Male anatomy of human organs in x-ray view

Timüs ve bağışıklık sistemi

 

Geçenlerde sosyal medyada bir yazı dikkatimi çekti ve siz okurlarımla paylaşmaya karar verdim.

Çoğumuzun, timüs denen bir organımız / bezimiz olduğundan haberi bile yoktur. Bu bez, tiroit bezinin altında, göğüs boşluğunda ve nefes borusunun önünde bulunur. T hücrelerimizi üreten timüs, ergenliğe kadar büyür ve sonra küçülme sürecine girer.

Bazı kişiler timüsün bağışıklık sistemimizin merkezi olduğunu ve bütün bağışıklık sistemimizin buradan yönetildiğini iddia etmekteler. Bu abartılı bir tanımlama, ancak timüsün önemi de yadsınamaz.

Timüs bezimiz T hücrelerini üretir. Bu hücreler lenfosit nitelikleriyle vücudumuzu istila eden patojenlere karşı savaşır. Bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynaması nedeniyle bilgilenmemizde yarar olduğunu düşünüyorum.

 

Timüs ve mutluluk

 

Geçen haftaki yazıdan da hatırlayacağınız üzere, hormonlar mutluluğumuzda önemli rol oynarlar.

Sürpriz; timüs bezimiz de bu “mutluluk hormonlarını” üretiyor.

Timüs bezimiz titreştiğinde, aktive edildiğinde, vücut kimyamızda değişikliklere neden olur, bu da mutluluk ve tatmin olmuşluk duygularımızı tetikler.

Avustralyalı Nobel ödülü sahibi, kanser araştırmacısı, Sir MacFarlane Burnet, timüsü aktive etmenin kişilerin kendilerini kansere karşı korumalarına destek olacağını bile iddia etmektedir.

 

TİMÜS’Ü NASIL AKTİVE EDERİZ

 

Timüsü aktive etmemiz için titreşmesini sağlamamız gerekiyor.

Bunu sıklıkla yapmamız, nüfus kağıtları nispeten eski olanlar için daha da önemli; unutmayın ki ergenlikten sonra küçülüyor bu bezimiz.

Bağışıklık sistemimizi desteklemek VE “mutluluk hormonlarının” akmasını sağlamak için üç yöntem önerilmekte.

1.* Timüsün üstüne parmak uçlarımızla hafifçe vurmak. Anadolu da ağıt yakan kadınların göğüslerine vurduklarının hepimiz şahidi olmuşuzdur. Bu beynin otomatikman gerçekleştirdiği bir harekettir. Timüs bezi titreşerek üzüntü kaynaklı bağışıklık direncin azalmasının önüne geçmeye çalışır.

 

2.* Kahkaha atmak timüsü titreştirmenin başka bir yoludur. Gülmeniz nedeniyle göğüsünüzün hareketleri bunu gerçekleştirir.

 

3.* Dilinizi dişlerinizin arkasında üst damağınıza değdirmeniz. Dr. John Diamond ve ekibi bunu yaptığımızda beynin sağ ve sol yarım kürelerinin daha dengeli bir hale geldiğini ve bununda kişilerde mutluluk hissi uyandırdığını saptamışlar. İlginçtir ki, meditasyon yapanlara ve yoga nefes alıştırması yapanlara da bu önerilmektedir.

 

Aklınıza geldikçe bu üç timüs aktivasyon hareketlerinden birini, veya tümünü yapın. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok. Sadece kazanma potansiyeli olan bağışıklık sistemi veriminin ve mutluluğun artması.

Haftaya görüşmek üzere.

Bir yorum

  • aydinulusan dedi ki:

    Şenciğim,

    Yorumunun cevabı “Spor/Hareket”yazısının altında çıkacak; o yazının altından yorum yaptığın için.

    O yazının altından, yorumunu ve cavabımı okuyabilirsin.

    Sevgiler.

    Aydın

Yorum Yapın