Yaşımız ilerledikçe beyin sağlığımıza dikkat ederek bilişsel zayıflama, demans ve Alzheimer’s gibi sorunlara muhatap olmayı engelleyebiliriz. Araştırmalar, beslenme ve yaşam tarzımızdaki alışkanlıklarımızın yaşlanma ile gelebilen “beyin sorunları” olasılığını arttırabildiği gibi, azaltabilmektedir de. Yeni yapılan bir araştırma sonuçlarına göre “makul düzeyde” içki tüketiminin beynimizin yaşlanmasını ve bilişsel zayıflamanın ertelenebileceğini belirtmektedir.
İçki Tüketimi ve Beyin Yaşlanması
Georgia Üniversitesindeki araştırmacılar alkol tüketiminin beyin yaşlanmasını erteleyebileceğini, ancak bunu doğru yapmanız gerektiğini belirtmektedirler.
Araştırmacılar, orta yaşlı ve yaşlı nüfusda alkol tüketimi ve bilişsel işlevlerdeki zaman içindeki değişimi incelemek amacıyla yola çıkmışlar. Bunu gerçekleştirmek amacıyla 19.887 ABD vatandaşı, 2 yılda bir, sağlıkları ve yaşam tarzları hakkında bir form doldurmak üzere istihdam edilmişler. Sorular arasında, alkol tüketim düzeyleri ve sıklığı da bulunmakta. Haftada 8 içkiden az tüketen kadınlar ve 15 içkiden az tüketen erkekler “hafif ve ılıman” içici olarak kategorize edilmişler.
Araştırma ekibi bilişsel işlevleri ölçmek amacıyla bir seri test uygulayarak genel beyin sağlığı, hatırlama ve kelime dağarcığı gibi şeyleri ölçüp bir “bilişsel puan” hesaplamışlar. Sonuç olarak kişilere “yüksek” veya “düşük” notu vererek beyinlerinin zaman içinde sağlığını koruyup, korumadığı saptanmış.
İçki içmeyen deneklerle kıyaslandığında günde 1-2 içki içenlerin notunun daha yüksek olduğu belirgin bir şekilde ortaya çıkmış. Yani zaman içinde bilişsel durumları kötüye gitmemiş. Doğal olarak, yaş, eğitim düzeyi ve sigara içip içmedikleri de puanlamaya dahil edilmiş.
Fazla içildiğini nasıl saptarız
Araştırmanın sonuçlarına baktığımızda, günde 2 içki içen erkekler ve 1 içki içen kadınlar “makul içici” olarak kategorize edilmiş ve bu miktar beyin yaşlanması açısından optimal hedef olarak belirlenmiş.
Yukardaki hedefi “başka” bir şekilde gerçekleştirdiğini beyan eden hepimizin tanıdıkları vardır eminim. Yani, hafta içinde pek içmeyip, hafta sonunda bunu telafi edenler. Bazı araştırma sonuçlarına göre günde 6’dan fazla içen erkekler ve 3’den fazla içen kadınlar “ağır içici” olarak kategorize edilmekte ve bunun beyin üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği belirtilmektedir.
Yukarıda değindiğim, her gün içmeyen fakat içtiğinde de işin “bokunu çıkaran” arkadaşları uyarmak isterim; bu beyin yaşlanmasını ve demans’ı hızlandırabileceği gibi, semptomlarında ağırlaşmasına neden olabilir.
Özetle, akşam yemeğinizle bir bardak kırmızı şarap veya rakı keyif vermekle kalmayıp, beyin yaşlanmanızı da geciktirebiliyor. ŞEREFE!
Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.