DİĞERSAĞLIK

UYKU İÇİN ODA ISISI NE OLMALI? BAŞKA ÖNERİLER DE VAR

Yazar: 1 Haziran 2020 Yorum yok

 

 

Son zamanlarda uyku sorunları yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Normal yaşam tarzımıza yapılan müdahaleler nedeniyle veya kaygı verici düşünceler, karabasanlar, bu günlerde birçok insan uykusuz geceler geçirmekte. Katlanmak zorunda olduğumuz durum kontrolümüz dışında olsa da uyku sorunumuz için kontrol edebileceğimiz bazı şeylerde var; örneğin yatak odamızın ısısı.

Görüşlerine baş vurduğumuz uzmanlar, ideal yatak odası ısı konusunda görüş bildirmelerine ek olarak başka önerilerde de bulundular.

 

Oda ısısı uykumuzu neden etkiler?

 

Uyku ve ısı vücudun saati olan sirkadiyen ritmi nedeniyle bağlantılıdır. Vücut ısısı uyku fazında azalır, uyanıklık fazında ise artış gösterir.

 

Uyku açısından en iyi ısı nedir?

 

Vücut ısınızı azaltarak uykuya hazırlanmanız için, odanızın ısısını yatmadan birkaç saat evvel azaltın. Uyku için optimal ısı 18 derece olarak saptanmış olsa da 15.5 derecenin biraz üstü de olumlu sonuçlar vermiş bulunmakta.

İlkbahar ve sonbaharda oda pencerenizi açmanız işe yarayabilir, ancak ya tavan vantilatörü ya da dik duran bir vantilatör edinmenizde yarar vardır.

Okuduğumuz bazı makaleler “serinletme teknolojisi” kullanan şilte, yastık ve yatak örtülerine değinmekte.

Oda ısısı çok önemli olsa da uykunuzu düzene sokacak başka önerilerimiz de var.

 

Daha iyi uyumak için ne yapmalı?  

 

  1. Bir takviye önerisi

 

Günümüzün gergin ortamında herkes magnezyum takviyesinden yararlanabilir. Doktorların önerisi magnezyum glycinate. Bu takviye, sakinleşmenizi sağlayarak, uyku sorununuza bir çözüm olabilir.

 

  1. Gün içinde egzersize zaman ayırın

 

Günde sadece 30 dakika bile uyku sorununuzu hafifletebilir. Egzersizin neden olduğu fiziksel yorgunluk, stresinizi azaltacağı gibi derin bir uykuda sağlayabilir.

 

  1. Yatmadan evvel kafein ve alkolden uzak durun

 

Kafein bir uyarıcı olduğu için iyi bir uykuyu engelleyebilir. Bazı araştırmacılar, yatmadan 6 sat evvel kafein tüketilmemesinin sonlandırılmasını tavsiye etmekteler.

Alkol bir uyarıcı olmamasına karşın, iyi kaliteli bir uykuyu engelleyerek ertesi gün yorgun kalkmanıza neden olabilir.

Kafein içeren içecekler veya alkol yerine, yatmadan evvel sakinleştirici bitki çayları deneyin; yararını muhakkak göreceksiniz.

 

Özetle

 

İyi bir uyku ve bağışıklık sistemimizin etkileşmesi, bu günlerde kaliteli bir uykunun önemini vurgulamamızı gerektiriyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için iyi bir uyku şart. Oda ısımız 18 derecede tutmamız basit bir önlem ama buna ek olarak yapabileceğiniz çok şey var. Uyku üzerine daha evvel yazdığım makaleleri tekrar okumanızı öneririm.

 

Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.

Yorum Yapın