Semizotu: İnanılmaz Yararları Olan Bir “Ot”
İki evvelki yazıda da değindiğim üzere, aynı pancar gibi, Amerika’da, ve tahminimce başka gelişmiş ülkelerde de, bu inanılmaz sebze de pek bilinen ve tüketilen türden değil. Hatta, ABD de bahçede yabani ot muamelesi görüp, “yolunuyor”.
Türkiye’mizde yaygın bir şekilde yediğimiz için şanslıyız. Sıcak, soğuk ve çiğ olarak tüketiyoruz; benim favorim salatası.
Bu “süper gıda” bakteri öldürücü (antibacterial), iskorbüt hastalığına karşı vücudu savunucu (antiscorbutic), detoksifiyeci ve saflaştırıcı (depurative), vücuttaki suyu arttırıcı (diuretic), ve ateş düşürücü (febrifuge) niteliklere sahip.
Durun, daha bitmedi. Semizotu tüketmenin ayrıca aşağıdaki sağlık yararları da var.
- Yapraklarında bol miktarda omega-3 yağ asidi bulunmakta. Omega-3 ün 2 önemli işlevi, yüksek kolesterol ve tansiyon düşürücü olması.
- Omega-3, ayrıca enflamasyon (yangısal süreç) düşürücü olması nedeniyle, kalp hastalıkları riskini azaltmakta. Buna ek olarak, bilişsel işlev yönetimi ve normal büyüme ve gelişmeye de katkısı yadsınamaz.
- Semizotunda bol miktarda çinko, fosfor, manganez, bakır ve kalsiyum bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi işlevlerini güçlendirmek ve korumak çinkonun önemli bir sorumluluğudur. Kansere neden olabilecek serbest radikallere karşı savaşta da çinko ağırlığını ortaya koyar.
- Önemli bir A vitamini kaynağıdır; hatta, diğer yapraklı sebzelere kıyasla başı çeker. A vitamini göz sağlığı, kemik sağlığı ve hücre gelişmesinde elzemdir.
- Semizotunun 100 gramında sadece 16 kalori vardır. Bu nedenle kilo verme çabalarında önemli olduğu gibi, fiber deposu olması tokluk hissi vererek fazla yemenizi frenler.
- Buna inanmayacaksınız ama, semizotu deri üstüne konularak ateş, baş ağrısı ve enflamasyona da iyi gelebilmektedir.
Eeee, ne diyorsunuz? Müthiş değilmi?
Benim favorim, üstüne sarmısaklı yoğurt konan salatası. Tuz ve biberi unutmayın!
Kabak Çekirdeğinin Vücudunuza Beş Faydası
Bu çekirdekler kanseri öldürmek, uyku sorununuzu gidermek ve göz sağlığınızı korumak dahil bir çok derde deva teşkil etmekte. Kanımca, kabak çekirdeğini düzenli bir şekilde tüketmeyi ciddi bir şekilde düşünmelisiniz.
Örneğin, ben tüm salatalarımın içine kabak çekirdeği koyarım; deneyin, eminim hoşunuza gidecek.
Doğanın “mükemmel” besinlerinden biri olan kabak çekirdeğinin yararlarını özetleyelim.
- İnanılmaz bir magnezyum kaynağıdır. Bu mineral, vücudunuzun sorunsuz çalışması için gereken biokimyasal reaksiyonların 300 ünde etkindir. Yarım su bardağı, günlük magnezyum ihtiyacınızın % 92 sini karşılar.
- Kabak çekirdeği tüketmek, testosteron üretimini destekler; cinsel sağlık için önemi açık. Kabak çekirdeğinde A, C, D, E ve K vitaminleri bulunur ve bunlarda cinsel dürtü açısından önemli rol oynarlar. Ayrıca, iyi bir çinko deposu olduğu için yüksek testosteronun arkasındaki destekleyicidir.
- Ruh halinizi düzelttiği gibi, hanımların menopoz döneminde yaşadıkları “ateş basmasını” azaltır. Magnezyum içeriği vücut ısısını dengeler ve “ateş basması” hissini daha makul bir düzeye indirir. Ruh halinizi düzeltmesinin nedeni, beynin serotonin üretebilesi için gereken tryptophan içermesidir.
- Yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kabak çekirdeğinin içerdiği “cucurbiatacin” bileşimleri, değişik kanser hücrelerine karşı başarılı bir savaş verebiliyorlar.
- Uykusuzluğa karşı çok etkin bir yardımcı. Kabak çekirdeğinin içerdiği tryptophan, bir amino asit olup, beynin melatonin ve serotonin hormonlarını üretmesini destekliyor. Bu iki hormonun uyku/uyanıklık devrinden sorumlu olduğunu unutmayın. Yatmadan evvel bir avuç atın ağzınıza, daha kolay uykuya daldığınızı göreceksiniz.
Bu haftalık bu kadar; haftaya görüşmek üzere.
Ustadim yazilarini zevkle okuyorum
Pancar Seker hastalari bakimindan sakincasi varmi ?
Sevgiler
Sen
Şenciğim, pancake/şeker hastalığı ilişkisini araştırıp sana döneceğim.
Sevgili Şen, her karbonhidrat gibi, parcar da şeker içerir. Ancak şeker hastalarında görülen yüksek tansyonu düşürücü etkisi var.
Yediğin tüm sebzeler, meyveler, tahıllar da da şeker var. Bunları yemiyormusun? Tahılların sadece zarar verdiğini düşünürsen, çok önemli sağlık yararları olan pancar’ı tüket derim.
Selamlar, sevgiler
Aydın