EGZERSİZÖNERİLERÖNERİLERSAĞLIK

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ KONTROL ALTINA ALAN ZEVKLİ BİR UĞRAŞ

Yazar: 25 Eylül 2020 2 Yorumlar

 

 

Yaşamakta olduğumuz pandemi, ekonominin içler acısı hali ve diğer tatsız oluşumlar nedeniyle oldukça stresli bir zamanda yaşamaktayız. Bu negatif etkilerin tesirinde kalmamızın yarattığı ruh halinin yanı sıra, psikiyatrist ve beyin sorunları uzmanı Dr. Daniel Amen’e göre bu “olumsuz beyin yapısı” bizi uzun vadede daha da önemli sorunlarla karşı karşıya bırakabilir.

Beynini Değiştir Yaşamını Değiştir (Change Your Brain Change Your Life) gibi kitapların yazarı olan Dr. Amen, ilginç bir konsept geliştirmiş; Otomatik Negatif Düşünceler (OND). Bu tür düşünceler beyninize girip dengenizi bozmaktalar. Dr. Amen bu OND leri öldürmek üzerine bir kuram oluşturmuş; bu olumsuzluklarla savaşarak beyin sağlığını korumak. Önerdiği yöntemlerden biri ping pong (masa tenisi) oynamak.

Dr. Amen’e göre ping pong dünyanın en iyi beyin oyunlarından biri. Ping pong oynamak beyninizi “keskin ”tutabilme” olanağını sağlıyor. American Academy of Neurology dergisinde yayımlanan bir araştırma sonuçlarına göre, altı ay, hafta da bir kez ping pong oynayan Parkinson’s hastalarının semptomlarında belirgin bir düzelme gözlemlenmiş.

Yukarıdaki araştırmayı yapan, Japonyada ki Fukuoka Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ken-ichi Inoue daha ilginç sonuçlara da değinmekte. Genel nüfus içinde, Ping pong oynayanlarda da el-göz koordinasyonunun arttığı, reflekslerin hızlandığı ve beyin reaksiyonlarının hızlandığı da izlenmiş.

Bunun dışında Dr. Amen’in önerilerini sıralayalım:

  • Güne olumlu düşüncelerle başlayın; “bugün muhteşem bir gün olacak.”
  • Bu görüşü paylaşmasam da, Dr. Amen günde 10.000 adım atmayı hedefleyin diyor.

Bunu yazarken birdenbire aklım 65 yıl öncesine kaydı. Sınıfımızın en sevilen, güler yüzlü ve sakin kişilerinden biri Güngör Kavadarlı idi. Evet, doğru tahmin ettiniz Güngör çok iyi bir ping pong oyuncusu idi. Duyduğuma göre hala oynuyormuş.

Canım arkadaşımın resmi aşağıda.

 

Keskin bir beyin için eğlenceli bir oyun; ne dersiniz bir ping pong oyununa.

Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.

2 Yorumlar

  • ahmet çelebiler dedi ki:

    Son yıllarda değil ama önceleri pingpong oynamanın zevk ve faydalarını yaşadım. Bilimsel olarak kanıtlandığını okumamıştım. Teşekkürler.

    Ayrıca masalardaki rakibim, seyrek olarak yenebildiğim Güngör’ün mutlu resmi için de teşekkürler

Yorum Yapın