Bu adam kilo verme konusuna niye bu kadar taktı diye düşünüyor olabilirsiniz. Anlatayım; Türkiye’miz de nüfusumuzun % 40’ı obez veya kilo sorunu var. Avrupa birincisiyiz. ABD de bu oran daha da vahim; % 65.
Bu büyük sağlık riski aklımdan çıkmıyor. Belki ufak bir katkım olur diye yazıp duruyorum.
Bu yazıda önereceğim obezite sorunu konusunda pek yarar sağlamaz. Obeziteye karşı savaşmak isteyenler, çok temel beslenme sorunları ile yüzleşmek zorunda.
Bu önerim, biraz yağ yakıp, daha “fit” bir konuma gelmek isteyenlerin işine yarayacaktır.
Uzmanlar, metabolizmayı ateşleyen bu besini tüketmenin kilo/yağ verme konusunda önemli katkı sağlayacağının altını çizmekte.
Neymiş bu sihirli besin? Mavi yemiş.
Çoğunuz bu da neymiş diyecek. Nedense, esasında “cranberry”nin Türkçesi olan “yaban mersini”, bir süredir “blueberry”e de deniyor. Ben mavi yemişi tercih ettim.
Mavi yemiş ‘in yüksek düzeyde flavanoid denilen antioksidanlar içermesi nedeniyle, enflamasyon (yangısal süreç) düzeyini önemli ölçüde düşürdüğü kesinleşmiş bir bulgu.
Bu meyve, aynı zamanda C vitamini ve resveratrol içerdiğinden ve polifenoller nedeniyle anti-enflamatuar etkisi sayesinde, vücuttaki serbest radikallere karşı amansız bir silah. Bu anti-enflamatuar niteliği, kilo verme konusunda da çok işe yaramakta.
“Dr. Ann’s 10 Step Diet: A Simple Plan for Permenant Weight Loss and Lifelong Vitality” kitabının yazarı Dr. Ann Kulze, Enflamasyon’un tüm kronik hastalıklarda önemli rol oynaması nedeniyle, mavi yemiş ‘in bir çok yararı olduğunu vurgulamakta. Herkesin, her sabah mavi yemiş tüketmesini önermekte; taze veya donmuş, yarım bardak.
Araştırmalar, bu güçlü meyvedeki “anthocyanin”lerin, yüksek yağ veya yüksek karbonhidrat içeren öğünler nedeniyle oluşan enflamasyon etkilerini, enflamasyon ve bağışıklık genlerini “kapatarak” nötralize ettiğini kanıtlamış bulunmakta.
Peki, mavi yemişi diyetimize nasıl sokacağız?
Gününüzü bu güzel meyveyi tek başına tüketerek, veya kahvaltınızdaki bazı besinlerle karıştırarak başlayabilirsiniz.
Mavi yemişin, yoğurt veya süzme peynirinize (cottage cheese) eklenmesi sıkça karşılaştığım öneriler arasında. Ben buna karşıyım. Özetle, kolesterol içeren besinlerle (süt ve süt mamulleri), meyve şekeri (früktoz) içeren besinlerin birlikte tüketilmemesi lazım. Neden mi? Früktoz kolesterolü okside eder ve okside olmuş kolesterol bünyeye zarar verir.
Ben genelde, mavi yemişi meyve “smoothie” me katarım, veya frambuaz, böğürtlen, kuru kara dut, gibi meyveler ve bir çok yararlı baharat içeren meyve salatama katarım.
Deneyin, memnun kalacağınızdan eminim.
Bu sefer de bu kadar: sağlıcakla kalın.