BESLENMEÖNERİLERÖNERİLERSAĞLIKTARİFLER

KAYGI GİDERİCİ DİYET: HARVARD ÜNİVERSİTESİNDEKİ DOKTORUN 7 BESİN TAVSİYESİ

Yazar: 17 Ağustos 2018 Yorum yok

 

Bir çok doktor kaygı ve depresyon gibi ruhsal sorunlarla boğuşan hastalarına antidepresan ilacı önermekteyse de, Harvard Üniversitesi Sağlık Fakültesinde psikiyatri hocası olan Dr. Uma Naidoo gibileri, diyet ve beyin sağlığı arasındakiyadsınamazilişkininönemini kabullenmiş durumdalar.

Tabii ki, ruhsal sorunların tedavisinde ilaç önemli bir rol oynar; yani, ilaçsız tedavi mümkündür denmiyor. Sadece diyet ile tedavi pek mümkün değil; gerektiğinde ilaç da kullanılmalıdır. Yani, demek istenilen birden fazla neden olabileceği gibi, birden fazla çözümü de düşünmek zorundayız.

Dr. Naidoo, doğru ve sağlıklı beslenme, susuz kalmama, ve alkol ve kafeine dikkat etme gibi uyarıları yaptıktan sonra, beslenme konusunda kaygı giderici etkilerin de göz önünde tutulmasının gereğini vurguluyor. “İşlenmiş gıdalardan vazgeçmek, sağlıklı beslenmek kadar önemli.”

Çok ciddiye alınması gereken başka bir konu da, “bağırsak-beyin” ilişkisi. Mutluluk hormonu serotonin reseptörlerinin (algılayıcı) % 95 inin bağırsak duvarında olduğunu biliyor muydunuz?

 

Kaygıyı azaltan besinler

 

Magnezyum: Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, magnezyum düzeyi düşük beslenen farelerde yüksek kaygı davranışları daha belirgin olarak saptanmış. Bu nedenle, magnezyum zengini besinleri tüketmek, kişinin daha sakin hissetmesini sağlayabilir. Magnezyumu yüksek besinler arasında, ıspanak, pazı, baklagiller, kuru yemişler, tohumlar, ve tam tahılları sayabiliriz. Yazılarımı takip eden okurlarım bilirler ki, baklagiller ve tam tahıllar benim karşı olduğum besinlerdir.

 

Çinko: İstiridye,kaju cevizi, ciğer, dana eti, ve yumurta sarısı.

Omega-3 yağ asitleri: 2011 yılında tıp öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma, omega-3 yağlarının kaygıları azalttığını saptayan ilk araştırmalardan biridir. Bu araştırmadan önce, omega-3 yağ asitlerinin sadece depresyon belirtilerini azalttığı sanılırmış. Çiftlik olmayan somon balığı, ton balığı, sardalye, uskumru, ançüez, chia tohumu, keten tohumu, ceviz bol miktarda omega-3 yağ asitleri içeren besinlerdir.

 

Probiyotikler: Psychiatric Research dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, probiyotik besinlerle tüketerek sosyal kaygının azaldığı sonucuna varıldığını belirtmiş. Turşu, kefir gibi probiyotik içeren ürünleri tüketmek, daha az sosyal kaygı algılanmasına neden oluyor. Yine, okuyucularımın bildiği gibi, ben süt ve süt ürünleri tüketilmesine karşıyım. Benim kefir önerimu su kefiri (tarifini eski bir yazımda vermiştim). Tabii, kombuçayı da unutmamalıyız.

 

 

Kuşkonmaz: Bir araştırma sonucunda, kuşkonmaz ekstresinin kaygı azaltıcı etkisi belirlenince, Çin devleti bunun katı ve sıvı yiyeceklere katılmasına, doğal bir katkı maddesi olarak, izin vermiş.

 

B vitaminleri: Avokado ve badem gibi bol B vitamini içeren besinlerin, “iyi hisset” hormonları olarak da bilinen serotonin ve dopamine salgılamasını arttırarak, kaygı azaltmak için basit bir ilk adımdır.

Bol antioksidan içeren besinler: Kaygı hissinin, düşük antioksidan düzeyi ile korelasyonu bulunmaktadır. Kaygı hislerini, semptomlarını azaltmak için, bol antioksidan içeren besinleri diyetinize eklemenizi tavsiye ederim. Bazı örnekler: elma, erik, kiraz, böğürtlen, çilek, yaban mersini, frambuaz, ceviz, enginar, kara lahana, ıspanak, pancar, brokoli, zerdeçal, ve zencefil.

 

 

Kötü beslenme huylarınızdan vazgeçip, yukarıdaki besinleri tüketmeye başladığınızda ruh halinizin ne kadar iyileştiğine sizde şaşıracaksınız.

Şimdilik bu kadar; sağlıcakla kalın.

 

Yorum Yapın