Araştırmacıların çoğu, “çoklu görevli” (multitasking) yaklaşımın gerçek olduğuna inanmıyor. Beynimizin böyle çalışmadığını belirtiyorlar.
Ancak, bir hareketi yaparken belirgin bir duruş almanız “çoklu görev” konusunda yukarıdaki genellemeyi çürütebilmekte.
Örneğin, dişlerinizi fırçalarken tek bacak üstünde durmak. Bunu yaptığınızda bazı sağlık yararları edinilebilirsiniz.
Bu yazıda, her gün dişlerinizi fırçalarken tek bacak üzerine denge kurmanızın sağlığınızı nasıl olumlu bir şekilde etkilediğini özetleyeceğiz.
- 1 # Yarar: Vücuttaki Asimetrileri Azaltmak
Çoğumuzun vücudunda bir veya daha fazla asimetrik özellik bulunmaktadır.
Örneğin, bacaklarınızdan biri ötekine kıyasla daha zayıf (güçsüz) olabilir; bu nedenle de topallarsınız.
Ağırlık çalışarak bu dengesizliği düzeltmeye çalışabilirsiniz. Ancak, çoğu kez tek bacak üzerinde denge kurmak gibi hareketler daha etkin olabilmektedir.
- 2 # Yarar: Dengenizin Artması
Yaş ilerledikçe, düşme olasılığı artarak kişiyi tedirgin eder. Düşme durumu, 60lı, 70li ve 80li yaşlarda birçok olumsuz sağlık sorunu yaratabileceği gibi, ölümle de sonuçlanabilir.
Dengenizi takviye çalışmalarınızı bir hayat tarzı haline getirmeniz, düşme olasılığınızı belirgin bir şekilde azaltabilir. Tek bacak üzerinde denge egzersizi, denge ve stabilitenizi arttırmanın en etkin yöntemlerden biridir.
- 3 # Yarar: Daha İyi Beyin Sağlığı
Vücut-beyin bağlantısı (ilişkisi) çok önemlidir.
Beyninizin vücudunuzda olan her şeyi kontrol ettiğinin bilincinde olduğunuzu tahmin ediyorum. Ancak, bazı egzersizlerin ve hareketlerin beyin sağlığınızı arttırdığını düşünmemiş olabilirsiniz.
Özellikle, denge ve tek taraflı egzersizler beyin sağlığı üzerinde çok etkin olmaktadırlar. Bu hareketler dengemizi kaybettiğimizde dik durmamızı ve koordinasyon ve vücut becerilerini sağlayan beynin etkinliğini arttırmaktadır.
- 4 # Yarar: Kemiklerin Güçlenmesi
Kemiklerimiz vücudumuzun yapısal desteğini oluştururlar. Hareket etme, organlarımızı koruma ve birçok başka işlev üstlenirler.
Ancak, birçok nedenle, yaşlandıkça kemiklerimiz güçlerini kaybederler.
Bazı diyetler kemik gücümüzü korumamıza katkı sağlar, ancak egzersiz yaşam boyunca kemik gücümüz açısından çok önemli ve unutulmaması gerek bir ögedir.
Yürümek ve ağırlık çalışmaları kemik gücümüzü korumamız için çok önemlidir. Ancak, tak bacak üstünde yaptığımız denge egzersizlerini de yadsımamamız gerekmektedir.
- 5 # Yarar: Dik Durmanızın Optimizasyonu
İki bacak üstünde durduğumuzda dik durmaya pek dikkat etmeyiz. Tek bacak üstünde durduğumuzda ise destek zeminimiz daraldığı için dik durma zorunda kalırız.
Önerdiğimiz egzersizi sürekli olarak yaptığınızda, zamanla, dik duruşunuz önemli ölçüde takviye edilir.
Sonuç
Tek bacak üstünde durmanın sağladığı birçok olumlu etkisi vardır; bunların bazıları başta mantıklı gelmeyebilir.
Dişlerinizi fırçalarken, günde 2 defa, tek bacak üstünde denge sağlamaya çalışmanız, ilk başta kolay olmayacaktır. Örneğin, ben her duş sonrasında sol bacağımın üstünde, kollarım yan/yukarı pozisyonda 60 saniye rahatlıkla denge bulabilen biriyim; ama bu denge egzersizini lavaboya tutunmadan yapamıyorum. Bu sizin için de geçerliyse, aşağıdaki önerilerimizi dikkate alın.
- Diş fırçasını tutmadığınız elinizle sabit bir satha tutunun; örneğin lavaboya. Zamanla tutunma ihtiyacınızın azaldığını göreceksiniz.
- Bilinçli olarak mide kaslarınızı sıkın. Sıkı bir “merkez” sizi stabilize edecektir. Zamanla mide kaslarınızı sıkma kendiliğinden olacaktır.
- Dengeleme sürenizi kısaltın. İlk başta, diş fırçalamanızın tüm süresince dengelenmeye çalışmanız gerekmiyor. Diş fırçalama sürenizin yarısı kadar veya daha az, dengelenmeye çalışabilirsiniz. Zamanla bu sürenin arttığını göreceksiniz.
Bazılarınız, diş fırçalama süresince rahat bir şekilde tek bacak üstünde denge sağlayabilir. Sizler için de önerilerimiz var.
- Gözlerinizi yumun. Görmek, denge açısından, çok önemlidir. Bunu yok ederek denge egzersizini zorlaştırabilirsiniz. Buna karar verirseniz, çok dikkatli olmanızı öneririm.
- Yastık gibi yumuşak bir satıhta tek bacak üstünde durun. Bu dengelenmeyi oldukça zorlaştırır.
- Ayak parmaklarınızın ucunda durun. Yapabilirseniz, kaflarınızı da çalıştırmış olursunuz.
Dikkatli bir şekilde, tek bacak üzerinde dengelenmeyi bir deneyin derim.
Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.