BESLENMEİPUÇLARIÖNERİLERÖNERİLERSAĞLIKUYARILARUYARILAR

KESTANE KEBAP YEMENİN SAĞLIĞA KATKILARINI BİLİYORMUSUNUZ?

Yazar: 19 Aralık 2021 2 Yorumlar

 

 

Kestane kebap sonbahar ve kış mevsimi için ideal bir atıştırmalıktır.  Kestane gerçek bir kuru yemiştir; örneğin, kaju cevizi ve badem meyve kökenli olup kuru yemiş kategorisine girmezler. Su kestanesi de değişik bir kategoridendir. Bahsettiğimiz gerçek kestanenin de değişik kökenli olanları vardır, ama en popüler Asya ve Avrupa kökenli olanlardır.

Birçok kuru yemiş yağ ağırlıklıdır, ancak kestane nişasta ağırlıklıdır; yağı oldukça düşüktür. Paleo diyet taraftarları, yani doğal karbonhidrat tüketimini benimsemiş olanlar için ideal bir doğal besindir.

Kestane çiğ olarak pek tercih edilmez, ya ızgara (kebap), ya da haşlanmış olarak tüketilir. Kestanenin değişik bir kullanımı unundan yararlanmaktır. Örneğin, birçok yemek tarifinde önerilen badem unu yerine kullanılmaktadır; İtalyan mutfağında kestane ekmeği çok popüler bir besindir.

 

Kestane Kebabın Sağlığa Katkıları

 

Kestane kebabı, ceviz ve pekan cevizine kıyasla daha düşük yağ içermektedir. Doktorları tarafından yağ tüketimini azaltmaları önerilen kişiler için iyi haber. Kestane önemli besinler içeren lezzetli bir atıştırmalıktır.

Sağlık katkılarını özetleyebiliriz:

 

  1. Sağlam Kemikler

 

Kestane önerilen günlük bakır alımının %22 sini 85 gram dan karşılamaktadır. Bakır kemik sağlamlığını ve al yuvar oluşumunu da arttırmaktadır. Ayrıca, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkisi vardır.

Bakırı bol bir atıştırmalık için, kestane kebabınıza kuru erik karıştırmayı deneyin.

 

  1. Enerji Düzeyinizin İstikrarı

 

Bildiğimiz birçok kuru yemişin karbonhidrat düzeyi oldukça düşüktür. Bu nedenle, düşük-karbonhidrat diyetlerinin bir parçasını oluştururlar. Kestane kebap ise karbonhidrat zenginidir. 85 gram kestanede 45 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Karbonhidratlar, uzun ve kısa vadeli enerji için yadsınamaz önem taşırlar. Ayrıca, sinir sisteminin fonksiyonunda da önemli rol oynarlar. Kestane tükettiğimizde sisteme giren karbonhidratlar kompleks olup, yavaş hazmedilmekte ve bol enerji sağlamaktadırlar.

 

  1. Sindirim Sistemi Sağlığı

 

Kestane besinsel lif açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Besinsel lif, suda eriyen ve erimeyen olarak ikiye ayrılır. Suda erimeyen tür dışkıda yoğunluk yaratarak sindirim sisteminden hızla çıkmasını sağlar. Buda, kabızlık gibi bağırsak sorunları risklerini azaltır.

Suda eriyen lifler, bağırsaklarda jelatinimsi  bir tabaka oluşturarak, kan şekeri  düzeyini stabilize eder ve kolesterol düzeylerini düşürürler.

Tükettiğiniz 85 gram kestane de 4 gram lif bulunmaktadır. Diğer kuru meyvelerin çoğunda sadece suda erimeyen lif bulunmaktadır.

 

  1. Hastalık Riskini Azaltmak

 

Kestanede bulunan manganeze minerali güçlü bir antioksidan olup sistemdeki serbest radikalleri nötralize ederek, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmaktadır.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezine göre, manganeze yaşlanma sürecinde de önemli bir rol oynamaktadır. 85 gram kestanede, 1 mikrogram manganeze bulunmaktadır ve bu önerilen günlük tüketimin %50 sini oluşturmaktadır. Bu mineral kan pıhtılaşmasını sağladığı gibi, bağlayıcı doku üretimini de desteklemektedir.

Manganeze yüklü bir kahvaltı için, yulaf ezmenize doğranmış kestane karıştırmanızı öneririm.

 

  1. Beyin Fonksiyonlarını İyileştirmek

 

Kestanede birçok B-vitamini bulunmaktadır. 85 gram tükettiğinizde, günde tüketmeniz önerilen tiamin’in %14 ünü, B6 vitaminin %21 ini, riboflavin’in %9 unu ve folat’ın %15 ini vücudunuza indirmiş oluyorsunuz. Yağda çözülen B vitaminleri protein, yağ ve karbonhidratları çözerek enerji sağlamakta, al yuvar yaratmakta, beyin fonksiyonlarını iyileştirmekte ve cilt sağlığına katkıda bulunmaktadır.

Az yağlı bir et, güzel bir yeşil salata ile tüketeceğiniz kestane kebap size dört dörtlük bir B vitamini öğününü garanti eder.

 

Dikkate Alınması Gereken Hususlar

 

Bazı kişilerde kuru yemiş alerjisi bulunmaktadır; bunu göz önünde bulundurarak kuru yemişleri diyetinize ilave edin. Doktorunuz veya bir alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Ayrıca, karbonhidrat tüketimini kısarak kilo vermeye çalışanlarda bunu dikkate almalılar; kestane kebap yemeye başlayınca durmak bazen zor olabilir.

Metabolizma ve sindirim sorunu olanların kestane kebaptan imtina etmeleri önerilmektedir.

 

Sonuç

 

Kestane inanılmaz bir bakır, manganezse, molibdenim ve magnezyum deposudur. Ayrıca, B-vitaminleri, C-vitamini ve folik asit takviyesi olarak, sorunlarınız yoksa, diyetinize ekleyin.

Bu seferde bu kadar, kalın sağlıcakla.

 

2 Yorumlar

  • ALİ ARDA dedi ki:

    Merhaba Aydıncığım,

    Kestane tablalarda gördüğüm vakit burun kıvırdığım bir nesne idi.Bu yazını okuduğum vakit neler kaybettiğimi anladım.Sayende diyetimde yerini alacak bundan sonra.
    Sahi keşke şu bloguna 50 lerimizdeyken başlamış olabilseydin diye düşünmeden edemiyorum.Neler olmazdı kimbilir!

    Sevgiler,
    Ali Arda

Yorum Yapın