İlk önce sizlere bir özür borçluyum; tüm çabalarıma rağmen yukarıdaki “metnin” Türkçesini bulamadım. Buna benzer Türkçe metinlerde sözcüğün ilk ve son harfi yerinde olunca aradaki harflerin dizimi okumanızı hiç etkilemediği üzerine.
İngilizce bilmeyenlerden tekrar özür dilerim.
Neyse, yukarıdaki karışık kodlamalardan oluşan metni okuyabildiyseniz, bu sizin bir dahi olduğunuz anlamına gelmiyor. Ancak, beyninizin elektrik sistemini tanımlamanıza yardımcı olabilir.
Sol Beyin mi Sağ Beyin mi?
Psikoloji uzmanı olmadığımı, ancak beynimizin iki ayrı yarım küreden oluştuğunu ve bu iki ayrı yarım kürenin dünyayı algılamamız için ayrı işlevleri ve değişik düşünce yapıları olduğunu biliyorum.
Sağ Beyin: Kaos İçin Yapılanmış
Psikologlar beynimizin sağ yarım küresinin, bilinmeyenin kaosunu araştırmak için yapılandığını saptamışlar. Hayal kurma, merak, bir vizyonu canlandırmak ve hareket kabiliyeti bu yarım kürenin etki alanına giriyor. Bu yetenekler sayesinde “kaşif” dünyayı anlayıp keşfedebiliyor veya bir ressam hayal ettiği imajı bir resme dönüştürebiliyor.
Ancak, sağ beyin aynı zamanda negatif hissiyatın da ürediği yerdir. Bunları da bilinmeyenden ürkme, saldırganlık ve depresyon olarak özetleyebiliriz. Kaotik ve tehlikeli durumlarda kendimizi böyle savunur ve sağ kalmayı başarırız.
Sol Beyin: Düzen İçin Yapılanmış
Beynin sol yarım küresi mantık ve düzeni temsil eder ve sağlar. Yaşamımızın bazı yönlerini keşfettikten sonra, bu konuda düzenli bir anlayış beynimizin sol tarafında konuşlanır. Bunun ayrıntılarını özetlersek, akla mantık, dil bilim, düşünme, yazma ve matematik geliyor. Bu yetiler sayesinde, daha etkin iletişim kurabilme, bilim geliştirme, teknolojiyi geliştirme ve yaşam ortamımızda daha uyumlu ve başarılı olmayı sağlarız.
Beynin sol tarafı pozitif hissiyat ve mutluluk ile ilişkilendirilir. Kaotik bir ortam değil, tanıdık ve düzenli bir ortam kişiye cazip gelmektedir. Ancak, bunu abartarak “düzenimizi başkalarına dikte ederek, yaşam denilen bilinmezden kendimizi soyutlamak arzusu ile de karşılaşıldığı hepimizin malumudur.
Yukarıdaki Şifreli Mesajı Okuyabildiyseniz, Sağ Beyin Egemen Olabilirsiniz
Mesajı deşifre edebildiyseniz, sağ beyin egemen bir düşünür olabileceğiniz, zira bu yarımküre görsel yetenekleri, kaotik desen/kalıp algılamaları ve yaratıcı çözüm bulma yolları ile kendini belli eder.
Ancak, sol beyin egemen kişilerde, her ne kadar görsel olarak mesajı okuyamasalar da, mantık kullanarak çözümü bulabilirler. Tümüne bakarak, bir bakışta değil, ama satır, satır çözüme ulaşabilirler.
Unutmamamız gereken şey, dengeli bir yaşam ve etrafımızdaki karmaşık dünyayı anlayabilmemiz için beynin iki tarafına da muhtaç olduğumuz.
Yukarıdaki İngilizce şifrelenmiş metni okuyamayan varsa ve açılmış şeklini merak ediyorlarsa, bana yorum veya e-posta atabilirler, memnuniyetle iletirim.
Bu hafta da bu kadar; kalın sağlıcakla.