DİĞEREGZERSİZSAĞLIK

“HER” EGZERSİZ/HAREKET SEANSINIZDAN SONRA NEDEN SAVASANA YAPMALISINIZ

Yazar: 23 Kasım 2018 Yorum yok

Ben, genelde, spor/egzersiz/hareket faaliyetlerimi, bu “kendini iyi hisset, canlan” pozisyonu ile sonlandırırım.  Bu, ağırlık çalışması, HIIT (yüksek yoğunluklu çalışma), veya bir yürüyüş sonrası olabilir.

Savasana (ceset pozisyonu) ile aktivitenizi sonlandırma, bir ekspere göre,  inanılmaz yararlar sağlamakta.

Egzersizinizi bitirir bitirmez, bu toparlanmanız cazip bir seçenek. Ancak, beş dakika ayırarak “ceset pozisyonunu” tatbik etmek, sarf ettiğiniz enerjinin ve çabanın tüm yararlarını size kazandıracaktır. Yani, işi yarım bırakarak yaptığınız işin tüm yararlarını göremezsiniz. Dr. Tamsin Astor’a göre, “Bu, çok aktif, aşırı uyarıcı dünyada, zorunlu bir dinlenme ile sadece nefes alıp vermenize odaklanarak, kendinize gelebilirsiniz.

Eksperlere göre, egzersiz sonrası “savasana” yapmak, vücudun aşırı beyinsel ve fiziksel stresini azaltmakta, ve olağan üstü efor sarf etmenin sonucu olarak artan stres hormonların etkilerini azaltmakta. Psikolog Carla Manly’e göre, “vücut, bir kaplandan kaçarak canını kurtarma, ofiste yoğun bir gün geçirme, veya parkta koşma arasında hiç bir fark görmez. Egzersiz bizi savaş-veya kaç konumuna getirir ve vücudun adrenalin ve kortizol salgılamasına yol açar.”

Vücut yukarıda özetlenen konumdayken, elzem olan işlevlerin dışında, tüm faaliyetlerini durdurur.

Bu, “dinlenme” sayesinde, organlarımız dahil, tüm vücut faaliyetlerimiz tekrar normale döner.

Uzun lafın kısası, egzersiziniz/faaliyetiniz ne olursa olsun, rahat bir pozisyonda, gözlerinizi kapatarak, sakin nefes almanız, ara sıra yaptığınız bir şey değil, günlük bir alışkanlık haline getirmeniz size çok yarar sağlayacaktır.

 

Savasana nasıl yapılır

 

Sırt üstü yatın.

  1. Bacaklarınızı açın. Bacaklarınızı rahatlatarak, ayaklarınızın yana doğru açılmasını sağlayın.
  2. Kollarınızı vücudunuzun yanına getirin, ve hafifçe yana doğru açın. Avuçlarınız yukarıya doğru yönelsin, fakat açık tutmaya çalışmayın. Parmaklarınız hafifçe kıvrılsın.
  3. Omuzlarınız vücudunuzu destekler konumda olsun.
  4. Kol ve bacaklar, yukardaki konuma gelince, gevşeyin. Tüm vücudunuz, yüzünüz dahil, gevşemiş olsun. Vücudunuzun ağırlaştığını hissedin.
  5. Normal bir şekilde, burnunuzdan nefes alıp, verin.
  6. Bu pozisyonda en az 5 dakika kalın. Tabii, 10 dakika daha da iyi. Evdeyseniz, alarm kurun, böylelikle ikide bir saate bakma gereksinimi hissetmezsiniz.
  7. Bitimde, ilk olarak daha derin nefes alıp verin. Sonra vücudu “uyandırmak” için el ve ayak parmaklarınızı oynatın.
  8. Kollarınızı arkaya, başınızın arkasına, alarak esnetin. El ve ayaklara kadar tüm vücudu esnetin.
  9. Dizlerinizi göğsünüze getirin, ve bir tarafa yatın. Gözleriniz kapalı olmalı. Kol altlarınız yastık gibi kullanarak, “bebek” pozisyonunda kalın. Bir kaç nefes yeterli.
  10. Ellerinizin desteği ile, oturma pozisyonuna gelin.

Denemenizi hararetle tavsiye ediyorum.

Bu sefer de bu kadar; sağlıcakla kalın.

Yorum Yapın