MEDİTASYONÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

İNSANLAR STRES İLE NASIL BAŞA ÇIKIYOR? – SAĞLIK DERGİSİNİN ANKETİ

Yazar: 17 Aralık 2022 Yorum yok

 

  

Stres her kesin ara sıra yaşadığı bir sorundur; bu eğitim, iş, ilişkiler, mali sorunlar, ortam ve başka nedenlerle oluşabilen bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü, stresin bir nevi gerginlik olup, kişinin psikolojik, hissi ve fiziksel durumunu baskıladığını belirtmektedir. Stresin üzerimizde yarattığı değişiklik, kişiden kişiye farklı olmaktadır. Stresin yarattığı semptomlar

  • Kaygı
  • Korku
  • Endişe
  • Kalp atışının hızlanması
  • Odaklanmada zorlanmak
  • Uyku sorunları

olarak özetlenebilir.

Ayrıca, stres kişinin güvenliğini tehdit ettiği düşünülerek avcı-toplayıcı atalarımızın hissettiği “savaş veya kaç” tepkisi olarak da kendini gösterebilir.

Stres hissi insanın doğal yaşamı sürecinde karşılaştığı bir oluşumdur ve kişinin bunu nasıl çözümlediği önem taşımaktadır; yaşama nasıl devam edileceği ve güven nasıl tesis edileceği ön plana çıkmaktadır. Sağlık Dergisi (Health Digest) kapsamlı bir araştırma gerçekleştirerek, katılımcıların hissettikleri stresi nasıl azalttıkları sorusunu sormuş. 612 katılımcının verdiği yanıtların özetini aşağıda sizlerle paylaşacağım.

Farkındalık ve derin nefesin faydaları

 

 Kişilerin stres sorununu nasıl çözdükleri kendilerine özgü olup, pahalı ekipman ve aksesuarlara gerek duymamaktadırlar. Örneğin, farkındalık yararları duyuldukça popülaritesini arttırmaktadır. Derginin anketinde, katılımcıların %8,82 strese karşı kullandıkları en önemli metodun farkındalık olduğunu belirtmiş. Farkındalık yönteminin uygulanmasında en önemli unsur “şimdi”ye odaklanmaktır. Farkındalık kavramı sıklıkla meditasyon ile karıştırılmaktadır; ancak meditasyon da farkındalık kavramını içermektedir. Yoga da farkındalık uygulamasıdır; bilhassa dışarıda yapıldığında stresi azaltmakta çok etkin olduğu gözlemlenmiştir.

Diğer katılımcılar, derin nefes tekniği ile beyin ve vücutlarını sakinleştirdiklerini belirtmişlerdir. Zaman ayırıp derin nefes almak ve nefesinize odaklanmak stresi azaltmakta etkin bir yöntemdir. Katılımcıların %15,85 i derin nefes tekniğinin strese karşı kullandıkları ana yöntem olduğunu belirtmişlerdir. Stres kalp atışını ve hızlı nefes alıp vermeyi tetiklediği için, derin nefes alıp vermeye odaklanmanız stresinizi azaltacaktır. Ayrıca, derin nefes alıp verme, stres hormonu olarak bilinen kortizolun kandaki düzeyini azaltmaktadır.

Stresle başa çıkmak için sağlıklı alternatifler

 

 Katılımcıların yarısı, stres ile başa çıkmak için egzersiz veya dışarı çıktıklarını belirtmişlerdir. %24,35 egzersiz, %23,20 dışarı çıkarak stres düzeylerini düşürdüklerini beyan etmiş. Bu iki yöntemi birleştirebilirsiniz de, örneğin dışarıda bir yürüyüş veya dışarıda bir egzersiz dersi.

Şimdi vereceğim bilgi, ilginizi çekebilir; katılımcıların %27,78 i müzik dinlemenin en çok kullandıkları stres azaltma yöntemi olduğunu belirtmişler. Stresli hissettiğinizde, vücut kortizol düzeyini yükselterek stresin semptomlarını arttırmaktadır. Ancak, müzik dinlediğinizde, hissettiğiniz titreşimler, nöronlar kanalıyla beyne elektrik sinyalleri göndermektedir ve beyin bu sinyalleri kullanarak vücudun fiziksel ve duygusal durumunu sakinleştirmektedir.

Aydın stresle nasıl mücadele ediyor?

 

 Sevgili okurlarım, strese karşı uyguladığım günlük programımı özetleyeceğim:

  • Sitemizin güzel ağaçlarla dolu yürüyüş parkurunda her sabah 45 dakika yürürüm.
  • Saptamış olduğum bir başlangıç noktası var ve buraya geldiğimde burnumdan nefes alırım ve burnumdan nefes veririm; ancak, nefes verirken boğazımı titreterek veririm (yani müziğe eşlik eder gibi) Niye bunu yaparım? Çünkü bu titreşim vücudun Nitrik Oksit üretmesini sağlar, bu da sağlık açısından çok önemlidir. 5 Ekim 2017 tarihli yazımı okumanızı öneririm.

Bu nefes tekniğini 750 adım sürdürürüm.

  • Bundan sonra 4-7-8 nefes alıp verme tekniğini uygulamaya başlarım. 1 Şubat 2017 tarihli yazımdan detayları öğrenebilirsiniz.

Bunu 16 defa tekrarlarım.

  • 45 dakikalık yürüyüşümde müzik dinlerim.
  • Her akşam üstü 20 dakika meditasyon yaparım.

Bu program işe yarıyor mu?  Yapmasam daha depresif bir konumda olacağımı düşünüyorum. Ülkenin içinde bulunduğu durum ve yakınlarımın hastalıkları, doğal olarak, beni çok üzüyor. Yaş 82 olunca bu da doğal herhalde.

Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.

Yorum Yapın