ÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

OTOİMMÜN HASTALIKLARINI TETİKLEYEBİLEN 5 ŞEY

Yazar: 17 Ekim 2018 Yorum yok

 

 

 

Otoimmün hastalıklarına daha evvel de değinmiştik:

 

“Otoimmün Hastalıkları,  Bölüm I”, 18 Kasım 2016,

“Otoimmün Hastalıkları, Bölüm II”, 25 Kasım 2016, ve

“Otoimmün Hastalıkları, Bölüm III”, 2 Aralık 2016.

 

Toplam otoimmün hastalığı sayısı 134; aşağıdaki web sitesine girerek hepsini görebilirsiniz.

 

www.aarda.org/disease-list/

 

Otoimmün hastalıkları gittikçe olağan bir olgu halini almış olup, sadece ABD de 50 milyon kişi, en az bir türünden etkilenmekte.

Otoimmün hastalığı olan kişide, basite indirgersek, vücut kendisine saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminiz aşırı hız düzenine geçerek, her şeyi tehdit olarak algılamaya başlar. Vücudu bu “hayali” düşmandan korumak için, kendi doku ve hücrelerine saldırıya geçer. Sonuç olarak, ağrı, sancı ve başka bir çok sorunla karşı, karşıya kalınır.

Yukarıdaki web sitesinden de görebileceğiniz üzere bir çok otoimmün hastalığı vardır. Bunların bazıları Çelyak hastalığı, Haşimoto hastalığı, Graves’ hastalığı, şeker hastalığı, MS (multiple sclerosis), sedef hastalığı, eklem iltihabı (rheumatoid arthritis), ve iltihabi bağırsak hastalığı.

Bu kadar çeşitli ve yüksek sayıda otoimmün hastalığı olmasına karşın, neredeyse tümü aynı tetiklemelerden etkilenir. Bu “tetikleme” konularına, nedenlerine dikkat ederseniz, bunlardan sakınırsanız, alevlenmeleri engelleyebilir ve semptomlarınızı hafifletebilirsiniz.

 

Sakınmanız Gereken 5 Otoimmün “Tetiği”

 

1.Şeker. İşlenmiş şeker, herkesin sağlığını olumsuz etkiler. Enflamasyon’a (yangısal süreç)  neden olduğu gibi, otoimmün semptomlarını da tetikleyebilir. Tatlandırma ihtiyacınızı organik bal, hurma, meyve, ve tatlı kök sebzelerle gidermeye çalışın.

  1. Quinoa. Hernekadar glütensiz ve protein içeren, bir tahıl ikamesi olarak tüketilmekteyse de, miktarı abartırsanız, bağışıklık sisteminizi kışkırtabilir. Quinoa tüketiminizi abartmayıp, başka glütensiz besinleri de tüketin.
  2. Glüten. Glüten, sağlık açısından, sakınmanız gereken bir besin. Çelyak hastaları, glütenden uzak dururlar. Ancak, Başka otoimmün hastalığı olanlar için de tehlikelidir. Güvende olmak için, glütensiz bir beslenme tarzı seçin.
  3. Süt Ürünleri. “Moleküler taklitçilik” nedeniyle, süt ve süt ürünlerindeki casein, vücudunuzda glüten etkisi yapabilir. Bağışıklık sisteminizi azdırıp, semptomlarınızı tetikleyebilir. Süt ve süt ürünü olmayan bitkisel ürünlere yönelmeniz önerilir.
  4. Sütlü Çikolata. Tadına bayılabilirsiniz, ama içerdiği rafine/işlenmiş şeker, süt ürünü, sağlıksız yağlar, ve büyük bir olasılıkla, yapay maddeler, sütlü çikolatayı düşman ilan etmenizi gerektiriyor. Sütsüz, koyu kahverengi çikolatayı tercih edin. Ayrıca tatlı keyfinizi, çiğ kakao, ve keçi boynuzu ürünleriyle tatmin etmeye çalışın. Tabii ki, meyve ve tatlı kök sebzeleri de unutmayın.

Bu tetikleyici ürünlere dikkat ederseniz, otoimmün alevlenmesi riskini azaltabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar; sağlıcakla kalın.

 

 

 

Yorum Yapın