derde deva olduğunu ve bilhassa şeker hastalığı için (diyabet) hararetle tavsiye edildiğini belirtti.
Hiçbir sağlık sorunum olmamasına karşın, ben o günden beri her gün 1-2 çay kaşığı tüketirim. Tabii, araştırmamı da yaptım; Tutankamunun piramidinde bulunduğunu, Kuran da ve İncil de yararlarına değinildiğini okudum.
18 Mayıs 2015 tarihine yazdığım “Peki Bu Adam Ne Diye Böyle Tuhaf Şeyler Yiyip İçer, Birde Gelir Bize Anlatır” yazısını tekrar okuyun derim.
Bodrum ziyaretimizde, arkadaşımın günde birkaç kez parmağından kan aldığına ve kan şekerini ölçtüğüne dikkat ettim. Evet, şeker hastasıydı. Herhalde aldığı ilaçlara olan güveni nedeniyle de her türlü şekerli, unlu besinleri de tüketiyordu.
Yıllar önce bana hediye ettiği ve şeker hastalığına iyi geldiğini deklare ettiği çörek otu yağını niye tüketmediğini sordum. Hiç cevap vermedi. KULLANMIYORDU.
GEL DE ÇIK İŞİN İÇİNDEN
Olasılığı düşük bile olsa, sağlık için yararlı olan bir gıdayı/takviyeyi niye almamakta ısrar eder insanlar?
Sizlere kızarmış çekirge, veya çikolata kaplı karınca önermiyorum ki. (Esasında ikisi de çok lezzetli; Malezya da yemiştim.)
Aşağıdaki besinleri, arada bir olsa bile, tüketmenizi öneriyorum:
- Hindistan Cevizi Yağı
- Kombuça ve Su Kefiri
- Öğütülmüş karanfil
- Karbonat
- İçinde mayası bulunan elma sirkesi
- Şitaki mantarı
- Zerdeçal, zencefil ve tarçın
- Kabak çekirdeği
- Çörek otu yağı
Hepsi kolayca temin edilebiliyor ve maliyetleri bütçenizi sarsacak nicelikte değil. İLACA VERECEĞİNİZ PARADAN ÇOK DAHA UCUZ.
Eminim ki, kolesterol düşürücü ilaç, tansiyon ilacı, şeker ilacı, uyku ilacı, antidepresan alanlarınız bunların size yıllık maliyetinin ne olduğunu hiç hesaplamamıştır. Bu hesabı yapın ve görün.
Lütfen, yukarıda ki yazımı tekrar okuyun ve önerilerin sağlığınıza muhtemel katkılarını hatırlayın.
SAĞLIKLI OLMAK İSTEMİYORMUSUNUZ?
Şimdi madalyonun öbür tarafına bakalım, KÖTÜ BESLENME ISRARI.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz iki güzel, kızım Çiğdem, ve torunum Hannah olurlar. “Kısa Bir Ara” yazımdan anımsayabilirsiniz, şu anda bizi ziyaret etmekteler.
Birkaç gün evvel anne-kız alışverişe çıktılar ve döndüklerinde bir karton meyve suyu aldıklarını gördüm. Hatırlarsanız, meyveyi yiyin suyunu içmeyin derim hep. Bu yetmiyormuş gibi, “İçindekiler”e göz attığımda tatlandırıcı olarak Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu kullanıldığını görüm.
“İÇİNDEKİLER” i oku güzel kızım.
Kızıma bile bunları anlatamadıysam, okuyucularımdan, arkadaşlarımdan ne bekleyebilirim?
Lütfen, 11 Mart 2015 tarihli “Beslenme/ Sağlık” yazımı tekrar okuyun ve HİÇBİR ZAMAN YENMEMESİ/İÇİLMEMESİ GEREKEN listesine bir bakın. Ayrıntılı sonuç/uyarılar ve kendinizi nasıl tehlikeye attığınız açık bir şekilde ortaya konuyor.
Neler var bu listede;
- İşlenmiş gıdalar (bunların içindekiler önemli)
- Şeker
- Trans yağlar (margarin gibi)
- Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu
- Yapay tatlandırıcılar (bilhassa aspartan)
- İçinde yapay renklendirici olan gıdalar
- Mono Sodyum Glutemat (MSG) (Çin Tuzu)
- İçinde genetiği ile oynanmış gıdalar (GDO)
Son zamanlarda Türk medyasında da Mono Sodyum Glatemat (MSG) (Çin Tuzu) tüketme konusunda uyarılar verilmekte. Kısa bir uyarı listesi:
- Obezite
- Göz tahribatı/bozukluğu
- Baş ağrıları
- Yorgunluk ve yönelim bozukluğu
- Depresyon
Gerçekten, böyle tehlikeli bir maddeyi midenize indirmek istiyor musunuz?
“İÇİNDEKİLER”i dikkatle okuyun. Bu tat arttırıcı madde çok, çok ürünün içinde. Bunu üreten “vahşi kapitalistler” isim değişikliği yaparak sizleri aldatmaya çalışıyorlar. İçinde “glutamin” veya “glutemat” olan gıdalardan uzak durun.
Aynı isim değişikliği aldatmacasını yapay tatlandırıcı üreticileri de yapmakta.
Yemenizi, içmenizi önerdiğim yiyeceklerin dışında özlem çektiğiniz / aş erdiğiniz besinler olabileceğini kabul ediyorum. Örneğin, ara sıra bir yoğurtlu/kıymalı makarna, simit, ekmek, patates, peynir….
Katı olmayalım; 80-20 kuralını uygulayalım. Yani % 80 doğru beslenip, % 20 aş erdiğiniz besinler. Ancak, bunu abartmayın.
Çok yakın bir arkadaşım tam anlamıyla bir EKMEK BAĞIMLISI. Her türlü bağımlılığı (sigara, alkol, v.b.) aşabilmenize yardımcı olabilecek TAPPING yöntemini 7 Temmuz 2015 tarihinde yazmıştım; deneyin derim. Başka bir arkadaşım TAPPING ile migren ağrılarını çok hafiflettiğine göre, sizlinde gıda bağımlılığınıza çare olabilirimi?
Sağlıklı bir yaşam tarzı (doğru beslenme, spor/hareket, dinginlik) benimsemenin EN ÖNEMLİ SONUÇLARINDAN BİRİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN, ARA SIRA DİSİPLİNDEN ÇIKMADAN ÇOK DAHA AZ ETKİLENMENİZDİR. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın.
Sağlıklı olun sevgili okurlarım.