Çoğu sağlıklı beslenme programı, mükemmel koşullarda başarıya ulaşmanızı sağlar. Kurallara uyduğunuzda daha ince ve daha sağlıklı bir yapıya ulaşacaksınız; bunu unutmayın!
- Paleo
Paleolitik (mağara adamı) diyet sebze, meyve, yumurta, balık ve et tüketmenizi önerir. Rafine veya işlenmiş gıdalar, şeker, tahıl, bakliyat ve süt ürünleri tüketimini yasaklar.
- Akdeniz
Akdeniz diyeti, 1960larda güney İtalya ve Yunanistan da ki geleneksel tüketim alışkanlarından esinlenmektedir. Sebze ve meyve ağırlıklı olup, baklagiller, balık, kuru yemiş ve zeytinyağı tüketimini öne çıkarmaktadır.
- Aralıklı oruç
Aralıklı oruç konusunu 2 Mayıs 2019, 9 Haziran 2019 ve 24 Kasım 2019 tarihlerindeki yazılarla sizlerle paylaşmıştık. Bilginizi tazelemek açısından tekrar okumanızı öneririm.
Benim önerim, 16 sat oruç, 8 saat beslenmek.
Aşağıda özetleyeceğim iki araştırma, gerçekte (yani diyetisyen kontrolü olmadan) uygulanan beslenme stratejilerini göz önünde tutularak, hangi beslenme şeklinin daha sağlıklı sonuçlar verdiğini saptamaya amaçlamaktadır.
- Paleoyu boş ver. American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma sonuçlarını özetleyelim. 250 kişiye, bir yıl süren, çalışmada, “nezaretsiz” olarak paleo diyeti, Akdeniz diyeti ve aralıklı oruç seçenekleri tercihlerine sunulmuş. Aralıklı oruçta haftada 2 gün 500-600 kalori sınırlaması istenmiş, paleo da ise az miktarda süt ürünü, baklagiller ve tahıla da izin verilmiş. Yıl sonunda, Paleo seçeneği üçte bir oranı ile en düşük “sadakat” oranı ile göze batmakta ve kilo kaybı da 2,09 kg ile, yine, en düşük seviyede kalmakta. Ayrıca, Paleo beslenicilerinin tansiyon ve kan şekeri değerlerinde de hiç düzelme gözlemlenmemiş.
- Aralıklı oruç en iyi sonuçları vermiş. Devamlılık (sadakat) oranı %54 ile göze batmakta. Bir yılın sonunda haftada 2 gün aralıklı orucu seçenlerin yarıdan fazlası buna devam etmekde olup, ortalama olarak 5,08 kg vermişler ve gerek tansiyon gerekse kan şeker ölçümlerin de düşüş izlenmiş.
- Akdeniz diyeti de başarılı sonuçlar vermiş. “Sadakat” düzeyi en yüksek bu seçenekte izlenmiş; %57. Ortalama olarak 4,58 kg hafiflemişler ve gerek tansiyon gerekse kan şekeri düzeylerinde düzelme kaydedilmiş.
- Restoranlarda sağlıklı beslenemezsiniz. Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma sonucu çok ilginç. On üç yılı ve 35.000 kişiyi kapsayan bu çalışma sonuçlarına göre bir restoranda yemek yediğinizde sağlıklı beslenme planınıza uyabilmenizin olasılığı SIFIR. Restoran yemeklerinin sadece %0,1 kaliteli ve sağlıklı olarak nitelenebilmiş ve bu kadar düşük bir oranın size tesadüf etmesi neredeyse imkânsız. Ortalama olarak, Amerikalılar kalorilerinin %20 sini restoranlarda alıyorlar. Türkiye’miz de de durumun parlak olduğunu sanmıyorum. Sitemizde, sabah kahvaltısı bile motosikletlerle evlere dağıtılıyor artık. Korkutucu değil mi?
Kendi beslenme tarzıma da kısaca değinmek istiyorum. Diyetim %90 Paleo; ara sıra yarım simit yerim veya bir dilim kaşar ve ev yapımı yoğurt. Aralıklı oruç, 16 saat oruç, 8 saat beslenme. Hasta olduğumu pek hatırlamıyorum, yani bağışıklık sistemim iyi çalışıyor. NEREDEYSE 80 YAŞINDA OLAN BİRİ İÇİN FENA SAYILMAZ.
Bu Sefer’de bu kadar; kalın sağlıcakla.
Merhabalar
Araştırma sonuçları ilginç ve yolumu aydınlatıcı bilgilerle dolu. Aralıklı oruç ,zihinsel ve bedensel yoğun çalışma
dönemlerimde anlatım sunum ve iş performansımı etkiler mi deneyecegım ?
Umarım olumlu etkiler .
Daha önce çeşitli baharatların karışımından yapılan cay ı ,beş dakıka demlemek yerine ,çiğ olarak alıyorum .
Karışımı bal ve zeytınyagı ile alıyorum ,yanılmıyorsam özellikle bazı baharatların emilmesi ve yarar sağlaması ıcın
yağla alınması gerekli .
Hindistan cevızı yağı henüz almadım ,markette ve aktar da satılan farklı birçok üründen hangısıne guvenecegımı
bilemedim .o yağın yerine zeytınyagı ile karıştırarak kullandığımda sonuç faydalı mıdır?
Teşekkürler ,kalın sağlıcakla
Yaşımız ne olursa olsun ,sağlığın yaşı yok …
Sizleri sevıyorum ,kucaklıyorum .
Sebnem kececı
Şebnemciğim,
Ne güzel yazmışsın yine; sağol. Baharatları çiğ almanda hiç sakınca yok, bende haftada bir yediğim meyve salatama tüm baharatları çiğ katıyorum; tabii, hindistan cevizi yağı (Ben Karfursa dan City Farm markasını alıyorum). Dediğin gibi, yağ zerdeçalın emilimini arttırıyor.
Aralıklı orucu denemeni öneririm; zayıflama dışında da yararları var.
Öpüyorum Şebnemciğim.
Tabiiki Hindistan yağı yerine zeytinyağı kullanabilirsin, ama ben Hindistan yağını öneririm.
Emilim konusunda yukarıda karabibere değinmeyi unuttum; hatrılatırım.