Muz, çoğu zaman, mutfakta kahverengine dönene kadar unutulan bir meyve.
Birçoğumuz, diğer meyvelere kıyasla daha yüksek oranda karbonhidrat ve şeker içermesi nedeniyle, muz tüketmekten imtina ederiz. Ancak muz, kesinlikle, sağlıklı bir beslenme programına dahil edilebilir. Muzun bazı yararlarını düşünmediğinizi tahmin ediyorum. Okumaya devam ederseniz, muzu beslenme programınıza dahil etmek için ikna edici nedenler bulacaksınız.
Muz potasyum zengini bir meyvedir
Vücudumuzun sıvı dengesini sağlaması nedeniyle potasyuma ihtiyacımız vardır. Ayrıca, potasyum tansiyon düşürdüğü, kemikleri güçlendirdiği, ve kasların doğru çalışmasını sağladığı için de önem arz eder.
Evet, muz çok önemli bir potasyum kaynağıdır.
Muz lif/fiber dolu bir meyvedir
Bilindiği üzere, lif içeren besinleri tüketmek zayıflamayı sağladığı gibi, metabolizmayı da olumlu bir şekilde etkiler. Muzda ki çözünebilen lifler, midenizde bir sünger gibi şişerek, doymuşluk hissini sağlar. Ayrıca, çözünebilir lifler midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki kalori ve yağ içeren besinlere “yapışarak” kana karışmadan vücudun dışına atar. Çözünebilir lifler, kan şekeri düzeyini kontrol eder, vücuda devamlı enerji sağlar ve kabızlık sorunu çekilmesini engeller.
Antrenman öncesi için ideal bir besin; muz
Kilo verme gibi bir sorun yoksa, muzdaki karbonhidratlar antrenman sürecinde gereksinim duyulan yakıtı sağlar. Antrenman sonrası yaşanabilen kramp ve kas ağrılarını da hafifletebilir.
Muz kabızlığa yol açar mı?
Muzun lif içeriği kabızlık ve mide şişkinliğine karşı önemli bir savunma sağlar. Ancak, bazı kişilerin muz yedikten sonra karşılaştıkları kabızlık, lifin görevini yapabilmek için suya olan ihtiyacından kaynaklanabilir. Bu nedenle, fiber yoğunluğu olan besinleri tükettiğinizde bol, bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Ayrıca, tam olmamış yeşil kabuklu muz tüketirseniz kabızlık çekebilirsiniz. Tam olmamış muz daha fazla nişasta, olgun muz ise daha fazla lif içerir.
Muzun besin profili
Ortalama boydaki bir muz, 30 gram karbonhidrat ve 14 gram şeker içerir. Bu da, bir bardak dolusu ağaç çileğinin 2 mislidir.
Orta boy bir muz 1 gram protein, 3 gram lif ve 1 gram dan az yağ içerir. Ayrıca, orta boy bir muzu yediğinizde 422 miligram potasyum, 32 miligram magnezyum, 10 miligram C vitamini, ve 0,4 miligram B6 vitamini almış olursunuz.
Özetle, muz yemek sağlıklı bir şey olmasına karşın, abartmamaya dikkat etmelisiniz.
Muz yeme seçenekleri
Çoğu kişi sabah kahvaltısında tükettikleri gevreğin üzerine doğrarlar muzu.
“Smoothie” nizin içinde de tüketebileceğiniz gibi, fırında hazırlayacağınız bir kekin üzerine de doğranabilir.
Seçenek çok. Abartmadan keyfini çıkarın ve sağladığı önemli besinlerden yararlanın.
Şimdilik bu kadar; sağlıcakla kalın.