Size yaşınız sorulduğunda, genellikle kronolojik yaşınızı söylersiniz. Ancak, ilgilenmemiz gereken bir konu vücut yaşımız, yani biyolojik yaşımız. Çoğu zaman, kronolojik yaşımızla, biyolojik yaşımızın aynı olmadığı sizi şaşırtabilir.
Kronolojik Yaş / Biyolojik Yaş
Vücudumuzun iki yaşı vardır: Kronolojik yaş ve biyolojik yaş. Kronolojik yaş ne süredir canlı olduğumuzu, biyolojik yaş ise vücudumuzun kaç yaşında göründüğünü gösterir.
Bilim insanları, biyolojik yaşımızı saptamak için değişik yöntemler kullanırlar. Bunlardan biri telomerlerimizin uzunluğunu ölçmektir. Telomerler, kromozomlarımızın uçlarında bulunan, koruyuculardır; aynı ayakkabı bağının ucundaki plastik gibi. Telomerler sayesinde kromozomlarımızın bozularak diğer kromozomlarla birleşmez, bu da hücrelerimizin yaşlanıp ölmesini engeller.
Telomerler hakkında ayrıntılı bilgiyi, 9 Ocak 2015 tarihinde yayımlanan, “Gençlik İksiri Var mı?” yazımda bulabilirsiniz.
Hemen sokağa fırlayıp, telomerlerinizin uzunluğunu ölçtüreceğinizi sanmıyorum. Biyolojik yaşınızı saptamanın çok basit bir yolu var, ve bunu evde yapabilirsiniz.
Biyolojik Yaşınızı Saptayın
Vücudunuzun kronolojik yaşınıza göre nerede olduğunu, basit bir esneklik testi ile gerçekleştirebilirsiniz. İlk önce kan deveranını arttırmak için ısınma hareketleri yapın, sonrada hafif esneme hareketleriyle vücudunuzu hazırlayın.
Ayaklarınız bitişik vaziyette ayakta durun, ve kalçanızdan öne doğru eğilerek, ellerinizle nereye kadar inebildiğinizi izleyin. Bacaklarınızı dik tutmakta zorlanıyorsanız, dizlerinizi hafif şekilde bükebilirsiniz. Ellerinizin ne kadar aşağıya gidebildiğini aklınızda tutun ve şu test sonuçlarıyla, kendinizi kıyaslayın.
Eğer…
Bacaklarınızı dizden bükmeden, kaslarınızı gevşek tutarak, avuçlarınızla yere dokunabiliyorsanız, vücudunuz 20-25 yaşında bir kişi kadar esnek.
Yine, bacaklarınız düz, veya hafif bükük durumdayken, parmaklarınızla yere dokunabiliyorsanız, ve hiç veya cüzi rahatsızlık/ağrı hissediyorsanız, vücudunuz 35-38 yaşında bir kişi kadar esnek.
Bacaklarınız düz, veya hafif bükük durumdayken, ayak parmaklarınıza veya ayağınıza dokunabiliyorsanız, ve sadece bu kadar eğilebiliyorsanız, ve kaslarınız gergin ve rahatsız ise, vücudunuz 38-50 yaşında bir kişi kadar esnek.
Bacaklarınızı dizden iyice bükmeden, ayaklarınıza dokunamıyorsanız, ve biraz daha eğilme çabalarınız çok rahatsız edici olup, derhal dikiliyorsanız, vücudunuz 50 yaş üstü esnekliğine sahip.
Moralinizi bozmayın, her gün hafif esneme hareketleri yaparak, eski esnekliğine kavuşmanız sizin elinizde. Yani saati geri alabilirsiniz.
Uygulayabileceğiniz bir çok esneme programı var. Ancak benim önerim, 20 Ocak 2017 tarihli, yazımda anlattığım “Güneş Selamı” yoga programı.
Başlangıçta, gayet yavaş ve iddiasız olun; ne kadar çabuk saati geri çevirdiğinize sizde şaşacaksınız.
Kırk yıl evvel, Michigan’daki yoga hocamın lafıyla bitiriyorum: “Omurgan ne kadar esnekse, o kadar gençsin.”
Şimdi, bir hafta gecikmeyle, tatlı patates mücveri tarifi
Sevgili karım Pınar, malzemeleri aşağıdaki şekilde sıraladı:
- 2 orta boy tatlı patates
- 1 yumurta
- 3 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı zeytin yağı
- 1 dilim (tercih sizin) beyaz peynir
- 1 demet doğranmış taze soğan
- 10 gm (1 paket) kabartma tozu
- Tuz, biber, nane
Patatesleri rendeleyin, ve tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ağız tadınıza göre yukardaki malzemelerin miktarını ayarlayabilirsiniz.
Fırını, 180 derecede ısıtın, ve malzemeleri
yukardaki mücver kabına koyup, üstü kızarana kadar fırınlayın. Yerken yoğurt çok yakışıyor; aklınızda olsun.
Afiyet olsun.
Haftaya dek; sağlıcakla kalın.