ÖNERİLERSAĞLIKUYARILAR

UYURKEN AĞZINIZI BANT İLE KAPAMANIN YARARLARI

Yazar: 20 Mayıs 2021 Yorum yok

 

 

  

Bugünlerde uyku sorunu olanların sayısındaki artış ciddi bir şekilde göze batmakta. Şikayetçi olanların aşağıdaki yöntemleri denediklerinden de eminim:

 

  • Odayı karartmak
  • En az 8 saat uyumak
  • Egzersiz yapmak
  • Kafein alımını azaltmak
  • Daha sağlıklı bir yatak almak
  • Uyku getiren müzik dinlemek
  • Meditasyon yapmak, vs., vs.…

 

Uyurken ağzınızdan nefes almanın sakıncaları konusunda hiç uyarıldınız mı? Bir süre önce bu konu hakkında yazdığımı hatırlıyorum.

Hatırlatayım; burnumuzdan yemek yemediğimiz gibi, ağzımızdan da nefes almamalıyız. Ağızdan nefes almak sadece acil durumlarda gerçekleştirilmelidir; burnunuz tıkandığında ve egzersiz yaparken akla ilk gelenler.

Uyurken ağızdan nefes almanın tehlike yaratmayacağı kanısı oldukça yaygın olsa da sağlık sorunlarını tetikleyebileceği unutulmamalı. Örneğin: diş çürümesi riskinin artması, tansiyon artması (kaygı artışı nedeniyle), horlama ve bir sürü değişik sorun. Çocuklarda ve bebeklerde davranış sorunlarını ağızdan nefes alma ile ilişkilendiren bilim insanları da bulunmakta.

Neyse ki, komplike tedaviler veya pahalı ekipman alımı gerektirmeyen ve evde uygulayabileceğiniz kolay bir yöntem bulunmakta: Ağız bandı!

 

Neden ağız bandı?

 

Ağzınızı bantlamak espri gibi gelse de uzun yıllardır önerilen bir yöntem. Konunun tarihsel boyutunu inceleyen araştırmacılar, insanlarda ağızdan nefes alma olgusu oldukça yeni tarihli bir oluşum. Atalarımızın arkeolojik verilerini karşılaştırırken, zaman ve ortam içinde yüz yapısı ve nefes akımı açısından belirgin farklar saptanmış bulunmaktadır.

 

Zaman içindeki bu değişim, işlenmiş besin tüketimini artması, bebeklere meme verme olayının azalması, hava kirliliği ve başka birçok nedene bağlanmaktadır. Bu gibi nedenler ve ağız açık bir şekilde uyumak, nefes alma açısından belirgin fark yaratmış bulunmaktadır.

Charles Darwin, araştırmalarında insan kafatası yapısında değişim gerçekleştiğini saptayan ilk araştırmacılardan biridir. “Küçülen” kafa tası olgusunu ilk saptayanlardandır. “Medeni” insanların çene kemiği yapısının endüstrileşmemiş kırsal kesimde yaşayan “vahşilerden” daha kısa olduğunu belirlemiştir Darwin. Buna neden olarak “medeni” insanın daha çok yumuşak, pişmiş gıdaları tükettiğinden çenelerini daha az kullanmalarına bağlamıştır.

Medeniyetin getirdiği ve ağızdan nefes almamıza neden olan bu süreci uyurken ağız bandı kullanarak hafifletebiliriz.

Uykuya dalmadan evvel ağzınıza yapıştıracağınız bant, doğal nefes alma olarak tanımladığımız burundan nefes almanızı zorunlu kılacaktır. Burundan nefes almanız, vücudunuza daha fazla oksijen sağlamanızı, soluduğunuz havanın burun tarafında filtre edilmesini, kan basıncınızı normalleştirmesini, daha sağlıklı bir ağız mikrobiatasına kavuşmanızı ve daha birçok olumlu sağlık oluşumu ile tanışmanızı sağlayacaktır.

 

Sonuçlar

 

Şimdi sizlerle, ağızdan nefes almaya alışmış bir kişinin ağzını bantlamaya başladığında neler hissettiğini paylaşacağım.

“Uyumadan evvel ağzımı bantlamanın beni tedirgin etmediğini söyleyemem. Ağzım bantlı olduğunda burnumdan yeterli hava alabileceğimden emin değildim. Ancak, kısa bir sürede burundan nefes almanın doğal olduğunu ve sorun yaratmayacağını anladım.”

İlk gece ağzını bantlayıp yatmış. Ertesi sabah uyandığında bariz bir değişiklik sezmediğinden, geceleri bantlanmaya devam etme kararı almış.

Birkaç gün içinde olumlu gelişmeler hissetmeye başlamış. Uyandığında daha dinlenmiş olduğunu ve herhangi bir ağrı sızı hissetmediğini görmüş. Ayrıca, horlama kesilmiş ve bundan da en çok memnun olan kız arkadaşı olmuş.

Bunun dışında, ağız kokusunun azaldığını ve kuru bir ağızla uyanmadığını fark etmiş.

Yaşamımızda en fazla vakit ayırdığımız şey uyku. Hepimiz hayatımızın üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Unutmayın ki, uyku beyin ve vücut sağlığının en önemli aracıdır.  Bu nicelikte vakit ayırmak zorunda olduğumuz bir “faaliyeti” yanlış yapmanın oluşturacağı zararın ciddiye alınması gerektiğini herhalde yadsıyamayız.

Ağız bantlaması herkesin uygulayabileceği masrafsız ve uygulaması kolay bir yöntem. Denemeye karar verdiyseniz, eczanenizden cerrahi/tıbbi bant alarak işe koyulabilirsiniz.

Kaybedecek bir şey olmadığı gibi, sağlıklı bir uykuya kavuşmanız mümkün.

Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.

 

 

Yorum Yapın