ÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

PREBİYOTİKLERİ TÜKETMENİN EN İYİ ZAMANI NEDİR?

Yazar: 18 Haziran 2020 Yorum yok

 

Vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük diyetinize sağlıklı bir bağırsak bakterisi (prebiyotik) takviyesini hiç düşündünüz mü? Bu sağlıklı bakterilerin ishal ve kabızlık gibi hazım sorunlarını çözdüğü gibi, bağırsak sağlığında çok etkili olduğu araştırmalarla ispatlanmış bulunmaktadır. Probiyotiklerin sivilce, egzama ve aşırı hassasiyet gibi cilt sağlığı sorunlarına da çözüm getirebildiğini unutmamak lazım.  Tabii, bağırsak sağlığı ve bağışıklığın korelasyonu göz ardı edilmemelidir. Diyetinize probiyotik eklemeniz, bağışıklığınıza da yadsınamaz katkı sağlayacaktır.

 Tüm bu etkilerden azami yarar sağlamak için, probiyotikler ne zaman tüketilmelidir sorusu aklınızdan hiç geçti mi? Örneğin, yağda eriyen vitaminleri (D, E gibi) yemekle birlikte aldığınızda azami yarar sağladığını biliyorsunuzdur; aynı şey probiyotikler için geçerlimi?

 

Probiyotikler ne zaman alınmalı?

 

Mide asit düzeyiniz düşükken alınan probiyotikler, sağ kalarak bağırsakları kolonize eder ve gerek bağırsak sağlığı gerekse bağışıklık sistemi desteği gerçekleşir.

Uzmanlar, probiyotiğinizi yemekten 30 dakika evvel tüketmenizi önermektedirler. Yani, yemekle veya yemekten sonra değil.

 

Probiyotiği tüketme zamanı ve kalitesi neden bu kadar önemli?

 

Probiyotik takviyesi, yani hap veya kapsül, imalat süreci, raf ömrü gibi nedenlerle etkilenmekte, içerdikleri hassas mikroorganizmalarda mide asidi tehlikesini aşarak bağırsaklarda görevlerini yerine getirme çabasını göstermektedir. İlginç ve zor bir süreç.

Ezcanelerde birçok probiyotik takviyesi bulunmasına karşın, ben doğal olanları önereceğim. Nedir bunlar?

 

  • Kombuça
  • Su kefiri
  • Ev yapımı yoğurt
  • Turşular (bilhassa lahana)
  • Şalgam suyu…

 

Probiyotikler, bağırsağınızdaki yararlı bakterilerin maması olup, onlarında mamasına prebiyotik denmektedir. Nedir bunlar?

 

  • Yer elması
  • Taze soğan
  • Taze sarımsak
  • Pırasa.

 

İkisini beraber tükettiğinizde simbiyotik adını almakta. Tavsiye ederim.

 

Probiyotikleri yanlış zamanda almanın yan etkisi var mı?

 

Probiyotikler çoğu kişi tarafından sorunsuz bir şekilde tüketilmektedir. Zamanlamaya dikkat etmek ise, bu mikroorganizmaların en az zayiat vererek bağırsaklara ulaşması. Yani, yan tesir dikkate bile alınmamalıdır.

Probiyotik takviyesini ilk defa alan bazı kişilerde gaz ve şişkinlik sorunu yaşanabilir. Ancak, yan tesir pek olası değildir. Ben yukarıda sıraladığım doğal ürünleri önermekte ısrarlıyım.

 

Özet

 

Aldığınız doğal veya takviye probiyotiklerin etkinliğini optimize etmek için mideniz boşken, yani asit düzeyi düşükken, almanız gerekmektedir.

Bu sefer de bu  kadar; kalın sağlıcakla.

 

 

 

Yorum Yapın