BESLENMEİPUÇLARIÖNERİLERTARİFLER

KARPUZUN KABUĞUNU SAKIN ATMAYIN- SAĞLIKLI BESİNLERLE DOLU

Yazar: 3 Ağustos 2020 Yorum yok

 

 

Karpuz keyifle yediğimiz yaz meyvelerinin başında gelir. Sıcak bir günde tatlı ve sulu bir karpuz dilimi nasıl lezzetlidir, değil mi? Tek başına yiyebileceğimiz gibi, bir kokteyle karıştırılarak veya meyve salatası içinde de nefis olur. Türkiye’mizde beyaz peynir eşliğinde tercihlerimizin başında gelir. Ancak, bu nefis meyvenin bir bölümü muhakkak çöpe gider – karpuz kabuğu. Kastettiğimiz kırmızı ve yeşil kabuk arasındaki beyaz bölüm. Bunun yararlarını öğrenince çöpe atmayacağınıza eminim.

Çoğumuz yiyecek israfından kaçındığımız için karpuzun kabuğunu çöpe attığımızda suçlu hissederiz kendimizi. Yukarıda tanımladığım beyaz bölümün sağlıklı olduğunu daha evvel duymuştum – bir araştırayım dedim. Yenebilir ve sağlıklı besinler içerdiğini saptamak pek sürpriz olmadı.

Healthline dergisine göre, karpuzun bu beyaz bölümü sağlığımızı destekleyen birçok besin içermekte. Bu besinlerin başında citrulline adlı amino asit var.  Bu amino asit hücre ve kaslarımıza oksijen ulaşımını arttırarak, atletik performansı destekler. Bazı araştırmacılar citrulline’ın yüksek tansiyon sorunu yaşayanlarda tansiyonu düşürerek kalp sağlığına katkıda bulunduğunu belirtmektedirler. Bunun dışında, karpuzun bu bölümü besinsel lif bolluğu nedeniyle kabızlık, ishal ve IBS (Irritable Bowel Syndrome) gibi hazım sorunu çekenlerin dertlerine de derman olmaktadır.

Bazı araştırmacılar karpuzun bu beyaz bölümünün doğal bir Viagra etkinini haiz olduğunun altını çizmekteler.  Cinsel dürtülerinizin zayıfladığını düşünüyorsanız, beyaz kısmı tüketin derim.

 

Karpuzun bu beyaz kısmı nasıl yenmeli?

 

Okuduğum yazılarda karpuzun bu beyaz bölümünün çiğ yenmemesi öneriliyor, ama ben birçok kez çiğ olarak karpuzun kırmızı bölümüyle beraber yedim ve herhangi bir rahatsızlık hissetmedim. Önerilen yöntem, beyaz bölümün bazı yemek tariflerine karıştırılması.

Watermellon.org websitesine girerek birçok basit tarifle bu besinden yararlanma tarifleri alabilirsiniz. Örneğin, turşulama, sevdiğiniz bir “smoothy”e katma ve hatta yağda kızartma.

Değişik bir öneri – beyaz kısmın reçelini yapmak. Google da yapacağınız aramalar, size birçok değişik tarif sağlayacaktır. Örneğin, salatalık, kabak veya bal kabağı gibi keserek birçok yemeğe ve çorbaya katabilirsiniz. Sevdiğiniz yemek ve çorbalara vereceği tatlımsı tat sizi memnun edecektir.

İhmal edilen bu süper besin ile denemeler yapacağınızı umuyorum.

Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.

 

 

Yorum Yapın