Yoğun bir günün sonunda uykuya dalmak hepimizin hoşuna giden sükûnet getirici ve gevşetici bir olaydır. Ancak, bir uzvumuzun uyuya kalması, kramp girmesi, için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Uyuşma ile gelen karıncalanma, hissizlik, sıcaklık ve kaşınmanın bilimsel adı paresthesiadır.
Genellikle el/kol ve bacaklarda hissedilen bu olay, iki uzvu değil, tek uzvu etkiler ve 30 dakikadan fazla sürmez. National Institute of Neurological Disorders and Stroke, kuruluşuna göre uyuşma hissi, etkilenen sinirin bir basınca maruz kaldığında oluşmaktadır. Kronik uyuşmanın, şeker hastalığı, inme, Multiple Sclerosis (MS), veya bel fıtığı gibi bazı sağlık sorunları nedeniyle de oluşabileceği dikkate çekilmektedir. Ancak, çoğunlukla ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle olmadığı ve basit yöntemlerle uyuya kalan uzvu uyandırmanın mümkün olduğu belirtilmektedir.
Elimizi veya ayağımızı neden hissiz ve sıcak hissederiz?
Austin şehrindeki University of Texas da kinesioloji ve sağlık bilimleri profesörü Lawrence Abraham, sinirlerimiz ve el/ayağın uyuya kalması arasındaki ilişkiyi şöyle tanımlamaktadır:
“Duyu sinirimiz üzerinde basınç olduğunda, bilgi akışı durduğu için hissizlik/uyuşukluk hissederiz. Bazen, bir şeye çarpmışız gibi gelir ancak nereyi etkilediğini bilemeyiz.”
Ayak veya elimize kramp girdiğinde, genelde telaşlanmaya gerek olmadığı ve beynimizin tedbir alarak etkilene yerde doku ölümünü önlemek için bir şeyler yapmamızın gerektiği sinyalini vermesidir. Yani, basıncı azaltmak için ilk yapılması gerek şey pozisyonu değiştirmektir.
Uyuyan uzuvları hızlıca uyandırmak için öneriler
Hissedilen rahatsızlığı basıncı azaltarak hemen sonuçlandırmayı sağlamayabilirsiniz. Esneme hareketleri, eğilme (bacak uyuşması için), rotasyon yapma etkilenen yerde rahatsızlığı azaltabilir. Buna ek olarak, etkilenen yere masaj yaparak kas ve sinirleri aktive edebilirsiniz. İnatçı bir uyuşma karşılaştığınızda, masaj yaparak kan deveranını arttırabilir, kasları gevşetebilir ve sinir “yollarını” açabilirsiniz. Hafif salınmak da vücudu gevşeterek kan deveranını arttırabilir.
Ayağınız uyuştuysa, esneme ve masaj sonrası odanın içinde temkinli bir şekilde yürüyebilirsiniz. Bunu sona bırakmanız önerilmektedir, zira ayak hala uyuşuksa düşme olasılığı artmaktadır. Eğer paresthesia oluşumu sıkça tekrar ediyorsa ve 30 dakikadan uzun sürüyorsa doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.