SAĞLIK

DAHA UZUN YAŞAMAK İSTİYORMUSUNUZ? YAPMANIZ GEREKEN EGZERSİZ

Yazar: 10 Kasım 2017 Yorum yok

Esas konumuza girmeden, tansiyon düşürmek için, geçen hafta önerdiğim, “acupressure” deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Boynun iki yanından aşağı doğru yapılan masaj, ve kulak memesi hizasından içeri doğru uygulanan basınç hareketini 2 Kasım tarihinden beri uyguluyorum.
Bunu günde 2-3 defa tekrarlıyorum.
Çok başarılı sonuçlar aldığımı söyleyemem, ancak sistolik ölçüm 6 defa 140 ın altında, diastolik ölçüm de 11 defa 80 in altına düştü. Fena sayılmaz ama daha iyi sonuçlar almak gerek. Diğer ölçümlerde tansiyonum 140/80 limitinin biraz üstündeydi.
Belki de “acupressure” uygulamasını günde 2-3 defadan fazla yapmak gerekiyor. Bunu gerçekleştirip, sizleri bilgilendireceğim.
Geçen haftaki yazıya bir yorum yapan ortaokul sınıf arkadaşım Dr. Mehmet Harmancı, merakımı uyandıran bir olguyu cevaplandırdı. Sabah kalktıktan sonra yaptığım ölçüm niye hep yüksek çıkıyordu. Meğerse gün içinde en yüksek tansiyon, yataktan kalkmadan yarım saat evvel dorukta olurmuş.
İlginç, değil mi?

Gelelim ne tür egzersiz yapmamız gerektiğine.

“Daha uzun yaşamak, ve hastalık riskinizi azaltmak için koşuyorsanız, bisiklete biniyorsanız, ve düzenli olarak yürüyüş yapıyorsanız, vücudunuz için doğru yoldasınız.”
Yeni okuduğum bir araştırma yukarıdaki görüşü ortaya koyuyor. Koşmak dışında, tamamen katılıyorum; blog’u okuyanlar “koşma” aleyhtarı olduğumu iyi bilirler. Peki, neden?
• Genetik programlanmamız, bize yürü, kısa deparlar at, ama koşma der.
• Vücudunuzu serbest radikallerle doldurmak istemiyorsanız, nabzınızın 220, eksi yaşınız, çarpı 0,85 i aşmaması gerekiyor. Bilhassa uzunca süren “aerobik” çalışmalarında. (Kadınlarda 226, eksi yaş, çarpı 0,85).
• Her gün yürümeyi desteklediğimi defalarca yazdım; bu süreçte beyniniz “mutluluk hormonları” üreterek sizi mutlu kılar. Ayrıca, yürürken vücuttaki en büyük adale olan “gluteus”u kullandığı için, yaşlılıkla veya hareketsizlikle gelen kas erimesi (sarkopeni) sorununun da etkisini azaltırsınız.

Avustralya’nın Sydney Üniversitesinde yapılan bir araştırma, ağırlık/güçlenme egzersizlerinin de aerobik egzersiz kadar önemli olduğu sonucuna ulaşmış.
Ben, her zaman, anaerobik egzersizin, aerobiğe kıyasla çok daha üstün olduğunu savunmuşumdur.
Sydney Üniversitesinin araştırması, uzun bir zaman diliminde, 80.000 kişinin egzersiz alışkanlıklarını incelemiş ve sonuçları “Journal of Epidemiology” dergisinde yayımlamış. Özetle, vardıkları sonuç, güç-bazlı egzersiz yapanların, diğer tür egzersiz yapanlara kıyasla, erken ölüm risklerini % 23 azaltmışlar, ve kanser ve türevleri nedeniyle ölüm olasılıklarını % 31 düşürmüşler.
Düzenli bir şekilde, spor salonuna giderek ağırlık çalışması yapmaktan hoşlanmayanlarınız, evde de vücut ağırlığı egzersizleri yaparak aynı yararları sağlayabilirler.
Araştırmayı yöneten Prof. Emmanuel Stamatakis, “spor salonu, buna ilişkin masraflar, ve yaydıkları “kültür”, bir çok kişinin bu yolu seçmesini engellemekte. Ancak, aynı yararları bazı klasik vücut ağırlığı egzersizleriyle evde, veya parkta yaparak sağlayabilirler.”
Yukarıda vurguladığımız yaralar açısından, blog’da yayımladığımız, aşağıdaki egzersizleri tekrar gözden geçirmenizi öneririm.
1. “HIIT”, 26 Şubat 2015
2. “Kendi Vücut Ağırlığınız İle Evde Yapabileceğiniz Egzersizler”, 15 Eylül 2015
3. “HIIT – Tabata Yöntemi”, 11 Kasım 2015
4. “Izometrik Egzersiz”, 20 Ekim 2016
5. Dambıl İle HIIT (Yüksek Yoğunluklu Çalışma”, 12 Aralık 2016
6. “Yüksek Yoğunluklu Bir Egzersiz Programı”, 30 Aralık 2016
7. “Hibrid Bir Egzersiz Protokolü”, 19 Nisan 2017

Aşağıda, evde ve/veya parkta yapabileceğiniz bir program veriyorum. Her egzersizi, yüksek yoğunlukta, 30 saniye yapın, ve 10 saniye dinlendikten sonra bir sonraki egzersize geçin. Bunu 3 defa tekrarlayın.

İlginizi çekecek seçenekler bulabileceğinize eminim.
Bu haftalık bu kadar; hoşça kalın.

Yorum Yapın