PANCAR’IN ÇOK BİLİNMEYEN 10 YARARI
Türkiye’mizde tüketimi oldukça yaygın olan pancarın, ABD de ve diğer bazı ülkelerde , pek rağbet görmediği bilinmektedir. Ancak, çoğu pancar, ve kuru meyve sıkacağında çıkarılmış pancar suyu tüketicisi tüm yararlarından bihaberdir. Aşağıda vereceğimiz liste, eminim çoğunuzu şaşırtacaktır.
- Anemi
Pancarın, önemli miktarda demir içermesi nedeniyle, anemi (kansızlık) ve düşük kan hemoglobini sorunlarını engelleyici bir etkisi vardır. Ayrıca, vücudun demir emme kapasitesini arttırarak, kan deveranını ve al yuvarların oksijen taşıma kapasitesini yükseltir.
- Kanser Önleyici
Pancarda, betacyanin ve betanin gibi, bazı elementlerin tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.
- Kalp Sağlığı
Pancarın tansiyonu düşürerek hipertansiyon hastalığını önlediği bilinmektedir.
- Zayıflama ve Hazım
Pancar yemek, veya suyunu içmek, bağırsaklardaki sinirleri uyararak hazmetmenizi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, pancardaki lifler, tokluk hissi vererek kilo verme çabalarına katkı sağlamaktadır.
- Hamilelik
Pancarın içerdiği folik asit, çocuk bekleyen kadınların sebze listesinde baş sıraya oturması için önemli bir gerekçedir. Folik asit ‘in doğmamış bebeğin omur iliği oluşumuna olumlu katkısı bunun başlıca nedenidir.
- Cilt Bakımı ve Yaşlanma
Pancarda bol miktarda antioksidan ve fenollü maddeler bulunmaktadır. Bunlar serbest radikalleri etkisizleştirdiği gibi, DNA ve hücre tahribatının da önüne geçerler.
Pancarın anti-enflamatuarlar nitelikleri, yaşlanma ve yaş nedeniyle oluşan hastalıklar konusunda da inanılmaz bir koruma kalkanı oluşturmaktadır.
- Egzersiz Yapmanızı Optimizasyonu
Pancar, kaslarınızın oksijen tüketimini azaltmaya katkı sağlar. Bu sayede, daha enerjik ve dayanıklı olmanızı, ve yorgunluğunuzu minimize eder.
Ayrıca, pancar nitrat içerdiği için, vücudunuzun oksijen sirkülasyonunu arttırır.
Pancarın bu nitelikleri, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu enerji “dopingini” de sağlar.
- Beyin Fonksiyonları
Pancar, beyin fonksiyonları açısından inanılmaz derece de etkindir; bilhassa yaşlılarda. Beyne kan akışını arttırdığı için, demans ‘a karşı etkin bir silahtır. Buna ek olarak, pancar tüketmek, her yaş için, bilişsel işlevi açısından olumlu sonuçlar getirir.
- Detoks
Pancar suyu, karaciğerinizin detoks’u için biçilmiş kaftandır. Bunun başlıca nedeni, içerdiği glycine betainine ve methionine dir. Her iki element de karaciğer hücrelerini stimüle eder ve detoks’u destekler. Pancar suyu, ayrıca, protein yetersizliği ve aşırı alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer yağlanmasına karşı savunma sağlar. KARACİĞER YAĞLANMASI KONUSUNDA AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ (FRÜKTOZ) VE YÜKSEK FRÜKTOZLU MISIR ŞURUBU (HFCS) TÜKETİMİ UYARILARINI UNUTMAYIN.
- Cinsel Sağlık
Daha önce değindiğimiz üzere, pancarın içerdiği nitrat tüm vücuda bol oksijen sağlar. Bunu damarları açarak gerçekleştirir ve buda cinsel organlara da daha fazla oksijen gitmesi anlamına gelir. Bu etki Viagra’ nın etkisiyle aynıdır.
Ayrıca, pancarın içerdiği boron kimyasalı, insan cinsel hormonu üretiminde asli bir işleve sahiptir.
Yukarıdaki, cinsel sağlık yararları, hemen manava gidip pancar alma ihtiyacınızı kamçıladı herhalde; biraz sabredin yahu, yazının tümünü okuduktan sonra giderseniz yine pancar bulursunuz.
ŞİMDİ GELELİM TARÇIN’A
Tükettiğimiz en lezzetli bu baharatın tek falsosu, genelde üstüne serpiştirdiğimiz şekerli süt ürünleri.
Başka tüketim yöntemlerini, yorum yazan okuyucularımla memnuniyetle paylaşırım.
Neyse; tarçının öğrenme yeteneğini ve hafızayı güçlendirdiğini, ve hatta Parkinson hastalığının etkilerini azalttığını biliyor muydunuz? Bu yeni araştırma sonuçları Journal of Neuroimmune Pharmacology (on-line )dergisinde yayımlandı.
Tarçın, dünyadaki bilinen en güçlü antioksidanlardan biri; devamlı tüketiminin, kan şekerini azalttığı, hazmı kolaylaştırdığı, arterit ağrılarını azalttığı, tansiyonu düşürdüğü ve Alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığını biliyor muydunuz?
Çok marifetli değil mi?
Hangi tarçın türünü tüketmeliyiz?
Bilimsel açıdan, bir tek gerçek tarçın vardır, ve buna Seylan tarçını denir. Cinnamomum verum.
Çin tarçını (cinnamomum aromaticum) veya başka tarçınları almamanızı öneririm. Çin tarçınının, ve büyük bir olasılıkla Seylan olmayan diğerlerinin, içinde karaciğer tahribatı yapan coumann adlı bir hepatoxic molekül bulunduğu belirtilmekte.
Rush Üniversitesi Tıp Merkezinde, sinirbilim uzmanlarının yürüttüğü bir araştırmada, öğrenme sorunu saptanan farelere tarçın verilmesi sonucunda öğrenme yetilerinin arttığı saptanmış.
Denek farelere her gün ağızdan öğütülmüş tarçın verilmiş ve farelerin vücutları tarçını sodium benzoate olarak metabolize etmiş. Bu kimyasal, yani sodium benzoate, beyin hasarı olanlara verilen bir ilacın içinde bulunmakta.
“Tarçın tedavisi” gören öğrenme yeteneği düşük fareler öğrenme yeteneklerini arttırmışlar ama normal öğrenme yeteneği olan fareler, tarçın tedavisine rağmen, bir ilerleme kaydetmemişler.
Tarçın, Parkinson Hastalığına Karşı Verilen Savaşta Yardımcı
Yukarıda değindiğimiz araştırmada sorumlu kişi olan Dr. Kalipada Pahan, ve meslektaşları, Parkinson hastalığı olan farelerde tarçın tedavisinin beyindeki bozulmayı geri çevirdiğini gözlemlemişler.
Dr. Pahan:
“Bu buluşu şimdi Parkinson hastası insanlar üzerinde tarçın tedavisi uygulayarak bir klinik deney gerçekleştirmemiz gerekiyor. Eğer farelerde gözlemlenen sonuçlar, insanlar üzerinde de geçerli çıkarsa, bu korkunç neurodejeneratif hastalığın tedavisinde çok önemli mesafe almış oluruz.”
Şimdilik bu kadar: haftaya görüşmek üzere.
Bir kere daha sağ olasın Aydıncığım!Pancarın bilmediğim özelliklerini öğrendikten sonra,aile saadeti için yaptığım ilaç harcamasını tasarruf etme umuduna kapıldım.
Neyse,pancar gibi kızarmadan kısa kesiyorum.Baki Selam ve Sevgiler.
Aliciğim, yazıyı beğendiğine sevindim. Selamlar, sevgiler.