EGZERSİZİPUÇLARIÖNERİLERÖNERİLERSAĞLIKUYARILARUYARILAR

DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE EGZERSİZ YAPMAMANIN SONUÇLARINI BİLİYORMUSUNUZ?

Yazar: 9 Ekim 2020 Yorum yok

 

  

Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak sadece kilo almanızı önlemez, “fit” ve sağlıklı olmanızı da sağlar. Düzenli egzersiz yapmak, şeker hastalığı, kanser, obesite, vb., birçok kronik hastalık riskinizi belirgin bir şekilde azaltır. Peki düzenli bir egzersiz programı uygulamıyorsanız, ne olur?

Hareketlilik ve bunun düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, size “optimal” bir sağlık imkânı sağlar. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak açısından egzersiz günlük yaşamımızda çok önemli bir rol oynar. Özetle, hepimiz günde en aşağı 30 dakikamızı egzersize ayırarak sağlıklı kalmayı başarabiliriz.

Zaman, zaman çoğumuz halsiz/tembel hislerle bu kuraldan saparız ve düzenli egzersiz yapmadığımızda aşağıda özetleyeceğimiz sağlık sorunlarına davetiye çıkarırız.

 

Uyku sorunları

 

Düzenli bir egzersiz programı uygulamadığımızda, obesite, kalp sorunları, şeker hastalığı, ruhsal bozukluklar, vb. birçok sağlık sorunu ile karşılaşabiliriz. Bunlar da uyku sorunlarını beraberinde getirebilir. Uykusuzluk, gecenin geç saatlerinde uyanmak, uykuya dalmakta sorunlar akla gelen bazıları.

 

Yüksek tansiyon

 

Kalbiniz gerektiği düzeyde “fit” değilse kanı pompalamada gereken gücü sarf edemez ve böylece damarlarda olması gereken optimal basınç gerçekleşemez. Bu duruma, düzenli bir egzersiz programı ile cevap vermediğiniz takdirde, zamanla, kalp-solunum sisteminizde form düşüklüğü başlar ve sonuç olarak da büyük bir olasılıkla yüksek tansiyon teşhisi ile karşı karşıya kalırsınız.  Düzenli egzersizin kalbin kan pompalamasını etkili kılar.

Kendimden bir örnek vereyim: Bazen sabah uyandığımda, kalkmadan evvel, nabız atışımı ölçerim. Buna “resting heart rate denir”, yani dinlenirken kalp atışı. Genelde 50’nin altındadır. Doğal olarak, hareket halindeyken de oldukça düşüktür nabzım. Benim nabzım 60 iken aynı hareketi yapan birinin nabzı 120 ise, benim kalbimin bir pompada yaptığını onun kalbi 2 defada yapıyor demektir. Tasarrufa bakar mısınız?

 

Kalp – damar hastalığı riski

 

Yukarıda sıraladığımız hastalıklardan birine yakalanmış olmasanız da hareketsizlik kalp hastalığına yakalanma olasılığınızı arttırır.

Bırakın egzersizi, konunun eksperleri günde en fazla 3 saat oturmanızı tavsiye ediyorlar bugünlerde.

 

Hafıza sorunları

 

Fen bilimcilerine göre egzersiz “neuroplasticity” olarak tanımlanan olguyu tetikliyor. Nedir bu olgu; yaşamımız boyunca beynimizin yeni sinirsel (neural) ağlar oluşturması. Bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre genç ve orta yaşlarında “fit” olan kişilerin yaşları ilerledikçe iyi hafıza özelliklerini kaybetmiyor olmaları.

 

Dayanıklılık eksikliği

 

Düzenli egzersiz yapıldığında kişinin dayanıklılık düzeyi yükselmekte olduğu saptanmış. Hatırlamanız gerek şey sıkı bir antrenmanın vücudun oksijen düzeyini yükselttiği olgusudur.

 

Kan şekeri düzeyinin yükselmesi

 

Hareketsizliğin kan şekeri düzeyini yükselttiğini aklınızdan çıkarmayın. Düzenli egzersiz yapmazsanız şeker hastalığı ve obesiyete davetiye çıkarmış olduğunuzu unutmayın.

 

Kanser riski

 

Birçok bilimsel araştırma düzenli egzersiz yapmanın kanser riskini belirgin bir şekilde azalttığını ispatlamış bulunmaktadır.

Bunu aklınızda tutmanızı hararetle öneririm.

Uzun lafın kısası; yarından tezi yok düzenli bir egzersiz programını uygulamaya başlayın sevgili okurlarım.

Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.

Yorum Yapın