Vücut ihtiyacınızın ötesinde beslenmek bazı fiziksel sorunlara yol açar. Bilinçli veya bilinçsiz olarak, çoğumuz zaman, zaman ihtiyacımızın üstünde besleniriz. Bunun kısa vadeli sonuçları midemizi etkiler, uzun vadeli sonuçları ise sağlığımızı ve beyinsel sorunlara yol açabilir.
İhtiyacınızın ötesinde yediğinizde vücut aşağıdaki sinyalleri verir:
- Mide ağrısı
- Doymuşluğun ötesinde şişkinlik
- Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi
- Gaz oluşması ve geğirme
- Şişlik hissi
- Kabızlık
Bunlar “oburluğun” kısa vadeli semptomları. Gerektiğinden fazla yemek uzun vadede daha vahim sorunlar yaratmaktadır; örneğin:
- Kilo almak / şişmanlamak
- Kalp sorunları
- Şeker hastalığı
BAZI DOKTORLARIN VE DİYETİSYENLERİN ÖNERİLERİ
Sağlıksız beslenme alışkanlığınız varsa, bazı önlemlerle bunun zararını azaltabilirsiniz:
- Porsiyonlarınızı dikkatle ayarlayın: Gerektiği miktarda protein, karbonhidrat ve mineralleri belirleyerek tabağınızın doluluğunu belirleyin. Yani, biraz çalışmanız gerekecek.
- Bol miktarda lif tüketin: Lifli besinler sadece sağlıklı değil, aynı zamanda “doymuşluk” hissi yaratarak daha az yemenizi sağlarlar.
- Öğün atlamayın: Birçok insan gün içinde pek bir şey yemeyip, bunu akşam yemeğinde telafi etme yolunu seçerler. Yani, bir “büyük” yemek yerine, 3-4 daha küçük yemeği tercih edin.
- Su için: Gün içinde bolca su tüketerek susuz kalmayı önleyin. Su içmek yemek ihtiyacını da bastırabilir.
- Hiçbir zaman televizyonun önünde yemek yemeyin: Yemek vakti geldiğinde, televizyonu kapatın ve cep telefonunuzu da uzakta tutun.
BENİM ÖNERİLERİM
Kendilerini devamlı olarak aç hisseden arkadaşlarıma 2 önerim var. Bu konuyu daha evvelde işledim; aşağıda vereceğim iki yazıyı tekrar okumanızı hararetle öneririm.
- “Bedeniniz Yakıt Olarak Şeker mi Kullanıyor?”, 17 Nisan 2015.
Yakıt olarak şeker yerine yağ kullanan bir “makinaya dönüşebilirseniz, acıkma hissini inanamayacağınız şekilde azaltırsınız.
- “Duygusal Özgürleştirme Tekniği (EFT)veya “tapping”, 20 Temmuz 2015.
“Her zaman kendimi aç hissediyorsam da”
“Açlık hissimi bastırarak, tüm gün yemeden durmayı tercih ediyorum”
Önerilerin size yardımcı olacağını umuyorum.
Sonraki yazımda buluşana kadar; kalın sağlıcakla.