Daha öceki iki yazımı hatırlayacaksınız, Uyku I (29 Haziran 2015) ve Uyku II (8 Temmuz 2015); iyi bir gece uykusu uyuyup dinlenmek henüz pek ilginizi çeken bir şey değilse, sizi bekleyen bazı tehlikelin varlığından bahsetmiştik.
Hepimizin bildiği, ve eminim deneyimlediği gibi, gün boyu sizi meşgul eden meseleler kafanızın içinde dönüp dururken uykuya dalmak epey zor. Düşüncelerden uzaklaşıp rahat bir uykuya dalmak pek de kolay bir şey değil.
Uyuyamamak oldukça STRESLİ bir durumdur ve vücutta kortizol (stres hormonu) salgılanmasıyla sonuçlanır. Bu da geceleri uykuya dalmanızı güçleştirir ve dinlenememenize sebep olur.
Harvard mezunu bir sağlıklı yaşam merkezi pratisyeni olan Dr. Andrew Weil’a göre yapılan çalışmalar, meditasyon ve doğru nefes almanın stresi engellemek için etkili olabileceğini göstermektedir. Bu teknikler doğal olarak bir sakinleştirici gibi etki yaratarak kalp atışlarının yavaşlamasına ve beyne yatıştırıcı kimyasalların salınmasına yardımcı olmaktadır. Çoğumuz kronik olarak stresli olduğumuzdan, bu tekniklerden fayda sağlama olasılığı azımsanamayacak kadar yüksektir.
Kortizol seviyesini azaltmak için stresi azaltmak ve rahatlamak gerekir. Bunu başarmak için de en iyi yöntem meditasyon ve nefes egzersizleri yapmaktır.
Lütfen 28 Mayıs 2015’de paylaştığım Meditasyon başlıklı yazıma bir daha göz atın.
PEKİ, nedir bu NEFES TEKNİĞİ dediğimiz şey?
Şimdi bahsedeceğimiz uzun zamandır kullanılan ve “4-7-8 sihri” olarak adlandırılan bir teknik. Pek fazla bilinen bir uygulama olmamakla birlikte, elbette ortada sihir falan yok. Çoğunlukla yogiler ve keşişler günlük pratiklerinde bu tekniği kullanırlar.
- 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın,
- 7 saniye boyunca nefesinizi tutun.
- 8 saniyede nefesinizi verin.
Bu seriyi bir kaç kez tekrar edin.
Uyku getirici etkisinden haberim yokken bile bu tekniği günlük yürüyüşlerim esnasında kullanıyordum. Hayır, henüz Kuruçeşme – Bebek arasında bir parkın bankında uyuya kalmadım.
Nefes verirken ağızdan da nefes verebilirsiniz, fakat burundan nefes vermenizi tavsiye ediyorum. 3 Haziran 2015 tarihinde paylaştığım, nefes üzerine olan yazıya bir göz atabilirsiniz.
Ufak bir not; yürürken bu tekniği uyguladığımda, nefesimi 8 saniyede verirken temizlenme nefesi adı verilen bir yöntem kullanıyorum. Dudaklarımı büzüştürüp güçlü, fakat yavaş bir şekilde nefesimi dışarı itiyorum.
Uyku hayatımız için son derece önemli ve özen göstermemiz gereken bir alan olduğundan, uykuyu düzenlemek için mutlaka zaman ayırmak ve olabildiğinde stresten arınmak son derece önemli. Lütfen uykunun önemini göz ardı etmeyin. Kümülatif uyku borcu beynin bilişsel işlevinin düşmesiyle, ruh halinde ani değişimlerle, kas ve vücudun iyileşme sistemlerinde zayıflama ve çok daha fazlasıyla ilişkilendirilmektedir.
Hepinize huzurlu ve dingin uykular diliyorum.