Daha evvelki yazılarda, bağışıklık sistemimizin %70 inin kalın bağırsağımızda konuşlandığını belirtmiştim. Pandemi nedeniyle birçok arkadaşım bağışıklıklarını arttırmak için ne ile takviye etmelerini önerdiğimi soruyorlar; hangi prebiyotik tableti, kapsülü veya tozu?
Tavsiyem, prebiyotik ve probiyotik desteğini yediğimiz besinlerden sağlamamız.
Probiyotik nedir?
Probiyotikler yararlı bakteriler olup, kalın bağırsaktaki mikrobik dengeyi düzenleyerek daha sağlıklı bir bağırsak ve dolayısıyla daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı sağlarlar.
Yani, probiyotikler canlı organizmalar olup, yeterince tüketildiğinde kişiyi sağlıklı kılarlar.
Yazılarımı İngilizce yazıp (Türkiye dışında da okurlarım var) sonra Türkçeye çevirdiğim için Türkiye’de bulunmayan ve bilinmeyen probiyotik besinlere de yer verdim; kusura bakmayın.
Aşağıdaki listeden yararlanacağınızı umuyorum.
- Yoğurt (tercihen ev yapımı)
- Miso (fermente soya fasulyesinden yapılan salata sosu veya çorba)
- Tempeh (fermente soya fasulyesi)
- İnce kıyılmış lahana turşusu
- Elma sirkesi (tercihen organik)
- Natto (fermente soya ile yapılan bir yemek)
- Kimchi (oldukça popüler bir Kore yemeği)
- Kefir (tercihim su kefiri)
- Salatalık turşusu (gerçek fermente edilmiş)
- Kombuça
Eczanelerden alınan bazı probiyotikler belli bağırsak sorunları için önerilmekte ise de, çoğu kişi genel bağırsak sağlığı ve bağışıklık güçlendirmek için bunlar ile takviye etmektedirler.
Bir uyarı; probiyotik aldığınız için kötü beslenmenin sakınca yaratmadığını sanmayın. Ayrıca, tek başına probiyotik aldığınızda gerçek potansiyeline erişemezsiniz, prebiyotik ile beraber tüketilmesi gerekir.
Prebiyotik nedir?
Prebiyotikleri, genelde, hazmedilmeyen liflerden oluşan ve yararlı bakteriler olan probiyotiklerin gıdası olarak tanımlayabiliriz.
Aşağıdaki listedeki besinleri diyetinize dahil ettiğinizde yararlı bakterilerinizi (probiyotikler) tok tutmanız mümkün olur.
- Acacia gum (akasya zamkı)
- Çiğ kuşkonmaz
- Çiğ jicama (Meksika turpu, patatesi)
- Yeşil muz
- Çiğ yerelması
- Çiğ kara hindiba yaprağı
- Çiğ sarımsak
- Çiğ veya pişmiş soğan
- Çiğ pırasa
- Çiğ radika kökü
Prebiyotik ve probiyotik; İkisine birden ihtiyacınız var mı?
Kısaca, EVET. Prebiyotiklerin ve probiyotiklerin ilişkisini SİMBİYOTİK olarak tanımlayabiliriz. Yani beraberce “çalışarak” daha sağlıklı bir bağışıklık sistemini oluştururlar. Bazı araştırmacılar, probiyotik ile beraber prebiyotik alındığında probiyotiğin daha etkin olduğunu belirtmekteler.
Özetle, her zaman probiyotiğiniz ile beraber prebiyotiğinizi tüketin.
Diyetiniz, dengeli ve prebiyotik ve probiyotik besinlerle ve bağırsak sağlığını destekleyen baharat, şifalı otlar, şifalı çaylar ile desteklediğiniz zaman, yaşadığımız kovid-19 konusunda önemli bir avantaj sağlamış olacaksınız.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.