Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim, 40,000 sene öncesine dayanan genetik programlanmamız nedeniyle, insanoğlunun herhangi bir yan etki deneyimlemeden tahılları (buğday, arpa, çavdar, vb.) tüketmesi ve sindirmesi mümkün olmamaktadır.
Tabii çoğu insan bu gerçeği kabul etmek istemeyecektir, “Tahıl da yenmez mi artık! Doğduğumuzdan beri hep yediğimiz şey, HİÇ DE BİR ŞEY OLMADI, hala sapasağlamız, ” diyeceklerdir.
Yine daha önce de kullandığım örneği vereceğim; bazı insanların içkiye karşı toleransı çok daha yüksekken bazıları bir tane biradan sonra bile hafif “çakırkeyif” olup içmeyi bırakırlar. Şimdi hangisi daha iyi? Alkol sağlığa faydalı mı? Yoksa alkol tüketmek zararlı mı? Toleransı yüksek olan ve aşırı alkol tüketen insanların sağlığı nasıl etkilenir? Tahılları savunmak isteyenlerin, aynı şekilde alkolü de savunacaklarını sanmıyorum.
Nasıl bazı insanların içkiyle arası daha iyiyse ve uzun yıllar olumsuz yan etkilere maruz kalmadan içki içebiliyorlarsa, bazı insanlar da yan etkilerini hissetmeden tahıl tüketiyor olabilirler.
Elbette, ŞU ANDA HERHANGİ BİR YAN ETKİ HİSSETMİYOR OLUŞUNUZ, bedeninizin “ZARAR GÖRMEDİĞİ” anlamına gelmez. Aksine ilerleyen yıllarda sizi bekleyen sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Gluten’e (bu tahıllarda bulunan bir proteindir) bağlı olarak gelişen 55’i aşkın hastalık bulunmaktadır. Tahminlere göre gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı olan bireylerin %99’una hiç TEŞHİS KONULMAMIŞTIR.
Çölyak öyle bir hastalık ki Allah düşmanımın bile başına vermesin! GLUTEN’de bulunan bir maddenin etkisiyle ortaya çıkan Çölyak hastalığı, ince bağırsağın besinleri sindirme yetisini kaybetmesine ve oldukça sağlıksız ve zorlu bir hayata sebep oluyor. Tedavisi ise, basitçe, gluten tüketmeyi bırakmak, yani diğer bir deyişle TAHIL tüketmeyi bırakmak.
Yine tahminlere göre, Amerika nüfusunun %15’inde gluten intoleransı bulunmakta. Eğer sizin de böyle bir durumunuz varsa kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Çünkü bu intolerans, vücudunuzun size tahıl yemeği bırakmanız için uyarı verdiği anlamına gelmektedir.
Aşağıdaki listede göreceğiniz gibi, gluten intoleransına işaret eden semptomlar “Herhalde şu yüzden olmuştur…” diye başka bir sebeple de açıklanmaya ve farklı gerekçelere dayandırılmaya çok uygundur. İş böyle olunca da tahıl yemeye devam edilir…
Eğer sizin de aşağıdakiler gibi şikayetleriniz varsa, bu gluten intoleransınız olduğuna dair bir işaret olabilir:
- Gaz, şişkinlik, ishal hatta kabızlık gibi sindirim sorunları. Özellikle çocuklarda gluten tüketimi sonrası görülen kabızlık.
- Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi kolunuzun arkasında, “tavuk derisi” ya da Keratosis Pilaris olarak da bilinen, diken diken bir görüntü yaratan cilt hastalığı. Bu duruma, tanıdığım bazı kadında rastlıyorum.
- Halsizlik, bulanık zihin, içinde gluten bulunan yiyecekler yedikten sonra yorgunluk hissetmek.
- Hashimoto tiroiditi, romatizmal eklem iltihabı, ülseratif kolit, deri veremi (lupus) , sedef hastalığı (psoriyazis), deri sertleşmesi (sklerodermi), veya multiple skleroz (MS) gibi otoimmun hastalıkların teşhisi.
- Denge kaybı ya da baş dönmesi gibi nörolojik semptomlar.
- Mensturasyon (adet dönemi) öncesi sendromu (PMS), polikistik over sendromu (PCOS) ve teşhis konamayan kısırlık gibi hormonal dengesizlikler.
- MİGREN, BAŞ AĞRISI.
- Kronik yorgunluk ve FIBROMYAGLIA gibi rahatsızlıkların teşhisi. Tüm bu teşhisler geleneksel tıp doktorlarının yorgunluk ve ağrıların sebebini tam anlamıyla teşhis edemediklerinin göstergesidir.
- Parmak, diz veya kalça eklemlerinde iltihaplanma, şişkinlik ya da ağrı olması.
- Endişe, depresyon, ruh halinde gel-gitler ve dikkat eksikliği bozukluğu (ADD).
GLUTEN İNTÖLERANSI TESTİ NASIL YAPILIR?
En iyi yöntem, gluteni en az iki ya da üç haftalığına hayatınızdan çıkarmak ve sonra yavaş, yavaş tekrar beslenmeye dahil etmektir. Gluten çok büyük boyutta bir proteindir ve sisteminizden tamamen atılması aylar hatta yıllar sürebilir. Beslenmenize tekrar dahil etmeden önce ne kadar uzun süre tüketmezseniz o kadar iyi olacaktır.
Eğer gluten tüketimini kestikten sonra farkedilir derecede iyi hissetmeye başladıysanız, ve beslenmenize tekrar dahil ettikten sonra yine kötü hissetmeye başlıyorsanız, o zaman glutenle kesinlikle bir derdiniz var demektir.
PEKİ GLUTEN İNTÖLERANSI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Gluteni hayatınızdan çıkarın. Kesinlikle “kaçamak” yapmayın, “bir günden, hatta bir öğünden bir şey çıkmaz” demeyin. 2001’de yayınlanan bir makaleye göre çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti olan bireylerin ayda sadece bir kez bile gluten tüketmesi göreceli ölüm riskini %600 arttırmaktadır.
BİZ İNSANLAR, YANİ HOMO SAPİENLER, TAHIL TÜKETMEK İÇİN YARATILMAMIŞIZ İŞTE.
TERCİH SİZE KALMIŞ.