Zencefil bitkisinin kökü binlerce yıldır lezzet ve tıbbi nedenlerle tüketile gelmiştir. Bu kadim bitkinin sağladığı yararları paylaşmak istiyorum.
Sağlık dergisi Verywell Fit, Zencefil’in yararlarını, geniş çerçevede, “mide/bağırsak, anti-enflamatuar veya metebolik” olarak sınıflandırmaktadır. Bu kök uzun yıllardır mide bulantısı, kusma ve mide rahatsızlıklarının etkilerini hafifletmek için kullanılmıştır. University of Rochester araştırmacıları 2012 yılında, kemoterapi gören hastaların zencefil takviyesi alanlarında sıklıklar görülen mide bulantısının bariz bir şekilde hafiflediğini gözlemlemişlerdir.
Zencefilde bulunan gingerol maddesinin anti-enflamatuar (yangı giderici) niteliği bulunduğu saptanmış bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, gingerol maddesinin arterit gibi hastalıkların neden olduğu ağrıları hafifletmekte etkin olduğunun altını çizmektedirler. Diğer araştırmalarda varılan sonuçlar, zencefilin yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi matabolik hastalıklarda da etkin olduğu belirtilmektedir. 2015 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre zencefil takviyesi almanın 2. tip şeker hastalığına da iyi geldiği sonucuna varılmış bulunulmaktadır.
Zencefil tüketimi başka yararlarda sağlamaktadır
Yangı süreci, mide/bağırsak ve acı çekme sorunlarına iyi geldiği gibi, zencefil tüketiminin kan deveranını düzenlemesi nedeniyle bağışıklık sistemini de desteklediği Everday Health dergisinde ortaya konmuş bulunmaktadır. Ayrıca, ibuprofen ve aspirin gibi ilaçların neden olabileceği mide ülserlerinin de hafifleterek, bağırsak sağlığı için de tavsiye edilmektedir.
Zencefil birçok şekilde tüketilebilmektedir. En popüler yöntemlerden biri, kökü sıcak suda demlendirerek, çay olarak tüketmek. Süpermarketlerde zencefil çay torbalarının bulunduğunu tahmin edebiliyorum. Öğütülmüş (toz halinde) zencefil birçok yemeğe karıştırılarak tatta bir lezzet patlaması yaşatabilir. Asya mutfağında sıkça kullanılan bir katkıdır. Hatta, şekerlemesi bile yapılarak tüketilmektedir.
Benim kişisel favorilerim:
- Zencefil, zerdeçal, karanfil ve kestane balı ile yaptığım çay.
- Meyve salatalarımın üstüne serpiştirmek.
- Uzun yıllardır içtiğim havuç, kereviz sapı, ıspanak ve maydanoz sebze suyuna zencefil ve zerdeçal köklerini de sıkmak.
Sevgili karım da birçok yemeğe toz zencefil karıştırır.
Kapsül halinde zencefil takviyesi alınabilmektedir. Takviyeye karar verdiyseniz, ilk önce doktorunuzla görüşmenizi öneririm; yüksek dozda zencefil aldığınız ilaç varsa ters tepki yapabilir.
Bu seferde bu kadar; kalın sağlıcakla.