Yaşlanma konusu tümüyle anlaşılmış olmasa da iki ana nedene indirgenebilmektedir; içsel (yaradılıştan) ve dışsal.
İçsel nedenler genetik faktörlere bağlanmaktadır. Dışsal nedenler ise yaşam tarzı seçeneklerimizden kaynaklanmaktadır. Örneğin: alkol kullanımı, tütün kullanımı, diyet, egzersiz ve stres yönetimi.
Konunun uzmanı Dr. Neil Paulvin, “İş insanlarına, sporculara ve toplumca tanınmış insanlara dışsal yaşlanma nedenleri konularında yardım ederek ve önerilerde bulunarak daha sağlıklı bir konuma gelmeleri için çaba harcamaktayım,” demektedir.
Dr.Paulvin ,“Tecrübelerim, erken yaşlanmanın 1 numaralı nedeni olarak uyku sorunlarına işaret etmektedir.”
Uykusuzluk neden yaşlanmayı hızlandırıyor
“Hızlı yaşam” ortamında, kendi seçimizden veya mecburiyetlerden uykumuzu feda etmekteyiz. Birçok araştırma iyi bir uykunun sağlıklı bir yaşamın ön şartı olduğunu vurgulamaktadır.
Uyuduğumuzda vücut kendini iyileştirmektedir (tedavi etmektedir). Yedi veya sekiz saatlik bir uyku, hücresel ve dokusal sağlık, bilşsel sağlık, bağışıklık, enerji düzeyi ve metabolizma açısından çok önemli katkılar sağlamaktadır.
Öte yandan uykusuzluk, yüksek tansiyon, depresyon, obezite, inme, şeker hastalığı ve kalp/damar hastalıklarına neden olabilmektedir.
Uykusuzluk:
- Cilt kırışması ve yaşlanması
- Bilişsel hasar
- Zayıf bağışıklık sistemi
gibi istenmeyen sonuçları da tetikleyebilmektedir.
Yaşlanmayı yavaşlatmanın bir numaralı yöntemi iyi bir uyku almaktır
Birçok kişi uykusuzluğun sağlığımız üzerindeki kötü etkileri konusunda bilgi sahibi değildir. Aşağıda, basit bazı önerilerin bu konuda size nasıl destek vereceğine değineceğim:
- İstikrarlı olun. İstikrarlı, düzenli bir uyku programı normal bir sirkadiyen ritmi tutturmanızı sağlar.
- Uyandıktan sonar kendinizi güneşe maruz bırakın. Bu sirkadiyen saatinizi uyararak sabah olduğunu bildirir. Bu nedenle akşam uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
- Kafein ve alkolü sınırlayın. Uyku saatinizden 8 saat önce kafein tüketmeyi, 3 saat önce de alkol tüketmeyi durdurun. Böylece, uyku kalitenizi korumuş olursunuz.
- Sakinleştirici bir uyku öncesi alışkanlık oluşturun. Ilık bir banyo veya kitap okumak olabilir.
- Yatmadan önce “mavi ışık”a maruz kalmayın. Yani, televizyon, bilgisayar, iPad gibi aletlerden uzak durun.
- Yatak odanızı sizi gevşetecek bir ortama çevirin.
Bu önerileri denemenizi tavsiye ederim; kısa bir süre sonra yararlarını göreceksiniz.
Bu sefer de bu kadar; kalın sağlıcakla.