Son zamanlarda insanların süt ve süt ürünlerini tüketmekten vazgeçtiğini sıkça duymuşunuzdur sanırım. Bazı kişiler genel sağlık açısından bu yolu seçmekte, bazıları da cilt sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına çözüm aramak için. Bir haftalık süt ürünleri perhiziniz sırasında vücutta neler oluyor? Herhangi bir etki hissedecek misiniz? Yoksa diyetin etkilerini göstermesi daha uzun bir süre mi alıyor?
Ben süt ürünü olarak sadece ev yapımı yoğurt tükettiğim için, bu araştırmaya pek katkı sağlayamayacağım. Benim gerçeğim: Sadece insan ve hayvan yavrularının süt tükettiği, yetişkin insan ve hayvanların süt ve süt ürünü tüketmediği tezidir.
Beslenme uzmanları, genelde, alerjik bir şüphe olmadığında müşterilerinin herhangi bir besin türünü diyetlerinden tamamen çıkarmalarını önermemektedirler.
Birçok kişi süt ve süt ürünlerinde bulunan ve bir “şeker” türü olan laktozun hazmında zorlanmaktadırlar. Bunun nedeni birçok kişinin laktozu “parçalama” işlevini gerçekleştiren “laktase” enzimini yeterince üretememesidir.
Laktoza reaksiyon olarak oluşan olumsuz etkiler, süt veya süt ürünü tüketiminden 30 dakika ile 2 saat sonra hissedilmektedir. Mide şişkinliği ve rahatsızlığı ile beraber hapşırma ve burun akması da kendini gösterebilir. Bunun nedeni, parçalanıp/hazmedilip emilmeden laktozun bağırsaklara geçerek bakterilerle etkileşmesidir.
Türk sabah kahvaltısının “masadan eksilmez” i kuşkusuz beyaz peynirdir. Yukarıda değindiğim mide bağırsak sorunları çoğunuza yabancı gelmemiştir tahmininde bulunuyorum.
Gerçekten laktoz intoleransınız varsa, süt ve süt ürünü tüketimini kestiğinizde yukarda değinilen belirtiler, kısa bir sürede, yok olacaktır. Laktoza olumsuz tepki göstermeyen kişiler bile, tüketimi kestiklerinde zayıflama ve mide şişkinliğinin azalmasına şahit olacaklardır.
Birçok beslenme uzmanı, süt ve süt ürünü tüketmekten vazgeçildiğinde cilt sorunlarında da kısa vadeli bir düzelme yaşadığına işaret etmektedirler. Tartışmaların sürdüğü bir neden inek sütünde bulunan hormonlar ve büyüme faktörlerinin cilt sorunlarını, bünyeleri yatkın kişilerde, yarattığıdır.
Altının çizilmesi gereken diğer bir konu ise, süt ve süt ürünü tüketiminin kesilmesi, migren sorunu yaşayan kişilerde baş ağrılarını hafifletmesidir.
Süt ve süt ürünü tüketimini kestiğinizde, doğal olarak kalsiyum, magnezyum ve B12 vitamini emiliminiz zayıflamaktadır. Ancak, sebzelerin birçoğundan bunu telafi edebilir ve gerekiyorsa, B12 vitamini takviyesi yapabilirsiniz.
Yoğurt gibi probiyotik bakteriler içeren süt ürünlerinin, bağışıklık sistemini desteklediklerini unutmamalıyız. BENİM NİYE SÜT ÜRÜNÜ OLARAK SADECE EV YAPIMI YOĞURT YEDİĞİMİ SANIYORSUNUZ?
Süt ve süt ürünü perhizine giren kişiler, ilk başta, olumsuzluklar yaşayabilirler. Bunu telafi etmek için az miktarda laktozu başka besinlerle beraber tüketmelerini öneririm. Zamanla, olumsuz etkiler yok olacaktır.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.
Merhabalar ben süt ürününü kestim ve aftlarımda sivilcelerimde azalma gözlemledim ama ben ev yapımı yoğurt yaptığım halde yemiyorum yemeli miyim neden ev yapımı olması gerekiyor ve de cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
Bende ev yapımı yoğurt dışında hiç bir süt ürünü tüketmem. Neden ev yapımı yoğurt çünkü çiğ süt alıp yapılıyor ve içide hiç bir katkı maddesi yok ve bol miktarda probiyotik içeriyor. Hazır yoğurt bir ay buzdolabında lkalsa bile ekşimiyor, bozulmuyor; neden dersiniz?