İyi bir şeyi abartmak mümkün, bu vücudun yarısını oluşturan su olsa bile. Vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışması için elzem olan suyu gün içinde içmemiz gerekmektedir.
Bardaktan içtiğiniz suyun dışında, tükettiğiniz besinlerden de vücuda su girmektedir. National Academy of Medicine (NAM) örgütünün tahminlerine göre, vücuda giren sıvının sadece %80’i içeceklerden gelmektedir.
Havalar ısınmaya başlayınca sıvı kaybı dikkate almamız gereken bir faktör haline gelir. Bu çerçevede ne kadar su tüketmeliyiz ve ne kadarı fazla sorusu akla gelmektedir.
Günde ne kadar su içmeliyiz?
Yadsıyamadığımız bir olgu, yeterli su içmemizin önemi olmaktadır. Yeterli su barındıran bir vücut, egzersiz yaptığınızda beyninize ve kaslarınıza oksijeni daha verimli bir şekilde ulaştırmaktadır. Susuz kalmamak beyninizin ve vücudunuzun daha verimli çalışmasını, dolayısıyla ruh sağlığınızın da daha iyi olmasını sağlamaktadır.
Egzersiz sırasında terliyor musunuz? Bu iyi bir şeydir, zira terlemek vücut ısınızı düşürür, sizi rahatlatır. Mafsallarınız, bel kemiğiniz, gözleriniz ve beyniniz sıvı içinde bulunduklarından hidrasyon bu uzuvların sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca, hidrasyon tükettiğiniz sağlıklı besinlerin ayrıştırılmasının başlangıcını oluşturmaktadır. Ağzınız kuruduğunda, yani susuz kaldığınızda, bu süreç sekteye uğrar ve yediklerinizden almanız gereken yararlı besinlerin verimliliği düşer.
Peki o zaman günde ne kadar su içmeliyiz? Günde 8 bardak içilmesi önerisi çok yaygın olmasına karşın, “sihirli” bir rakam yoktur. Günde ne kadar su içilmesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. ABD de yapılan çalışmalar sonucunda, su düzeyi yüksek olan kadınların ortalama olarak günde 2,5 litre, erkeklerinde günde 3,5 litre su ve vücuda su sağlayan besin aldığı saptanmış bulunmaktadır.
Önemli olan, vücudunuzun su ihtiyacının yaşınız, yaşam tarzınız ve cinsiyetinize göre değiştiğidir. Ayrıca, vücudun su ihtiyacı ateşlenme ve hastalanma ile de değişime uğramaktadır.
Gerekenden fazla su içerseniz ne olur?
Araştırmacılar susama hissinin susuzluk belirtisinin çok önemli bir işareti olduğunun altını çizmektedirler. Susuzluğun diğer işaretlerinin aynı zamanda fazla su alındığını da haber verdiği belirtilmekte. Fazla su tüketiminin sodyum düzeyini düşürerek bazı hastalıklara neden olduğu belirtilmektedir. Günde ne kadar su tükettiğinizin bilincinde olmanız, ileride gelişebilecek sorunları önlemenizi kolaylaştıracaktır.
Bilim insanları, genelde, susuzluğun belirtilerinin fazla su alınmanın belirtilerine kıyasla daha ağır olduğunu söylemektedirler. Buna karşın, fazla su almanın ciddi sorunlara neden olabileceği ve vücudun bu fazla suyu çıkarmakta zorlanabileceği unutulmamalıdır.
Fazla su almanın semptomları nelerdir ve hangi ciddi sorunlara yol açabilmektedir:
Fazla su içmenin semptomları
Fazla su içmenin erken belirtilerini sıralayalım:
- Sık idrar ihtiyacı
- Mide bulantısı
- Şişkinlik
- Kusma
- Baş ağrısı
Oluşabilecek daha ciddi semptomlar
- Kafa karışıklığı
- Asabiyet
- Uyuşukluk
- Kas krampları
- Görme bozuklukları
- Kan basıncı değişiklikleri
- Kasılma nöbetleri
- Nefes alma sorunları
- Bayılma
- Koma
Fazla su tüketiminden şüphelendiğinizde ve bu belirtiler gözlemlendiğinde derhal doktorunuza baş vurmanız önerilmektedir.
Daha evvelki yazılarımda da belirttiğim üzere, günde 8 bardak veya bazı tıp profesörlerinin litrelik şişelerle reklam yapmaktan utanmadıkları bir ortamda, susadığınızda su için ve idrar renginizi kontrol edin; açık sarı renkte olması lazım. Pet şişelerin güneş altında depolandığını ve böylece suya zehir kattıklarını da unutmayın.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.