Yaşlandıkça daha iyi beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı besinleri almamız, yaşımız ilerledikçe sağlığımızı korumamızı ve daha genç yaşlardaki hareketliliğimizi kaybetmemizi engelliyor. Miskin bir tiroit bezi, iyi çalışmayan bir bağışıklık sistemi ve ne yapsanız bir türlü kilo veremiyorsanız bu durumlara neden olan selenyum eksikliği olabilir.
Selenyum ve Sağlığınız
Selenyum “az rastlanan” bir element olup birçok vücutsal fonksiyon için gereklidir. Bu mineral, tiroit bezini etkilediği için, yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar. Tiroit bezi, vücuttaki diğer organlara kıyasla, çok daha fazla selenyum barındırır. Selenyum vücudun tiroit hormonları üretmesini sağlayarak, organlarımızı oksidatif strese karşı korur. Yani, serbest radikallere karşı çok önemli bir savunma mekanizması denebilir. Tiroit sorunu yaşayanların selenyumdan yararlandığı saptanmış bulunmaktadır. Bazı araştırmaların sonuçları, 3 aylık bir selenyum takviyesi alanlan Hashimoto hastalarında tiroit sağlığı, ruh hali ve genel sağlık durumu belirgin bir şekilde düzelmiştir. Ayrıca, tiroidi desteklemesi nedeniyle metabolizmayı da hızlandırabilmektedir.
Selenyum başka bazı hastalıkların tedavisinde de etkin olmaktadır. Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle, vücuttaki serbest radikalleri pasifize ederek oksidatif stresi azaltıp hastalıklara önlem oluşturmaktadır. Antioksidan özellikleri nedeniyle sağlıklı hücrelerin hasar görmesini engeller ve kanser, kalp hastalıkları ve Alzheimer’s gibi olumsuzluklardan kişiyi korur. Ayrıca, selenyum güçlü bir antioksidan olduğu için yaşa bağlı oksidatif hasara karşı cilt sorunlarına karşıda bir önlem oluşturur; yüzdeki kırışıklıklar ve ince hatlar gibi.
Bütün bunlar, bir besin maddesi sayesinde.
Selenyum Eksikliği Nasıl Saptanır
Birçok araştırmayı tarayarak çok ilginç ve korkutucu bir sunuca ulaşılmış; dünyada bir milyar insanda selenyum eksikliği saptanmış. Konunun uzmanları, selenyum eksikliğinizin olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki belirtilere dikkat çekiyorlar. Neymiş bunlar:
- Tiroit sorunları
- Kas güçsüzlüğü
- Yorgunluk
- Beyin Sisi
- Saç dökülmesi
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi (sıkça hastalanmak, otoimmün sorunları)
Selenyum eksikliğinin telafisi konusunda bazı değişik risklerde bulunmakta. Diyaliz tedavisi görüyorsanız, HIV hastasıysanız, Chron hastalığı gibi bir bağırsak sorununuz varsa, selenyum emilimi zora girmektedir. Selenyum eksikliğinden şüphe ediyorsanız, doktorunuzla mutlaka görüşün.
Diyetinizi Daha Fazla Selenyum Nasıl Katabilirsiniz
İyi haber; diyetinizi selenyum zengini yapmak oldukça kolay. Almamız önerilen günlük selenyum miktarını %137 aşan bir tek Brezilya fıstığı. Ne yazık ki artık Türkiye’miz bu fıstığı ithal etmiyor???
Yüksek miktarda selenyum içeren bazı besinler:
- Pisi balığı
- İstiridye
- Ton balığı
- Sardalye
- Şitaki mantarı
- Tavuk
- Yumurta
- Ayçiçeği çekirdeği
Unutmayın ki Akdeniz diyeti olarak tanımlanan diyette selenyum miktarı oldukça yüksek birçok besin bulunmakta. Ve tabii ki, her zaman selenyum takviyesi alabilirsiniz. Bu yolu seçerseniz, doktorunuzla danışmanızı öneririm.
Sağlıklı yaşlanmalar diliyorum.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.