On iki dakikalık bir sauna sıcak odası seansından çıkıp buz gibi bir kova su boşalttınız mı hiç kafanızdan aşağıya? Veya soğuk suda yüzdünüz mü, tabii 20 derecenin altında bir sıcaklıktaki sudan bahsediyorum? Soğuğun şokunu atlattıktan sonra çok uyarıcı olduğunu düşünürüm. Bunun nedeni, soğuk suyla ani bir şekilde temas ettiğinizde kanınız vücudunuzun dışından merkezine kayar ve bu da beyin ve diğer organlarınızı taze kanla “yıkar” ve aynı zamanda “sisteminizi” de temizler.
Belki inanmayacaksınız ama, soğuk duş sizin endişelerden ve depresyondan kurtulmanıza yardımcı olabileceği gibi, ilaçların komplikasyonu, yan tesirleri ve masrafından da kurtarır.
SÖYLEDİKLERİMİN DAYANDIĞI BİLİM
Moleküler biyolojist Nikolai Sheychuk 2007 yılında yaptığı bir çalışma ile yukarıda değindiklerimizi doğrular nitelikte sonuçlara ulaşmış. En çarpıcı sonuçlardan biri, düzenli olarak soğuk duş almanın reçete ile alabildiğiniz antidepresan ilaçlardan daha etkin olabileceği.
SOĞUK, SİNİR SİSTEMİNİ AKTİVE EDİYOR
Sheychuk araştırmasında, sempatik sinir sisteminin soğuk nedeniyle aktive olduğunda, kandaki beta-endorfin ve noradrenalin düzeylerinin yükseldiğini saptamış. Ayrıca, soğuğa maruz kalmak organik bir kimyasal olan ve beyin ve vücutta bir “haz / mutluluk” hormonu olarak işlev gören norepinefrin in beyine salgılanmasını da gerçekleştirmektedir. Bu “mutluluk” molekülleri kişinin kendini “iyi” hissetmesini sağlamaktadır.
Ayrıca, derideki yoğun sıklıkta bulunan soğuk reseptörleri nedeniyle soğuk suyla temas, çevresel sinir uçları kanalıyla beyine inanılmaz yoğunlukta elektrik sinyal iletmekte ve bunun da depresyon önleyici bir etkisi olmaktadır.
SOĞUK ENDİŞELERİNİZİ AZALTIR
“Yaygın Anksiyete Bozukluğu” teşhisi konulan hastalar üzerinde yapılan bir incelemede hidroterapi kullanan ve Paxil adlı ilacı kullananlar kıyaslanmış. Paxil, yaygın kullanımı olan ve SSRI (Selective Seratonin Reuptake Inhibitors) olarak nitelenen ve her ilaçta olduğu gibi, bir çok yan etkiye sahip bir kimyasal.
Araştırma sürecinde, 237 hasta rastgele seçim yöntemiyle “balneoterapi” (su banyolarının iyileştirme için kullanımı), ve 120 hasta da Paxil ilacını kullanmışlar.
Balneoterapi yöntemini uygulayan hastalar, 21 gün süreyle her gün mineral içeren su banyoları yapmış ve haftada bir defa doktor kontrolünden geçmişler.
Her iki gurubun da “anksiyete” puanları iyileşme göstermiş, ancak su terapisi kullananlarda, Paxil’e kıyasla, belirgin bir üstünlük gözlemlenmiştir.
Ayrıca, hastalığın geri gelmesi ve terapi yönteminin olumlu devamlılığı ölçümlerinde su tedavisi uygulayan grubun belirgin üstünlüğü saptanmıştır. Tabii ki, bu grupta yan etkilere de rastlanmamıştır.
EVDE HİDROTERAPİ
Evde, duşunuzu kullanarak, vücudunuzu soğuğa maruz bırakabilirsiniz. Duşunuza makul ve rahat bir sıcaklıkta başlayın, ve suyun ısısını, 5 dakikalık bir sürede, kademeli olarak, 20 dereceye kadar, düşürün. İlla 20 derece olması gerekmiyor, ancak soğuğa dayanmanız 2-3 dakikadan fazla olmamalı.
Bazı “soğuk su sevenler”, sıcak su ile başlamayıp, hemen soğuk suyun altına girmeyi tercih etmekte. Bu yöntemin daha etkin olduğunu düşünüyorlar.
Önerim, size uygun yöntemi seçmeniz ve bu deneyi bir kaç hafta sürdürmeniz. Soğuk suya dayanabilmeniz 30 saniye ile sınırlı olsa bile, yavaş, yavaş süreyi arttırınız.
Bu canlandırıcı deneyim sizi bağımlı kılmasa bile, ruh halinizdeki olumlu sonuçlar ve sağlığınıza verdiği destek fikrinizi değiştirebilir.
Yukarıda değindiğim araştırma 2007 yılında yapılmış. Peki, rahmetli babam 60-70 yıl önce beni niye soğuk duşun altına atardı? Yine, yıllar önce kara üzümün çekirdeğini çiğnemediğim için bana niye kızardı? Şimdi görüyoruz ki soğuk duş çok yararlı ve siyah üzüm çekirdeği özü eczanelerde muhteşem bir antioksidan olarak satılıyor. Peki, “eskiler” bunları nasıl biliyordu?????
Düşünmeye değer, değil mi?
Bu yazının mantıki devamını gelecek hafta sizlerle paylaşacağım. Spor yapmanın / egzersizin de aynı soğuk su gibi yararları var. Ayrıca, geçen hafta e-posta ile bana bir soru soran sevgili okurum Tuğçe’ye de daha etraflı, doğru-dürüst, bir cevap vermiş olacağım.
Haftaya görüşmek üzere.