Yine yılın o zamanı, ve eminim birçok yakınımız bu perişan durumla mücadele halinde.

İnsanların bazı mantıksız tutkuları beni hep hayrete düşürmüştür, bunların başında da, uyarılmalarına rağmen, nezle veya grip olduklarında hiç bir etkisi olmayan antibiyotik alma ısrarı gelir. EVET, ANTİBİYOTİKLERİN VİRÜSLERE KARŞI HİÇ BİR ETKİSİ YOKTUR VE GEREK NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI), GEREKSE GRİP VİRÜTİK HASTALIKLARDIR.

Antibiyotik almak:

  • Nezle ve gribi tedavi etmez, ve olumsuz etkilerini ne azaltır ne de yok eder
  • Kalın bağırsağınızdaki yararlı bakterileri (bağışıklık sisteminizi) öldürür
  • Bakterileri antibiyotiklere karşı daha dirençli kılar ve antibiyotiklerin yararlarını gitgide yok eder

 

NEZLEMİ GRİPMİ

[table td1=”Özellikleri” td2=”Grip” td3=”Nezle“] [td1] Belirtilerin çıkması [/td1] [td2]Ani [/td2] [td3] Yavaş [/td3] [td1] Hapşırmak [/td1] [td2]Ara, sıra [/td2] [td3] Sık [/td3] [td1] Boğaz ağrısı, öksürük [/td1] [td2]Erken [/td2] [td3]2-3 gün [/td3] [td1] Kas ağrıları [/td1] [td2]Yoğun [/td2] [td3]Hafif [/td3] [td1] Yorgunluk [/td1] [td2]Yoğun [/td2] [td3]Hafif [/td3] [td1] Göğüs ağrıları [/td1] [td2]Yanma hissi [/td2] [td3]Hafif [/td3] [td1] Süre [/td1] [td2]6-7 gün [/td2] [td3]3-4 gün [/td3] [td1] Ateş [/td1] [td2] 39-40 [/td2] [td3] 37,5 [/td3] [/table]

 

Grip olduysanız, yukarıda özetlediğimiz belirtiler dışında, ishal, aralıklı kusma, ani baş dönmesi, titreme ve baş ağrısı da yaşayabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımda da anlattığım üzere, “soğuk almak”, ya da soğuk nedeniyle grip olmak diye bir şey yoktur. Bağışıklık sisteminiz görevini yapamadığı için hasta olursunuz.

Bağışıklık sisteminiz iyi çalışıyorsa, soğuğa maruz kalsanız da, virüslerin saldırısına uğrasanız da hasta olmazsınız. Yaşamımız boyunca 700 trilyon civarında bakteri, virüs ve patojen ile iç, içe yaşıyoruz; neden devamlı hasta değiliz?

Size 3 yazımı tekrar okumanızı önereceğim:

  • 26 Mart 2015 (mikrobiom)
  • 16 Aralık 2015 (nezle, grip)
  • 23 Aralık 2015 (nezle, grip)

 

İlkinde beraber yaşadığımız bakteri, virüs ve patojenlerin önemi (mikrobiom) özetleniyor. İkinci ve üçüncü yazıda ise bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebileceğimiz ve hastalık “geliyorum” dediğinde, rahatsızlığı ve süreyi minimuma indirmek için ne yapmamız üzerine öneriler yapılıyor.

Tekrar okumanızda yarar görüyorum. Ancak, sizde antibiyotik alıp bir hafta sürünmeyi tercih ediyorsanız, söylenecek bir şey yok!!!

 

Geçenlerde İnternette bir yazı dikkatimi çekti ve sizlerle paylaşmamın iyi bir fikir olduğuna karar verdim. Bu yazı da “grip veya nezle geliyorum” dediğinde ne yapılması gerektiğini belirtiyor, ancak perspektifi çok değişik: YOGA.

Yoga çok “düşük etkili” (low impact) bir egzersiz türü olup vücudumuzdaki lenfin akışını (sirkülasyonunu) arttırarak virüs ve bakterileri lenf nodülleri kanalıyla filtre ederek vücuttan atıyor.

Sizlerle 3 hareket paylaşacağım. Bunları haftada 3-4 defa yaptığınızda tüm kışı sağlıklı ve grip/nezle olmadan geçirebilirsiniz. Hastalık geliyorum dediğinde yaparsanız etkiyi ve süreyi azaltabilirsiniz.

Her hareketteki “pozu/duruşu” 5-8 derin nefes süresince tutun.

  1. Sfenks duruşu (bhujangasana)

bhujangasana-Cobra-pose

Bu hareket, akciğerleri açmak ve göğüs ortasında bulunan timüs guddesini çalıştırmak (aktive etmek) için ideal bir harekettir. Kobra duruşu da denen bu harekette, derin ve tam nefes alınıp vücudun ön kısmı “açılır”.

Yüzükoyun yatın ve elleriniz omuzlarınızın biraz önünde yoga hasırınızın üstünde olsun. Ellerinizle yere bastırarak, ve karın kaslarınızı kullanarak, göğsünüzü yukarı kaldırın. Sırtınızda, belinize doğru, bir rahatsızlık hissetmemeye gayret edin. Bacaklarınızı geriye doğru itin ve poponuzu gevşek tutun.

 

  1. Omuz üstünde duruş (sarvangasana)

shoulderstand-pose

Baş aşağı durma hareketleri lenfin pasif dolaşımını arttırır. Bu hareket tiroit guddesini de uyarır.

Sırt üstü yatıp, mide kaslarınızı kullanarak, aşağıda gösterilen halasana postürüne gelin.

halasana-plough-pose

Bundan sonra karın kaslarınızı kullanarak bacaklarınızı yukarı kaldırın; ellerinizi destek olarak belinize getirin.

Bu hareket zor gelirse, ayaklarınızı bir duvara dayayarak ta yapabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız da aynı yararlar geçerlidir.

  1. Oturarak bel bükülmesi (maricyasana III)

seated-twists-5-1

Bu tür “bükülme” ve “kalça açma” hareketleri, koltukaltı ve kasıklardaki lenf nodüllerini ve dalağı aktive eder. Bu organlar bağışıklık hücrelerinin üretim merkezleridir ve yukarıdaki hareket bunları hedefler.

Dik oturun, sol dizinizi, bükün, ve ayağınızı sağ kalçanızın altına alın. Sağ ayağınızı sol dizinizin dışına koyun. Sol dirseğiniz dizin çevresinde olsun ve mide kaslarınızın yardımıyla sağa doğru bükülün. Sağ kalçanızı yere bastırın ve kalça dışındaki basıncı (esnemeyi) hissedin. Her nefes alışta yukarı doğru uzayın ve her nefes verişte daha fazla bükülün.

Aynı şeyi öteki tarafa da yapın.

Tüm hareketleri tamamlayınca, dik bir şekilde rahat bir koltuğa oturun ve gözlerinizi kapatın. Sağ burun deliğinizi kapatıp, sol burun deliğinizden nefes alın, şimdi sol burun deliğinizi kapatıp, sağ taraftan nefes verin.

Sol burun deliğinizi kapayın, sağ taraftan nefes alın, ve sol taraftan nefes verin.

Üç, dört dakika bir o tarafa, bir bu tarafa bu nefes hareketini tekrarlayın.

Sırt üstü yatıp biraz dinlenin.

Herhangi bir nezle/grip sorunum olmasa da, yukarıdaki 3 postürü denemenin iyi bir fikir olduğunu düşündüm; yoga yapmayalı 20 seneyi geçmişti. O kadar bariz bir şekilde belli oluyordu ki, kütük gibi halimden utandım doğrusu. Üstelik yürüyen, depar yapan ve ağırlık çalışmalarını çok ciddiye alan biri olarak bu hale gelmiştim.

Bu vahim durum beni tetikledi ve haftaya sizlere kısa bir yoga egzersiz programı sunmaya karar verdim.

 

Görüşmek üzere.

Yorum Yapın